Η πειθαρχική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από αντιδράσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, ακροδεξιών και δεξιών πολιτικών κύκλων της Κύπρου, σε έργα ζωγραφικής που ανάρτησε ο κ. Γαβριήλ, τα οποία θεωρήθηκαν «βλάσφημα» και «ιερόσυλα».
Οι πίνακες του κ. Γαβριήλ απεικονίζουν μεταξύ άλλων τον Χριστό πίσω από συρματοπλέγματα μαζί με προσφυγόπουλα ή στην κερκίδα των αντιφασιστών οπαδών της Ομόνοιας, ένα σκυλί να κατουρά τον Αρχιεπίσκοπο και έναν άνδρα να κάνει το ίδιο σε άγαλμα του Γεώργιου Γρίβα.
Ο καλλιτέχνης, μιλώντας στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ, χαρακτήρισε αναμενόμενες τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα επίμαχα έργα τέχνης του. «Αυτός ήταν και ένας από τους στόχους της νέας μου δουλειάς» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Μεταξύ σοβαρού και αστείου», είπε, «ονόμασα αυτά τα έργα αντισυστημική τέχνη η οποία αντιμάχεται το σημερινό διεφθαρμένο σύστημα». Και πρόσθεσε ότι η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και δημιουργεί έργα κατά της κοινωνικής αδικίας που ενθαρρύνουν την αντίδραση των πολιτών κατά των προβλημάτων.
«Όλες οι τέχνες είναι πολιτικοποιημένες. Ο καλλιτέχνης είτε θα ασχοληθεί με την πολιτική είτε όχι. Υπάρχει η τέχνη η οποία ασχολείται με τοπία, την προσωπογραφία κ.λπ. Είναι δηλαδή επιλογή του καλλιτέχνη αν θα ασχοληθεί με τα κοινά και όσα συμβαίνουν γύρω του», υποστήριξε.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ ζήτησε με δήλωσή του την απόλυση του εκπαιδευτικού. «Δεν μπορεί να είναι ένας εκπαιδευτικός που παιδαγωγεί τα παιδιά μας και να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να φύγει αλλά δεν μου πέφτει λόγος εμένα. Η κυβέρνησις, το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να φανούν αυστηροί έναντι τέτοιων ανθρώπων», δήλωνε ο Προκαθήμενος της κυπριακής εκκλησίας λίγες ώρες πριν διατάξει πειθαρχική έρευνα το υπουργείο.
Σε ανακοίνωση κατά του εκπαιδευτικού προχώρησε και το κυπριακό αντίστοιχο της Χρυσής Αυγής, το κόμμα ΕΛΑΜ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Οργάνωση Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Κύπρου δεν στάθηκε στο πλευρό του εκπαιδευτικού, παραπέμποντας στη νομοθεσία και επικαλούμενη φόρτο εργασίας.