Η ιστορική ομιλία του Τσε Γκεβάρα το 1960 για τη δημόσια υγεία

«Η μάχη κατά της αρρώστιας πρέπει να βασίζεται στην αρχή της δημιουργίας ενός γερού σώματος, όχι μέσω της περίτεχνης εργασίας ενός γιατρού πάνω σ’ έναν αδύναμο οργανισμό, αλλά δημιουργώντας ένα γερό σώμα μέσω της δουλειάς ολόκληρου του συνόλου, ιδιαίτερα ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου» Τσε Γκεβάρα

NewsRoom 05/04/2020 | 16:56

Λαμβάνοντας αφορμή από τον τεράστιο αγώνα που δίνουν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές σε όλο τον κόσμο και κάτω από τρομερά αντίξοες συνθήκες ενάντια στη νέα πανδημία που πλήττει την ανθρωπότητα, αναδημοσιεύουμε την ιστορική ομιλία του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα σε φοιτητές της Ιατρικής Σχολής τον Αύγουστο του 1960.

Στην ομιλία του, ο Τσε περιγράφει την προσωπική του εξέλιξη από φοιτητή της ιατρικής σε πολιτικό ακτιβιστή, αλλά και τη σημασία της υγείας ως ενός δημόσιου και δωρεάν αγαθού.

Το κείμενο της ομιλίας του Τσε αποτελεί τον «επίλογο» του βιβλίου «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα – Ημερολόγια μοτοσυκλέτας» (εκδ. Α.Α. Λιβάνη) και συνοδεύεται από εξής υποσημείωση: «Το πλήρες κείμενο αυτής της ομιλίας περιλαμβάνεται στη νέα έκδοση του Che Guevara Reader, που εκδόθηκε από την Ocean Press το 2003».

Η συγκλονιστική ομιλία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα... περισσότερα στο Documentonews