Η ιστορία των τρανς από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στο νέο ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη

Οι τρεις εμβληματικές τρανς Μπέττυ Βακαλίδου, Πάολα Ρεβενιώτη και Εύα Κουμαριανού σε ένα οδοιπορικό μια νύχτα στην Αθήνα!  

45082930 2225356854411618 7764713753433604096 n 0

Μια βόλτα μέσα σε ένα τζιπ «cherokee» που ξεκινά από τους στύλους Ολυμπίου Διός και συνεχίζει κατά μήκος της λεωφόρου Συγγρού μέχρι τον παλιό Ιππόδρομο. Μέσα στο τζιπ είναι οι κυρίες Πάολα Ρεβενιώτη, Μπέττυ Βακαλίδου και Εύα Κουμαριανού. Κοντά τους οι κινηματογραφιστές του «Paola Team Documentaries» καταγράφουν όλους τους διαλόγους και τις κινήσεις τους. Παρότι το γύρισμα είναι προγραμματισμένο με ακρίβεια, τελικά η βόλτα με τις πολλές στάσεις στη Συγγρού κρατάει πολύ περισσότερο. Λογικό! Και οι τρεις αυτές τρανς γυναίκες – η Πάολα λιγότερο γιατί συνήθιζε να βγαίνει στην Αθηνάς – έχουν φάει κυριολεκτικά τα νιάτα τους στη Συγγρού. Ανά 200 μέτρα αναγκάζονται να σταματήσουν. Βγαίνουν από το αυτοκίνητο και μαζί ανασύρουν γεγονότα και θύμησες από την εποχή που η πιάτσα ήταν ολοζώντανη, οι άντρες «αρσενικά πραγματικά» και τα πεντοχίλιαρα έπρεπε μετά να…σιδερωθούν, έτσι όπως γέμιζαν τις τσάντες τους.

Έξω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η Βακαλίδου πετάει τη μεγάλη ατάκα: «Σκεφτείτε πάνω σε πόση καύλα έχει χτιστεί το Μέγαρο αυτό από τα θεμέλια του»! Η Κουμαριανού πάλι θυμάται που εκεί, στα τέλη των 70s, έβγαινε για δουλειά ντυμένη με βέλο και μαύρες καλτσοδέτες. «Καλέ, πως τό’κανα αυτό τότε; Σήμερα θα με μάζευε ο μπόγιας»! Η Ρεβενιώτη, εκ φύσεως πιο συνεσταλμένη, μου εκμυστηρεύεται πως το γύρισμα αυτό είναι από τα δυσκολότερα στην πορεία της ως δημιουργός ντοκιμαντέρ: «Είναι πολύ επώδυνο, καθώς με γυρίζει πίσω 35 χρόνια και βάλε»

Είναι όμορφο που τρεις εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες τρανς γυναικών ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την καθοδήγηση της Πάολας για ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ. «Με τη Μπέττυ δεν είχε τύχει ποτέ να κάνουμε παρέα» λέει η Πάολα, «αλλά ανέκαθεν την εκτιμούσα! Με την Κουμαριανού, αντίθετα, είχαμε κάνει μαζί το πρώτο κρατητήριο». Την ίδια στιγμή, Βακαλίδου και Κουμαριανού μοιράζονται μια ξεκαρδιστική ιστορία, απ’ αυτές που τις ακούς και λες ότι τα πιο ορίτζιναλ αναρχικά πλάσματα πρέπει να είναι τελικά οι τρανς συνάνθρωποι μας και μόνον αυτοί: Μια φορά τους την «έπεσε» το Ηθών. Κλειδώθηκαν στο αυτοκίνητο και δεν έβγαιναν. Οι μπάτσοι αναγκάστηκαν να φέρουν…γερανό για να απομακρύνουν το όχημα με τις δυο τους μέσα! 

