Newsroom

Newsroom

Η Ιταλία δεν κάνει πίσω, η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις

Οι Βρυξέλλες αναμένεται την Τετάρτη να δώσουν στη δημοσιότητα έκθεση για το ιταλικό χρέος

avrupa komisyonu

Η Ιταλία θα επιμείνει στο προσχέδιό της για τον προϋπολογισμό του 2019, παρά τη διαφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, με τις Βρυξέλλες να είναι έτοιμες για “μάχη” με την κυβέρνηση της χώρας.

“Η συζήτηση συνεχίζεται. Προφανώς, το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αλλάζει, αλλά υπάρχει πρόθεση να συνεχιστεί η συζήτηση”, ανέφερε ο Τρία.

Οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ θεωρούν πως οι στόχοι για την ανάπτυξη που περιλαμβάνει ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι υπερβολικά φιλόδοξοι και μπορεί να οδηγήσουν σε μία νέα κρίση χρέους όπως αυτή που λίγο έλειψε να διαλύσει την Ευρωζώνη το 2011 και το 2012, και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφωνούν με τη στάση αυτή. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα: “Ανησυχούμε όλοι για την υπάρχουσα κατάσταση. Σαφώς αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν περιλαμβάνει μόνο την Ιταλία, αλλά όλους μας. Είναι ανάγκη η Κομισιόν να κάνει αυτό που είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών”.

Οι Βρυξέλλες αναμένεται την Τετάρτη να δώσουν στη δημοσιότητα μία έκθεση για το ιταλικό χρέος, η οποία πιθανόν να αποτελέσει το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε επιβολή προστίμων σε βάρος της Ιταλίας. Η Ρώμη υποστηρίζει πως με τα προτεινόμενα “μετριοπαθή” μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης το χρέος της χώρας, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη ως λόγος προς το ΑΕΠ της, θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν πείθονται.

Ο Τζιοβάνι Τρία, πάντως, στάθηκε στο γεγονός ότι η Κομισιόν έχει υπάρξει πιο επιεικής απέναντι στη Γαλλία τα τελευταία χρόνια ως προς τον προϋπολογισμό της, ενώ επεσήμανε πως η Ιταλία παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια. Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι η Κομισιόν είναι προκατειλημμένη σε βάρος της Ιταλίας, αλλά θεωρεί πως είναι προκατειλημμένη κατά της ιδέας ότι η δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης.