ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Η χώρα με την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» αυτών που ζουν σε βάρος της

Όσοι είχαν την τύχη να επισκεφτούν χώρες με «καταπληκτική ποιότητα ζωής», αλλά και χώρες όπου η ποιότητα της ζωής είναι ο μεγάλος απών, μπορούν εύκολα να διακρίνουν τι είναι ποιότητα ζωής και πότε υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία της.

5475507

Δεν χρειάζονται πολύπλοκοι ορισμοί, μετρήσεις σύνθετων παραμέτρων και βαθιές οικονομικές και κοινωνικές αναλύσεις για να καταλάβει κανείς την ποιότητα της ζωής, εκεί βέβαια όπου υπάρχει. 

Το αισθάνεται βλέποντας τα μάτια των ανθρώπων στους δρόμους το αν είναι ή δεν είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι από τη ζωή τους.

Το καταλαβαίνει διακρίνοντας ένα χαμόγελο αυτοπεποίθησης και επιτυχίας στα πρόσωπα των ανθρώπων στους χώρους εργασίας τους, το αν νιώθουν ή δεν νιώθουν ασφαλείς, δημιουργικοί και παραγωγικοί στη δουλειά τους.

Το αντιλαμβάνεται βλέποντας την ικανοποίηση στο πρόσωπό τους το αν είναι ή δεν είναι ελεύθεροι να πουν και να κάνουν πράγματα που θέλουν, όπως και το αν μπορούν ή δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες και τις ξεχωριστές τους επιθυμίες για να ζήσουν με τον τρόπο που εκείνοι έχουν επιλέξει και που περισσότερο τους ταιριάζει. 

Το βλέπει στην ικανοποίηση και τη χαρά των ανθρώπων στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν μετακινούνται στις εργασίες τους και όταν επιστρέφουν στα σπίτια τους το αν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή που κάνουν και από τη δουλειά που έχουν επιλέξει.

Αλλά η ποιότητα της ζωής φαίνεται καλύτερα όταν μπει κανείς λίγο πιο βαθιά στη ζωή μιας χώρας, από την ασφάλεια που νιώθουν ή δεν νιώθουν οι κάτοικοι όσον αφορά στην υγεία τη δική τους και των δικών τους ανθρώπων. Και κυρίως στην ασφάλεια ή τον φόβο που νιώθουν όσον αφορά στην ευκολία πρόσβασής τους σε ιατρικές και νοσοκομειακές υπηρεσίες υψηλού ή όχι επιπέδου.

Και τέλος την ποιότητα της ζωής την καταλαβαίνεις στα ευχαριστημένα ή στα θλιμμένα, στα ζωηρά ή στα απογοητευμένα, στα χαρούμενα ή στα φοβισμένα μάτια των παιδιών. Χώρες που βλέπεις και ακούς γέλια και τραγούδια παιδιών στους δρόμους και στις γειτονιές, να πηγαίνουν ή να επιστρέφουν από το σχολείο, να παίζουν ή να συνομιλούν σε παρέες χωρίς τη σκιά του φόβου και της ανασφάλειας ότι κάτι θα τους συμβεί και η διασκέδαση θα γίνει εφιάλτης, είναι σίγουρα χώρες που απολαμβάνουν μια «καταπληκτική ποιότητα ζωής».

Έχοντας αυτά υπόψη δεν μπορεί να μην παραδεχτείς ότι έχει μεγάλη πλάκα ο πρωθυπουργός.

Κατανοητή η προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των… υπηκόων κι ακόμη πιο εύλογη η απόπειρα προβολής μιας χώρας που σε μεγάλο βαθμό πλέον επιβιώνει από τον τουρισμό.
Το να έρχεται όμως ο πρωθυπουργός μιας χώρας που λίγες, μόλις, μέρες πριν αποκλείστηκε στους δρόμους και βυθίστηκε στο σκοτάδι για μέρες η πρωτεύουσά της κι αυτό μόλις έπεσε το πρώτο χιόνι, ε, αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία.

Αυτό καταντά να είναι περισσότερο τραγικό ακόμη και από τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού προ ημερών, ότι το επιτελικό κράτος, λέει, αιφνιδιάστηκε και κατέρρευσε γιατί συνήθως το χιόνι πέφτει νύχτα…

Και δεν είναι μόνο η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού στην πρώτη κακοκαιρία που μαρτυρά μια χώρα με χαμηλή ποιότητα ζωής. Αν, λόγω επικαιρότητας, ο οποιοσδήποτε Έλληνας ή ξένος που άκουσε τη δήλωση του πρωθυπουργού, αναζητήσει πληροφορίες για την υγειονομική της κατάσταση, θα διαπιστώσει ότι η χώρα βρίσκεται στις 2-3 τελευταίες της Ευρώπης και στις 5 τελευταίες του κόσμου ως προς τον αριθμό των θανάτων από την πανδημία, σε αναλογία πληθυσμού.

Όσον αφορά μάλιστα σε χώρες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι η χώρα που ο πρωθυπουργός της την πλασάρει ότι έχει «καταπληκτική ποιότητα ζωής», είναι η τελευταία στον κόσμο, αφού έχει τους περισσότερους ημερήσιους και εβδομαδιαίους θανάτους τον τελευταίο μήνα από την πανδημία.

Κι ακόμη χειρότερα, αν κάποιος ανοίξει τις εφημερίδες ή ταξιδέψει στον κόσμο των διαδικτυακών ειδήσεων τις τελευταίες μέρες, θα νιώσει αγανάκτηση για ένα παιδί 19 χρονών που το σκότωσαν, στην κυριολεξία, στο ξύλο οπαδοί μιας αντίθετης από τη δική του ποδοσφαιρικής ομάδας σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Και θα διαπιστώσει με ακόμη περισσότερο θυμό ότι αυτοί που σκότωσαν το παιδί επειδή δεν ανήκε στη δική τους ποδοσφαιρική ομάδα ήταν γνωστοί ακροδεξιοί, που είχαν καταλάβει πριν λίγο καιρό, με το έτσι θέλω, δημόσιο σχολείο τρομοκρατώντας, απειλώντας, τραμπουκίζοντας και δέρνοντας τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς που αντέδρασαν και προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν.

Όσο για το που ήταν το κράτος στη χώρα με την «καταπληκτική ποιότητα ζωής» όταν συνέβαιναν αυτά, είναι μνημειώδης η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού. Ο οποίος είπε ότι δεν είδε καμία βία από την πλευρά των ακροδεξιών τρομοκρατών, αλλά αντίθετα, είδε βία στην προσπάθεια να απαλλαγεί το σχολείο από αυτούς.

Μια χώρα στην οποία τα παιδιά που κυκλοφορούν με τις παρέες τους στους δρόμους μπορεί να πέσουν θύματα ακραίας βίας από οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών που είναι ικανοί ακόμη και να σκοτώσουν, δεν μπορεί να είναι μια χώρα με «καταπληκτική ποιότητα ζωής».

Και κυρίως δεν είναι μια χώρα με «καταπληκτική ποιότητα ζωής», όταν το κράτος στις δύσκολες στιγμές σφυρίζει αδιάφορα, αφήνοντας έδαφος ελεύθερο για το παρακράτος.

Εκτός κι αν σαν ποιότητα ζωής ο πρωθυπουργός, στην περίφημη δήλωσή του, εννοούσε την πανέμορφη ελληνική φύση.

Αλλά ακόμη κι αν είναι έτσι, ο ίδιος ο πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί γιατί το καλοκαίρι, όταν και πάλι κατέρρευσε ο κρατικός μηχανισμός στον πρώτο καύσωνα κάηκαν αβοήθητα, χωρίς καμία κρατική προστασία και υποστήριξη, 1,3 εκατομμύρια στρέμματα «καταπληκτικά όμορφου δάσους».

Τελικά μάλλον στον καθρέφτη του έβλεπε ο πρωθυπουργός και μάλλον τον δικό του μύθο ζούσε όταν έκανε τη σχετική δήλωση.

Γιατί στην Ελλάδα σήμερα, «καταπληκτική ποιότητα ζωής» απολαμβάνουν μόνο οι λίγοι που ζουν σε βάρος της…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…