Η βόλτα συνεχίζεται στην Πλάκα, έξω από το «Tammys», ένα από τα πρώτα αθηναϊκά τρανς στέκια. «Έλα να σε στέψουμε Βασίλισσα» είπαν κάποτε στην Κουμαριανού κάποιοι μάγκες του μαγαζιού. Κι όταν εκείνη πήγε, το στέμμα ήταν ένα…καρπούζι που της το φόρεσαν καπέλο! Το ντοκιμαντέρ, όπως φαίνεται, απ’ τη μια θα έχει μεγάλες δόσεις συγκίνησης, αλλά και ζωηρού χιούμορ. Καμία μιζέρια, εν ολίγοις. Η ζωή, άλλωστε, αυτών των γυναικών πέρασε μοιραία μέσα από ακραίες τραγικές και κωμικές καταστάσεις. «Κοιτάξτε εδώ» αναφωνεί η Πάολα και δείχνει στην κάμερα την ταμπέλα που υπάρχει έξω από το «Tammys»: Το κτίριο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, γι’ αυτό και κανείς δεν σκέφτηκε να το απαλλοτριώσει μέσα στα χρόνια

Μετά την Πλάκα ακολουθεί περατζάδα στο Σύνταγμα, στην Ομόνοια, στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η Βακαλίδου μιλά για το «Λουζιτάνια», τότε που ουσιαστικά συσπειρωνόταν το γκέι κίνημα στην Ελλάδα από μερικά ελεύθερα φωτισμένα μυαλά. Παρατηρώ την Πάολα να «αφήνει χώρο» στις «συμπρωταγωνίστριες» της. Χαίρεται να τις παρακολουθεί κι αυτή, καθώς ξετυλίγουν τις ιστορίες τους. Ιστορίες καθοριστικές, όχι μόνο για τον δικό τους βίο, αλλά και για την εξέλιξη των κοινωνικών συνθηκών περί της ΛΟΑΤΚΙ – όπως λέγεται σήμερα – κοινότητας.  

Οι τρεις τρανς γυναίκες έρχεται η στιγμή που χωρίζονται έχοντας ήδη ξημερώσει. «Ας φύγουμε η καθεμία ξεχωριστά» προτείνει η, έμπειρη στο σινεμά, Βακαλίδου. «Το ίδιο έχουμε σκεφτεί κι εμείς» κάνει η Πάολα. Και μετά γυρνάει και λέει: «Μόνες μας, άλλωστε, θα γυρίσουμε κι οι τρεις μας στα σπίτια μας»

* Το νέο ντοκιμαντέρ της Πάολας Ρεβενιώτη (ακόμη χωρίς τίτλο) μόλις ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του και σχεδιάζεται να είναι έτοιμο για το επερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Το «Paola Team Documentaries» αποτελούν οι: Ελπινίκη Βουτσά, Γιώργος Γκόνος, Δανάη Μαραγκουδάκη, Αλέξανδρος Ζωντανός, Αλέξανδρος Συνοδινός, Ελίζα Τριανταφύλλου, Βαγγέλης Τσάκας, Χρυσαλένα Χριστοπούλου, Μαργαρίτα Χωματιανού  

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

σχολειο

Πάτρα: Συγγενείς των συλληφθέντων επιχείρησαν να περάσουν στα κρατητήρια, χασίς μέσα σε κρουασάν!

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, συγγενείς συλληφθέντων που κρατούνται στην Ασφάλεια Πατρών, για την υπόθεση…

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

Ακρίτα

Η θέση της Έλενας Ακρίτα για την υπόθεση Καλλιάνου: «Με όλο το σεβασμό στον πόνο του…»

«H δήλωση του βουλευτή («εκλιπαρεί» υπουργό να…μεσολαβήσει) είναι ηθικά και πολιτικά ελεγκτέα», αναφέρει με εμφατικό…

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

ΜΑΤπΡέντη

Νέα προφυλάκιση για τη δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή ο «Κοντός», ηθικός αυτουργός της επίθεσης

Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ένας ακόμη εκ των πέντε ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης των χουλιγκαν…