ΘΚ

Θάνος Καμήλαλης

Η χρηματοδότηση στο φασιστικό ΜΑΚΕΛΕΙΟ και το παρασκήνιο της ενίσχυσης του τύπου

Οικονομική ενίσχυση στον ακροδεξιό και χουντικό οχετό αλλά και «δανειάκι» στον φιλοκυβερνητικό «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ»

img 92351435750278

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η λίστα με τις 36 εφημερίδες που λαμβάνουν ετήσια κρατική επιδότηση, ύψους έως και 200.000 ευρώ, από το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την κρατική επιδότηση σε εφημερίδες, η (το λιγότερο) προχειρότητα είναι έκδηλη.

Εντύπωση για παράδειγμα, προκαλεί το γεγονός ότι εκδοτικές επιχειρήσεις με ελάχιστους εργαζόμενους και πολύ μικρή κυκλοφορία λαμβάνουν το πλήρες ποσό. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ότι ανάμεσα στις εφημερίδες που επιδοτούνται είναι και το «Μακελειό», για το οποίο, κάποιος στην κυβέρνηση έκρινε ότι η ύλη του «δεν εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων» κλπ…

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση των υπουργών Σταϊκούρα και Πέτσα, μαζί με τον υφυπουργό Σκυλακάκη, 36 εφημερίδες προκειται να λάβουν συνολικά 6,7 εκατ. ευρώ, ενώ όπως έχει οριστεί στην υπουργική απόφαση που πέρασε επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούνιο του 2019, το μέγιστο ύψος της επιδότησης είναι 200.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τηρηθεί η προϋπόθεση για συσχετισμό του ύψους της επιχορήγησης με κριτήριο τον αριθμό των εργαζομένων. Στην αρχική υπουργική απόφαση προβλέπόταν ρητά ότι ο τρόπος υπολογισμού της ενίσχυσης έχει άμεση σχέση με τον άριθμο των εργαζομένων με σύμβαση πλήρους απασχόλησης που δηλώνει η εκάστοτε επιχείρηση. Στην πράξη, αυτό δεν εφαρμόζεται, κάτι που συμβαίνει γιατί η επιχορήγηση ήταν εξαρχής υψηλή, συνολικά 6. εκατ (με ΝΔ πήγε στα 6,7 εκατ.) και έθετε ως όριο τις 200.000 ευρώ.

Συνοπτικά, η επιχορήγηση φτάνει και περισσεύει ώστε σχεδόν όλοι να πάρουν το μάξιμουμ.

Το αποτέλεσμα είναι, εφημερίδες που δηλώνουν 3 ή 4 ή 5 εργαζόμενους, όπως το «Μπαμ», η «Εποχή» ή η «Κιβωτός της Ορθοδοξίας» να λαμβάνουν 200.000 ευρώ.

Το βασικό «ερώτημα» όμως έχει να κάνει με την εφημερίδα «Μακελειό», φυλλάδα γνωστή για τις ακροδεξιές χυδαιότητες που διασπείρει σε μόνιμη βάση. Το «Μακελείο» λοιπόν θα λάβει επίσης 200.000 ευρώ, μολονότι το άρθρο 4 της Υπουργικής Απόφασης, αναφέρει ρητά ότι «η ύλη των εφημερίδων που δικαιούνται επιδότησης πρέπει να μην θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να μην εισάγει η προάγει διακρίσεις βάσει φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

ili

Η ευθύνη γι αυτήν την επιλογή βαραίνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο κατάλογος των επιχειρήσεων που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις καταρτίστηκε από τη Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αποφάσεις τις κυβέρνησης Μητσοτάκη, τον Ιούλιο, που κατήργησε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και μετέφερε τις αρμόδιότητες υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τροποποίηση της αρχικής απόφασης, τον περασμένο Οκτώβριο, επέτρεψε να ενταχθούν στο πρόγραμμα αφερέγγυοι εκδότες, με επιχειρήσεις που δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, ούτε έχουν φροντίσει να ενταχθούν σε ρύθμιση οφειλών. Η μόνη προϋπόθεση αυτής της φωτογραφικής αλλαγής είναι ότι η επιχορήγηση θα πρέπει να εκχωρηθεί για την πληρωμή των οφειλών (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, εργαζόμενοι). Αυτό σημαίνει όμως, ότι το κράτος ανέλαβε να καλύψει ζημιές τις οποίες μάλιστα οι εκδότες δεν ενδιαφέρθηκαν καν να ρυθμίσουν. Μαζί με αυτο, η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε το όριο λειτουργίας μια επιχείρησης που δικαιούται ενίσχυση, από τους 24 στους 18 μήνες, μία διάταξη που, όπως είχε σημειώσει το Documento, εξυπηρετεί π.χ. την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Συν τοις άλλοις, τίθεται και ζήτημα ανταγωνισμού, καθώς ανάμεσα στη λίστα, υπάρχουν ΜΜΕ που επιδοτούνται μεν για την έντυπη μορφή τους, ωστόσο η πραγματική τους δύναμη και επιρροή βρίσκεται στο διαδίκτυο.

*Πηγή:thepressproject  

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…