Η χορτοφαγία σήμερα: Γιατί είναι λάθος επιλογή!

Το κίνημα της χορτοφαγίας κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς που βασίζουν την επιλογή της δίαιτάς τους σε λανθασμένες πληροφορίες.

AP 20261365383316

Η ιερή αγελάδα (Sacred Cow αγγλιστί) είναι ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για πρώτη φορά στο internet πριν από λίγες μέρες και είναι σχετικό με την κατανάλωση κρέατος και την χορτοφαγία. Ένα ντοκιμαντέρ που δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πέρα από κάθε επιστημονική αμφιβολία ότι η κτηνοτροφία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον πλανήτη μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή. Το κίνημα της χορτοφαγίας κερδίζει συνεχώς νέους οπαδούς που βασίζουν την επιλογή της δίαιτάς τους σε λανθασμένες πληροφορίες. Κατ’αυτούς, η χορτοφαγία σταματά την κακομεταχείριση των ζώων και ο πλανήτης μας γίνεται ένα καλύτερο μέρος. Υποστηρίζουν επίσης ότι η διατροφική αξία των φυτών (φρούτα και λαχανικά) είναι ανώτερη από εκείνη των ζώων. Μέγα σφάλμα και τα δύο!

Το ντοκυμαντέρ Sacred Cow βασίζεται στη σωστή ισορροπία μεταξύ επιστήμης, δεδομένων και συναισθήματος.

Είπα συναίσθημα; Φυσικά, μιας και πρέπει να αγαπά κανείς την τροφή του.

Εκατομμύρια κτηνοτρόφων σε όλο τον πλανήτη μας εκτρέφουν ζώα, πρόβατα, κατσίκες, αγελάδες και γουρούνια και το κάνουν όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά επειδή αγαπούν τη δουλειά τους. Το ντοκιμαντέρ δείχνει μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους, άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην εκτροφή ζώων. Ζώα που θα θανατωθούν μια μέρα για να απολαύσουμε όλοι εμείς το κρέας τους και τα υπόλοιπα τρόφιμα που παράγονται από ζώα όπως γαλακτοκομικά, πρόσθετα για τη βιομηχανία τροφίμων κα. 

Η βιωσιμότητα και η Ιερή Αγελάδα

Το φιλμ δείχνει επίσης την σχέση μεταξύ νερού και υγείας του εδάφους. Όταν αφήνουμε άγρια φυτά να μεγαλώνουν στο χώμα, το χώμα είναι πιο υγειές και μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό. Οι παραγωγοί του φιλμ έκαναν ένα απλό πείραμα ποτίζοντας διαφορετικά είδη εδαφών. Εδάφη στα οποία καλλιεργούνται μόνο φυτά και εδάφη βοσκοτόπων. Το πιο υγειές έδαφος βρέθηκε να είναι εκείνο των βοσκοτόπων. Μπορεί να κρατήσει περισσότερο νερό και άρα είναι λιγότερο επιρρεπές στη διάβρωση μετά από δυνατή βροχή. Οι ρίζες των άγριων φυτών καθιστούν το έδαφος πιο συμπαγές και λιγότερο επιρρεπές στη διάβρωση.

Γιατί είναι λάθος διατροφικό η χορτοφαγία

Στα τέλη του 2020, η πρωτοβουλία ALEPH-2020 ξεκίνησε, μια κίνηση πάνω από τριάντα επιστημόνων που σκοπό της έχει να τονίσει την υψηλή διατροφική αξία των τροφίμων που προέρχονται από τα ζώα (animal source foods, ή ASF εν συντομία).
Το ακρωνύμιο ΑLEPH αναφέρεται στο πρώτο γράμμα της σουνιιτικής γραφής και αργότερα έδωσε την θέση του στο γράμμα άλφα στα ελληνικά και στο λατινικό Α. Έχει σημασία να πούμε ότι το γράμμα αυτό συμβολιζόταν με ένα κεφάλι βοδιού και η προέλευσή του είναι μάλλον από τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Συμβολικά, λοιπόν, δεν απεικόνιζε μόνο έναν ήχο και ένα σύμβολο αλλά τις έννοιες της δύναμης, της ζωής και της γονιμότητας. Σε όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους, τα ASF ήταν συνώνυμα όλων αυτών των εννοιών και ήταν απαραίτητα για την επιβίωση και τη μακροημέρευση του Ανθρώπου.

Στις μέρες μας υπάρχει ένα κίνημα θα έλεγα να υποβαθμίσει την αξία των ASF, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις των ανεπτυγμένων χωρών. Η κατανάλωση των ASF παρουσιάζεται ως ανήθικη και ως βλαπτική τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για την υγεία του πλανήτη μας. Μέγα σφάλματα και τα δύο! Το επιστημονικό υπόβαθρο αυτών των αξιώσεων είναι σαθρό και λανθασμένο.

Στο ιστολόγιο παρουσιάζουμε τα αληθή επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και την πραγματική διατροφική αξία των ASF. Είναι ένα δυναμικό ιστολόγιο που ολοένα εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα για τα ASF και την πολύτιμη αξία τους τόσο ως προς την διατήρηση της βιοποικιλότητας και άρα και της βιωσιμότητας της γης μας αλλά και σχετικά με τα νέα δεδομένα που παράγονται συνεχώς σχετικά με τα διατροφικά δεδομένα για τα ASF. 
Εν κατακλείδι, τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα είναι και απαραίτητα για την υγεία μας αλλά και βοηθούν στη βιοποικιλότητα των οικοσυστημάτων στον πλανήτη μας. Η χορτοφαγία είναι λάθος και διατροφικό και περιβαλλοντικό!

Περαιτέρω ανάγνωση
https://aleph-2020.blogspot.com/
https://izab.net/blog/we-watched-sacred-cow-and-here-is-what-we-think/
https://www.sacredcow.info/about-sacred-cow

* Ο Γιάννης Ζαμπετάκης, Πρόεδρος Τμήματος Βιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Λίμερικ στην Ιρλανδία
@yanzabet / https://izab.net/

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…