Η ιστορία του άνδρα που αρνήθηκε να χαιρετίσει ναζιστικά

φωτογραφία - ντοκουμέντο

a lone man refusing to do the nazi salute 1936

H φωτογραφία – ντοκουμέντο τραβήχτηκε κατά την παρουσίαση του πλοίου “Horst Wessel” στη ναζιστική Γερμανία το 1936, μία εκδήλωση την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Όπως φαίνεται στην εικόνα, ένας και μόνο άνδρας στέκεται επιδεικτικά με τα χέρια του σταυρωμένα, τη στγμή που εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες δίπλα του δηλώνουν υποταγή και πίστη στο ναζιστικό κόμμα και τον ηγέτη του. Ο August Landmesser δείχνει με τον δικό του τρόπο την αποδοκιμασία του, προχωρώντας σε μία ιδιαίτερα τολμηρή πράξη για την εποχή στην οποία ζει. Η φωτογραφία αυτή αντιροσωπεύει τη μοναχική διαμαρτυρία ενός ανθρώπου, που προέκυψε από έναν μεγάλο έρωτα που έφτασε μέχρι το θάνατο. 

Η ιστορία του συγκεκριμένου άνδρα, ίσως ως ειρωνεία της τύχης, ξεκίνησε από τη στράτευση του στο ναζιστικό κόμμα το 1931, στο οποίο κατέφυγε με την προσδοκία να ενταχθεί στην αγορά εργασίας. Λίγα χρόνια αργότερα ωστόσο, συνάντησε την Irma Eckler μια όμορφη Εβραία και την ερωτεύτηκε βαθιά. Εξαιτίας της σχέσης τους, ένα χρόνο αργότερα διαγράφηκε από το ναζιστικό κόμμα και ο γάμος τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και να γίνει αποδεκτός από το νομοθετικό σύστημα της Νυρεμβέργης που βασιζόταν στις φυλετικές διακρίσεις και το μίσος εναντίον των Εβραίων. Οι δυο τους είχαν ένα μικρό κοριτσάκι την Ingrid και τον Οκτώβριο του 1937 έκαναν μια αποτυχημένη απόπειρα να διαφύγουν στη Δανία, ωστόσο συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα και ο νεαρός άνδρας κατηγορήθηκε ότι ατιμάζει τον “αγώνα” και ότι στέκεται εχθρικά απέναντι στο Δίκαιο του ναζιστικού κόμματος. Στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν ήξερε ότι η σύντροφος του ήταν Εβραία και τελικά αθωώθηκε λόγω έλλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εναντίον του με την προειδοποίηση ωστόσο ότι εάν δεν συμμορφωνόταν θα φυλακιζόταν για πολλά χρόνια.

Φωτογραφία από την ευτυχισμένη ζωή του ζευγαριού – Η μοναδική που έχει διασωθεί

H φωτογραφία - ντοκουμέντο τραβήχτηκε κατά την παρουσίαση του πλοίου "Horst Wessel" στη ναζιστική Γερμανία το 1936, μία εκδήλωση την οποία παρακολουθούσε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Όπως φαίνεται στην εικόνα, ένας και μόνο άνδρας στέκεται επιδεικτικά με τα

Το ζευγάρι συνέχισε να είναι μαζί και ο August Landmesser καταδικάστηκε μετά από ένα μήνα σε καταναγκαστικά έργα για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η γυναίκα του συνελήφθη από τη Γκεστάπο και φυλακίστηκε, ενώ είχε αποκτήσει το δεύτερο τους παιδί. Τα δύο μικρά κοριτσάκια στάλθηκαν στο ορφανοτροφείο της πόλης και σώθηκαν, ενώ η Irma Eckler κατάφερε να στείλει μερικά γράμματα έως το 1942, ωστόσο τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους κατά πάσα πιθανότητα στάλθηκε σε κέντρο Ευθανασίας και ήταν ανάμεσα στους 14.000 ανθρώπους που δολοφονήθηκαν με βασανιστικό τρόπο. 

ο August Landmesser απελευθερώθηκε το 1941 και ξεκίνησε να δουλεύει ως εργοδηγός. Δύο χρόνια αργότερα, διέφυγε στην Κροατία, όπου εικάζεται ότι πέθανε έξι μήνες πριν την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας. Η σορός του δεν εντοπίστηκε ποτέ, ωστόσο κηρύχθηκε επίσημα νεκρός το 1949. 

Μικρά – Μικρά

-Το 1951 η Γερουσία του Αμβούργου αναγνώρισε το γάμο του ζευγαριού.

-Το 1996 η δεύτερη κόρη τους η Ειρήνη δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο “The Guardianship Documents 1935–1958: Persecution of a Family for “Dishonoring the Race”. Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία της οικογένειάς της και περιλαμβάνει πολλά άγνωστα έγγραφα για το επίμαχο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών της μητέρας της και τα επίσημα έγγραφα από τους κρατικούς θεσμούς. 

-Η φωτογραφία του August Landmesser που αρνείται να κάνει τον ναζιστικό χαιρετισμό δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 22 Μαρτίου του 1991 στην εφημερίδα Die Zeit. 

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα