Η Ισπανία διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης: Ο Σάντσεθ εναντιώνεται στον πόλεμο παρά τις απειλές Τραμπ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ παίρνει ξεκάθαρη στάση εναντίον του πολέμου, όχι γενικά και αόριστα, αλλά κατονομάζοντας τους υπαίτιους της συρραξης, δηλαδή τις ΗΠΑ και το Ισραήλ

santseth

Η σύρραξη που λαμβάνει χώρα στην Μέση Ανατολή φαίνεται να λαμβάνει χαρακτηριστικά γενικευμένης έντασης, με την Ευρώπη να εμπλέκεται στην πολεμική δίνη. Ωστόσο ένα όχι και τόσο Γαλατικό χώριο, λόγω της έκτασης της χώρας, η Ισπανία με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται να διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης, υιοθετώντας μια ξεκάθαρα αντιπολεμική στάση.

Η Ισπανία λέει «όχι» στις αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, απειλώντας την Ισπανία με εμπορικό πόλεμο.

Στην εποχή της σχετικοποίησης των θεσμών είτε σε εθνικό είτε σε διακρατικό επίπεδο, ο Σάντσεθ, είχε καταδικάσει τις αρχικές επιθέσεις, χαρακτηρίζοντας τις ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Στο νέο διάγγελμα του, ο Σάντσεθ είπε -μεταξύ άλλων- ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και το Ιράν πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες πριν να είναι πολύ αργά».

Ο Τραμπ, ανακοίνωσε ότι είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ να «διακόψει κάθε συναλλαγή» με τη Μαδρίτη, και κάθε εμπορική σχέση με την Ισπανία. Χαρακτήρισε επίσης «τρομερή» την άρνηση της να επιτρέψει την χρήση των στρατιωτικών βάσεων.

Τι κάνει την Ισπανία να ξεχωρίζει;

Η Ισπανία φαίνεται να ξεχωρίζει, γιατί ακριβώς απορρίπτει οποιαδήποτε συμμετοχή σε επιθέσεις που ξεφεύγουν από τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ. Διασφαλίζει την στρατηγική της αυτονομία, ενώ προφυλάσσει το κράτος από οποιαδήποτε εμπλοκή στον πόλεμο.

Ο Σάντσεθ δείχνει πως δεν δίνει «λευκή επιταγή» σε ασύμμετρες απειλές πολέμου. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία και η Γαλλία διστάζουν να επικρίνουν τις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας ή εμπορίου, η Ισπανία ρισκάρει να υποδείξει την ανάγκη «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης.

Η Μέση Ανατολή, η Γάζα και οι πολιτικές του Σάντσεθ

Ο Σάντσεθ συνηθίζει να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα με επιλογές μη αναμενόμενες.  Χωρίς να ακολουθεί τον «τρίτο δρόμο» σε επίπεδο χάραξης πολιτικής, είναι ένας από του ηγέτες της Ευρώπης που ξεχωρίζουν σε επίπεδο πολιτικής ουσίας.

Ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποιήσαν ξεκάθαρα τον όρο «γενοκτονία» προκειμένου να περιγράψει την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ επέβαλε περιορισμούς στο Ισραήλ.

Όταν ο δυτικός κόσμος φοβάται να «σκεφτεί» την λέξη γενοκτονία, μήπως και δυσαρεστήσει την κυρίαρχη αφήγηση.

Στην Ελλάδα του Κίμωνα, των F16 και των πρόθυμων συμμάχων, ο Σάντσεθ στην άλλη πλευρά της Ευρώπης διασώζει την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή Αυγή: Η απόφαση του Εφετείου – Ένοχοι και οι 42 κατηγορούμενοι

Τραμπ: «Μπορεί εγώ να ανάγκασα το Ισραήλ να αρχίσει τον πόλεμο» – Σάλος από τη δήλωση Ρούμπιο

Πέθανε ο Βασίλης Δανιήλ: Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Βόμβα Μακρόν: Η Ελλάδα συζητά να «φιλοξενήσει» γαλλικά πυρηνικά βομβαρδιστικά

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Οι Προτάσεις μας

Αθήνα: Συνελήφθη αστυνομικός που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα – Νεκρός ένας 63χρονος

Συλλήψεις

Αθήνα: Συνελήφθη αστυνομικός που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα – Νεκρός ένας 63χρονος

Με τις κατηγορίες της επικίνδυνης οδήγησης και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια οι αρχές προχώρησαν το…

ΗΠΑ: Έβγαλαν επικήρυξη των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος – 10 εκατ. δολάρια για τον Χαμενεΐ

MOTSABA

ΗΠΑ: Έβγαλαν επικήρυξη των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος – 10 εκατ. δολάρια για τον Χαμενεΐ

Τα «κεφάλια» των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος και των Φρουρών της Επανάστασης ζητούν οι ΗΠΑ,…

Δολοφονία 20χρονου Καλαμαριά: Τι ισχυρίζεται ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος – Βίντεο από την επίθεση

6890539 1

Δολοφονία 20χρονου Καλαμαριά: Τι ισχυρίζεται ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος – Βίντεο από την επίθεση

Ο κατηγορούμενος, αφού ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές που άρχισαν την αναζήτησή του, αποφάσισε να…

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

6890565

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

Η κατάσταση ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό που ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστούν τα…

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Επείγουσα εντολή εκκένωσης στο Βόρειο Ιράν

mesi anatoli

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή: Επείγουσα εντολή εκκένωσης στο Βόρειο Ιράν

Μέσα από ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ στην περσική γλώσσα, εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων κάλεσε τους…

Ιράν: Ποια είναι η στρατηγική σημασία του νησιού Χαργκ που χτύπησαν οι Αμερικανοί

AP26071398679727

Ιράν: Ποια είναι η στρατηγική σημασία του νησιού Χαργκ που χτύπησαν οι Αμερικανοί

Σύμφωνα με το ιρανικό Υπουργείο Πετρελαίου, οι εγκαταστάσεις του νησιού λειτουργούν ως το ζωτικό νευραλγικό…