Η «χρυσή» Φουρέιρα, ο George Maciunas στο θέατρο «Εμπρός» και ο, κατά Θείο Νώντα, Samuel Beckett

Ο Bosko σχολιάζει τα καλώς και κακώς κείμενα του πολιτιστικού μας βίου

Αντώνης Μποσκοΐτης 25/10/2018 | 14:58

Η Φουρέιρα, μαθαίνω, έγινε «χρυσή» στη Νορβηγία και τη Σουηδία με το κομμάτι «Fuego» που έχει ξεπεράσει τα 65.000.000 views στο YouTube! Θυμήθηκα μοιραία ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το 2005 όταν η Έλενα Παπαρίζου και η Ελλάδα είχαν κερδίσει την πρώτη θέση στον 50ο διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι, «My number one»: «Η Ελλάδα παπαρίζει» αναγραφόταν στο εξώφυλλο της «Ελευθεροτυπίας» και κάποιοι, που δεν αισθανόμαστε κανένα δέος απέναντι στο θεσμό της Eurovision, είχαμε κάνει καινούργιο συκώτι. Τέλος πάντων, καλά νά'ναι η Φουρέιρα, να συνεχίσει την πολύμηνη sold out περιοδεία της σε πολλές χώρες - όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της δισκογραφικής της - μόνο που εγώ ξέρω κάτι άλλους μουσικούς και τραγουδιστές, οι οποίοι επίσης βγαίνουν στο εξωτερικό και κανείς δεν ασχολείται με την περίπτωση τους, επειδή τυχαίνει να μην υπηρετούν ένα αναλώσιμο είδος τραγουδιού. Αρτηριοσκληρωτικός ακούγομαι; Μπορεί, αλλά μ' αυτά και μ' αυτά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και μας φόρεσαν την ταμπέλα του «κουλτουριάρη», του «δυσνόητου» ή του «παλαιομοδίτη»...

Μικρογραφία

Απόψε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» γίνεται μία σημαντική κινηματογραφική προβολή, παρουσία του σκηνοθέτη της κιόλας. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «GEORGE», για τον ιδρυτή του κινήματος fluxus, George Maciunas, που γύρισε ο κινηματογραφιστής και καλλιτέχνης του fluxus, Jeffrey Perkins. Το ντοκιμαντέρ περιέχει αρχειακό υλικό από τη δεκαετία του 1940 μέχρι αυτήν του '70, καθώς και interviews της Yoko Ono, του Henry Flynt, του Nam June Paik και άλλων σπουδαίων εκπροσώπων της αβάν γκαρντ του 20ου αι. Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Jeffrey Perkins. Την όλη οργάνωση έχει η ΥΛΗ (matter hyle). Μην τη χάσετε μια τέτοια σπάνια εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας! 

Ο Δημήτρης Πουλικάκος σχολίασε με το δικό του τρόπο στο facebook το απαράδεκτο γεγονός σύλληψης της πλανόδιου μουσικού στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, χρησιμοποίησε ένα απόφθεγμα του Samuel Beckett: «Όταν βρίσκεται κανείς μέσα στα σκατά μέχρι το λαιμό, δεν του μένει τίποτ' άλλο παρά να τραγουδήσει». Δικά του είναι τα παρακάτω λόγια στο ίδιο post: «Η μουσική εξημερώνει τα ήθη...Αλλά δεν ξέρεις και τι σου ξημερώνει»

Μικρογραφία
Από το timeline του Dimitri - Mitsos Poulikakos