Newsroom

Newsroom

Η ιστορική γέφυρα Κοράκου «ζητάει» δικαίωση

Την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου ζητούν κάτοικοι, φορείς της περιοχής και προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

vimapoliti

Στις 28 Μαρτίου 1949 ανατινάχτηκε η γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.

Φέτος  συμπληρώνονται 503 χρόνια από την κατασκευή της και 69 χρόνια από την ανατίναξή της. Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου – με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας – έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της. Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Την αναγκαιότητα της αναστήλωσης της Γέφυρας του Κοράκου ως χρέος της Πολιτείας αναγνώρισε με τον πιο σαφή τρόπο ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κοιλάδα του Αχελώου.

«Η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου», υπογράμμισε ο υπουργός, «είναι σημαντική καθώς, όπως επισήμανε, δεν τιμάται απλά η πολιτιστική κληρονομιά σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά βοήθα και στην τουριστική αξιοποίηση του τόπου, της Κοιλάδας του Αχελώου, που έχει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον».

Φυσικά, από την εξαγγελία ως την πραγμάτωση μεσολαβεί χρόνος, πολύ περισσότερο που η Γέφυρα Κοράκου δεν είναι επισήμως χαρακτηρισμένη, με διοικητική πράξη, ως μνημείο, ενώ και οι όποιες συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι στιγμής, αφορούν την Κούλια, που σώζεται όπως σώζεται, και όχι τη Γέφυρα.

 Φωτογραφία: Η Γέφυρα Κοράκου με το φακό του Σπύρου Μελετζή 

Πηγή: Karditspress.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…