Newsroom

Newsroom

Η ιστορία από τα παιδικά χρόνια Σόιμπλε που "εξηγεί" τη στάση του για Ελλάδα

Τα μαθήματα που έλαβε από τον πατέρα του μεγαλώνοντας μια οικογένεια με άλλα δύο αδέλφια, αλλά και τη σχέση με…

soible 31

Τα μαθήματα που έλαβε από τον πατέρα του μεγαλώνοντας μια οικογένεια με άλλα δύο αδέλφια, αλλά και τη σχέση με τη σύζυγό του χρησιμοποίησε ως παραδείγματα για να περιγράψει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Σόιμπλε εξηγεί τους λόγους που δεν έχει  λογαριασμό στο Twitter, περιγράφει τη σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση με τη σύζυγό του και υποστηρίζει πως παρά τα τεράστια σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό.

«Τα μηνύματα στο Twitter είναι βραχύβια για αυτό το λόγο τα βρίσκω πληκτικά». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιεί το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, όταν δεκάδες χιλιάδες χρήστες του τον κατηγορούσαν πως «συμμετείχε σε πραξικόπημα κατά της Ελλάδας». «Το e-mail μου ήταν επίσης γεμάτο με μηνύματα. Το 90% των οποίων υποστήριζαν τη θέση μου. Αλλά όταν μιλάμε για την Ελλάδα τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις»

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως  πριν από ενάμιση χρόνο η Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές, ενώ σήμερα η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. «Η ευθύνη είναι της  ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα, όσο και αν προκαλέσει νέα δεινά στους πολίτες. Το βασικό ερώτημα όμως είναι αυτό: Τι είναι καλό τελικά για την Ευρώπη».

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και από τα βασικά ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, ο κ. Σόιμπλε, αποφεύγει να αναφερθεί στην Ιταλία, επιλέγοντας να απαντήσει μόνο για τη σχέση Γαλλίας- Γερμανίας.

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να μην είναι οι ίδιες. Ακόμα και με τη γυναίκα μου δεν συμφωνούμε πάντα. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι παντρεμένες, αλλά οι δύο χώρες πάντα ξεπερνούμε στο τέλος τις διαφορές μας. Χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία τίποτε δεν λειτουργεί (σ.σ στην Ε.Ε.)»

 Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού σχετικά με την αυστηρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, που θυμίζει τη στάση ενός αυστηρού πατέρα που προσπαθεί να νουθετήσει ένα κακομαθημένο παιδί, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η Γερμανία είναι αυτή που υποχώρησε, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την παιδική του ηλικία. «Είναι θέμα ισορροπίας. Στο σπίτι που μεγάλωσα, ήμασταν τρία αδέρφια, και όταν παλεύαμε, ο πατέρας μας, μας  έλεγε πάντα ότι ο πιο δυνατός  πρέπει  να υποχωρεί. Και αυτό ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε καλύτερη θέση πρέπει να προσπαθεί να βοηθήσει τον πιο αδύναμο. Προσπάθησα να το πράξω».

Απαντώντας στην αυστηρή κριτική που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση από  οικονομολόγους,  κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τον Αμερικανό οικονομολόγο ένα εξαιρετικό επιστήμονα, ο οποίος έλαβε το “Νομπέλ” οικονομίας για τη θεωρία του εμπορίου. Αλλά δεν έχει καμία εμπειρία για την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. «Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση και όλα τα 19 κράτη-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία. Μάλλον δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Κρούγκμαν».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές  του 1999, ήμουν επικεφαλής του CDU και η κυρία Μέρκελ ήταν γενικός γραμματέας μου. Είχαμε μια αφίσα που δείχνει τους δυο μας με την λεζάντα: “Είμαστε όπως η Ευρώπη. Δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη, αλλά έχουμε πάντα τον ίδιο σκοπό” Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και αν οι ρόλοι μας έχουν αλλάξει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι αυτό. (σ.σ για τις διαφορετικές μας απόψεις).

Πηγή: protothema.gr

 

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

6253619

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

Διαψεύδει την εκπρόσωπο της αστυνομίας ο Π. Πανταζής - "Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει παραβιαστεί…

Νέα μεταγραφική «βόμβα» στον Παναθηναϊκο: Ο Δ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε Λορέντζο Μπράουν

brawn

Νέα μεταγραφική «βόμβα» στον Παναθηναϊκο: Ο Δ. Γιαννακόπουλος ανακοίνωσε Λορέντζο Μπράουν

Συμφωνία με τον πρώην γκαρντ της Μακάμπι και μήνυμα για… αήττητη κατάκτηση της Euroleague.

Νέα δικογραφία για τα Τέμπη διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά των Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη και Γιώργου Φλωρίδη

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Νέα δικογραφία για τα Τέμπη διαβιβάστηκε στη Βουλή κατά των Κυριάκου Μητσοτάκη, Γιώργου Γεραπετρίτη και Γιώργου Φλωρίδη

Μετά από μήνυση συγγενών θυμάτων