Η ιταλική μαφία εξαπλώνεται στην ανατολική Ευρώπη

Αφού διέβρωσε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου λειτουργεί όπως τα καρκινικά κύτταρα, η μαφία αρχίζει να απλώνει τα πλοκάμια της στην ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με τον Κριστιάνο Τομάσι, τον συνταγματάρχη των καραμπινιέρων στην Εθνική Διεύθυνση Ερευνών κατά της Μαφίας (DIA) στη Ιταλία.

ιταλική μαφία στην ανατολική ευρώπη

Η παρουσία της ιταλικής μαφίας στη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ισπανία είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό, αλλά πλέον η οργάνωση στρέφεται προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξηγεί στο AFP ο Κριστιάνο Τομάσι.

Στις αρχές του Μαρτίου, η σλοβακική αστυνομία απελευθέρωσε επτά Ιταλούς που είχαν συλληφθεί μετά τη δολοφονία δημοσιογράφου που ερευνούσε περιπτώσεις διαφθοράς που σχετίζονταν με την ιταλική μαφία.

«Κατευθύνονται όλο και περισσότερο προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας είχε ως στόχο μία φατρία της μαφίας που είχε επενδύσει στη Ρουμανία σε κατασκευαστικές εταιρείες, σε εκατοντάδες διαμερίσματα, Spa (…) Κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ», εξηγεί ο ειδικός του πολέμου κατά της μαφίας.

«Οι μαφιόζοι κάνουν εκτιμήσεις ως οικονομολόγοι: ο ρυθμός ανάπτυξης, οι προοπτικές ανάπτυξης, είναι σαφώς μεγαλύτεροι από ό,τι μπορεί να έχει μία ευημερούσα Γερμανία. Ερευνες στην Σλοβακία (…) έδειξαν την παρουσία ανθρώπων της “Ndrangheta”, της μαφίας της Καλαβρίας, στόχος της οποίας ήταν να εκμεταλλευθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια», τονίζει.

Η μαφία μετακινεί τεράστιες ποσότητες χρήματος, καθώς έχει πολύ μεγάλα περιθώρια λόγω του εμπορίου ναρκωτικών. Τα ποσά που έχουν κατασχεθεί είναι ενδεικτικά.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Gambling” (στην Καλαβρία το 2017) κατασχέθηκαν περιουσιακά στοιχεία αξίας δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προέρχονται από τον τομέα του παράνομου στοιχήματος και των online παιγνιδιών. Στα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται κεφάλαια, εταιρείες, 1.500 αίθουσες στοιχηματισμού, μεγάλος αριθμός ακινήτων», υπενθυμίζει ο Κριστιάνο Τομάσι.