Newsroom

Newsroom

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης αποχαιρετά τρεις προσωπικότητες που αγάπησαν την Κρήτη

Με βαθειά συγκίνηση και θλίψη η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης αποχαιρετά τρεις επιφανείς επιστήμονες και οραματιστές, οι οποίοι έφυγαν όλοι μαζί μεσούντος του φθινοπώρου, τον Γιώργο Γραμματικάκη, τον Νίκο Θέμελη και τον Νίκο Μίνω.

ιλαεκ

Άνθρωποι ξεχωριστοί, με ήθος, παιδεία, ευγένεια, αξιοπρέπεια, απλότητα και αμεσότητα, πρόσφεραν πολλά στις επιστήμες και την πνευματική και πολιτιστική ζωή της χώρας. Τώρα δέχονται το δώρο της αιώνιας μνήμης.

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, μεγάλος δάσκαλος και σπουδαίος αστροφυσικός, «συνομιλώντας με το φως» και περιγράφοντας τη συγκλονιστική εικόνα του σύμπαντος, κατέστησε την επιστήμη του οικεία σε όλους. Συναρπαστικός ομιλητής, αυτός ο επιστήμονας-ποιητής συνέδεσε την επιστήμη με την ποίηση και τη μουσική. Είχε έντονη ευρωπαϊκή και διεθνή παρουσία ως πανεπιστημιακός και ενεργός πολίτης και πάντα στήριζε τους νέους, όντας ο ίδιος νέος στην ψυχή.

Ο Πέτρος Θέμελης, ονομαστός αρχαιολόγος πεδίου και καθηγητής αρχαιολογίας, πρόσφερε μεγάλο έργο στην επιστήμη της αρχαιολογίας, τόσο ως ανασκαφέας όσο και ως δάσκαλος. Πολύ γνωστός στην Κρήτη για την διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο και ττις ανασκαφές του στην Ελεύθερνα, έγινε ξακουστός στη χώρα για την ανασκαφή της αρχαίας Μεσσήνης. Εκεί πραγματοποίησε το όραμά του να ζει ένας αρχαιολογικός χώρος μια δεύτερη ζωή στο παρόν ως ανοικτό μουσείο, εμπνέοντας τις νέες γενιές. Μια επίσκεψη στη Μεσσήνη πείθει για το μεγαλείο του έργου του. Είχε το εκπληκτικό χάρισμα ξεναγώντας ο ίδιος να ξαναζωντανεύει ο αρχαιολογικός χώρος στα μάτια μας και να γινόμαστε μέρος του.

Ο Νίκος Μίνως, συντηρητής αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και καθηγητής, ενθουσιώδης, γλυκός και ακούραστος, υπήρξε μεγάλος οραματιστής και πρωτοπόρος στον τομέα της συντήρησης. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά οργάνωσε την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος συνέβαλε καθοριστικά στη δημιουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του σημερινού Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου και δίδαξε επί σειρά ετών. Αγαπούσε πολύ την Κρήτη και τα μνημεία της, όπως και όλης της Ελλάδας. Υπήρξε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Κνωσού και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την ανάδειξη των Οχυρώσεων στην Κρήτη. Το Υπουργείο Πολιτισμού και ο κόσμος της συντήρησης μνημείων στην Ελλάδα του οφείλουν μεγάλη ευγνωμοσύνη.

Και οι τρεις, χαρισματικές, εμβληματικές και πολυδιάστατες προσωπικότητες, παθιασμένοι και ακατάβλητοι, με όραμα για μια καλύτερη κοινωνία, άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς όπου διέπρεψαν και μεγάλο κενό σε μας τους ίδιους στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Η ΙΛΑΕΚ υποκλίνεται στην αφοσίωσή τους στην επιστήμη τους και στα υψηλά επιτεύγματα που δώρισαν με την ψυχή τους και αποτίνει φόρο τιμής στη μνήμη τους.

 

Θεσσαλονίκη: 39χρονος έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε 13χρονο μέσα σε δημόσιες τουαλέτες

EK PERIPOLIKO

Θεσσαλονίκη: 39χρονος έδειξε τα γεννητικά του όργανα σε 13χρονο μέσα σε δημόσιες τουαλέτες

Ο άντρας συνελήφθη και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος…

Πανικός σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής: Καναντέρ «άδειασε» τόνους νερού πάνω στα κεφάλια των πελατών (Video)

5659274

Πανικός σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής: Καναντέρ «άδειασε» τόνους νερού πάνω στα κεφάλια των πελατών (Video)

Ζημιές σε ξενοδοχείο από λάθος ρίψη καναντέρ - Τυχεροί που δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα».