ΓΜ

Γρηγόρης Μαρκέτος

Η Χούντα των αλητών Μπουμπουλίνας 18

Πολλοί τα ξέχασαν ή δεν θέλουν να τα θυμούνται. Άλλοι συχώρεσαν τους βασανιστές τους και άλλοι ξορκίζοντας το κακό , κάθισαν και μίλησαν και ήπιαν μαζί τους.

1966 700x481 1

Γωνία Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας , πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και διαγώνια πίσω από το Πολυτεχνείο.

Μια πολυκατοικία στέκεται μεγαλόπρεπη – λόγω του όγκου της – στη γωνία αυτή.

Η άγνοια ή η έντεχνη προπαγάνδα του φασισμού στη χώρα μας, την έχει αφήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Εδώ και συγκεκριμένα στη ταράτσα της και συγκεκριμένα στο πλυσταριό της, προσπαθούσαν οι βασανιστές της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, να ”ξεπλύνουν” τα δημοκρατικά φρονήματα των Ελλήνων πολιτών.

Ο Περικλής Κοροβέσης, ο Κεφαλονίτης ήρωας, διηγείται στο βιβλίο του ”ΑΝΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ” με τραγικό τρόπο τα βασανιστήρια που υπέστη από τα ανθρωπόμορφα τέρατα της χούντας των συνταγματαρχών.

Πολλοί τα ξέχασαν ή δεν θέλουν να τα θυμούνται. Άλλοι συχώρεσαν τους βασανιστές τους και άλλοι ξορκίζοντας το κακό , κάθισαν και μίλησαν και ήπιαν μαζί τους.

Άλλοι όμως δεν ξεχνάνε και όσο κι αν προσπάθησαν , ήρθε ο καιρός μετά από δεκαετίες σαν πελώριο κύμα να ξεχυθεί η οργή για τους φασίστες εκείνους και για τους σημερινούς φασίστες φανερούς και κρυφούς, επίγονους της κληρονομιάς εκείνων.
– Στις 14 Δεκέμβρη 1976 εκτελείται ο Ευάγγελος Μάλλιος ένας εκ των μεγαλύτερων βασανιστών της Δικτατορίας. Στις 31 Γενάρη 1979 εκτελείται ο Πέτρος Μπάμπαλης ένας ακόμα αρχιβασανιστής. 

Και οι δύο είχαν μεγάλη δράση σε αυτή την αιματοβαμμένη ταράτσα. 

Το κτίριο αυτό εσπευσμένα έγινε πολυκατοικία στην αναμπουμπούλα της πτώσης της δικτατορίας και έτσι πήρε μαζί του πολλά μυστικά και στην θέση του ορθώθηκε η σημερινή πολυκατοικία. 

Η μεγάλη ειρωνία της ιστορίας είναι ότι ο πρώτος ιδιοκτήτης του, είναι ο Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος κατοχικός πρωθυπουργός συνεργάτης των Γερμανών κατά την διάρκεια της Κατοχής. 

Αργότερα νοικιάστηκε σαν ξενοδοχείο με το όνομα White House (Λευκός Οίκος). Εμένα το όνομα αυτό παραπέμπει τον νου μου στα λευκά κελιά των αγωνιστών στην Δυτική Γερμανία. 

Τέλος το πήρε και η Ασφάλεια που το κράτησε έως το 1971 βασανίζοντας πολίτες αριστερούς και δημοκρατικούς και αφήνοντας τους, ανάπηρους σωματικά και ψυχικά…

Το κτίριο πίσω δεξιά, φωτογραφημένο από μένα 24/11/2018
45 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Εδώ βέβαια παίχτηκε το παιχνιδάκι της άγνοιας και παραποίησης της ιστορίας και δήθεν το μπέρδεψαν με το διπλανό κτίριο ιδιοκτησίας και αυτό του Λογοθετόπουλου. Πέρασα ατέλειωτες ώρες κοιτώντας το, διαβάζοντας, μαθαίνοντας, ενθυμούμενος…

* Πληροφορίες βρήκα από την Μίνα Ψυχογιού artic.gr και από τον μέντορα συμπατριώτη Περικλή Κοροβέση

Πηγή: laiki-patrwn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr