Newsroom

Newsroom

«Η χώρα αποκτά την οικονομική της ανεξαρτησία»

Απολογισμό των πεπραγμένων της τετρατίας του, έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Βελβεντού

Τσίπρας 1

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στιγμή απολογισμού αλλά και σε μια στιγμή που είναι γιορτή της δημοκρατίας, τις εκλογές. Πριν απο τέσσερα χρόνια βρεθήκαμε στην άκρη του γκρεμού αλλά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα εκτός μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε εξάλλου αναφορά στις λανθασμένες -όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος- αποφάσεις των τεχνοκρατών για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα. Ήταν η πιο σκληρή και η πιο μακρόχρονη δημοσκονομική προσαρμογή, αυτά τα επιτεύγματα είχαν οι αποφάσεις των τεχνοκρατών, είπε ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι αυτά είναι παρελθόν γιατί η χώρα έχει την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα για να βγαίνει στις αγορές με ένα επιτόκιο ιστορικά χαμηλό.

Και, παίρνοντας αφορμή από το παράδειγμα του Βελβεντού, τόνισε ότι και ως χώρα συνολικά «αποκτούμε την αυτονομία μας και την οικονομική μας ανεξαρτησία». «Φεύγουν αυτοί -συνέχισε- που έπαιρναν αποφάσεις λάθος τις περισσότερες φορές, και είμαστε σε θέση με επίγνωση των δυσκολιών να ορίζουμε εμείς το μέλλον και να μην γυρίσουμε στα ελλείμματα και την χρεωκοπία, αλλά και συνάμα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και την μεσαία τάξη».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε αναλυτικά τη δραματική κατάσταση των δημόσιων οικονομικών όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση: «Βρεθήκαμε μπροστά σε άδεια ταμεία, δεν υπήρχε σάλιο, σκουπίζαμε τα αποθεματικά για να πληρώσουμε τις συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Επίσης είμασταν μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση, 3,5 εκατ. συμπολίτες μας ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας… Πετύχαμε αυτά τα χρόνια κανένας συμπολίτης μας να μην βρεθεί χωρίς βοήθεια…».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδικότερη αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και κυρίως «στη μεγάλη έγνοια που ήταν τα δημόσια νοσοκομεία, όπου καλύφθηκαν 18.000 θέσεις». Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης αναφορά στη μεσαία τάξη που επωμίσθηκε μεγάλο μέρος του κόστους, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2012 η μεσαία τάξη έχασε 5.500 ευρώ εισόδημα, μετά το 2016 άρχισε να αυξάνεται. «Τώρα ήλθε η ώρα της φορολογικής ελάφρυνσης και των κινήτρων για την παραγωγή», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αυτό είναι και το δίλημμα των επικείμενων εκλογών: «Ο ενάρετος οικονομικός κύκλος θα ενισχυθεί ή θα γυρίσουμε πίσω; Αυτό το ερώτημα δεν θα το απαντήσω εγώ, θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα και στα ερωτήματα για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Αυτόνομος ο Δήμος Βελβεντού

Νωρίτερα, με παρατεταμένο χειροκρότημα από το σύνολο των κατοίκων, έγινε δεκτός από την λαϊκή συνέλευση του Βελβεντού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι οποίοι και του του εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για τη απόφαση της κυβέρνησης να αυτονομήσει ξανά τον Δήμο Βελβεντού, που έτσι αποχωρίζεται από τον Καλλικρατικό Δήμο Σερβίων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημά τους ήταν δίκαιο, ο αγώνας τους σημαντικός και για αυτό έφερε αποτέλεσμα. «Το παράδειγμά σας μπορεί να συγκριθεί μόνο με το παράδειγμα του Μανώλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου», είπε ο κ. Τσίπρας και θύμισε ότι το 2012 και το 2014 σε συναντήσεις που είχε μαζί τους, τούς είχε πει ότι η συγχώνευση ήταν λάθος. Και για αυτό όταν βρέθηκε μπροστά στο αίτημα τους, από θέση ευθύνης, δίχως δεύτερη σκέψη, έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών να αποκαταστήσει μία αδικία που διαπράχθηκε πριν από εννέα χρόνια. Εξήγησε ότι η συγχώνευση δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε προβλήματα καθώς μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», παρατηρήθηκε ραγδαία υποβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Βελβεντού. Σημείωσε άλλωστε ότι το Βελβεντό δεν είναι ο μόνος Δήμος της χώρας που χρειάζεται να δει η Πολιτεία κάποιες παρεμβάσεις. Μέσα στις επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί και η Επιτροπή που θεσπίσαμε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η οποία θα εξετάσει συνολικά και υπεύθυνα τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας και τα αιτήματα και άλλων δήμων που έχουν δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας ο οποίος νωρίτερα είχε επισκεφθεί τους δύο αγροτικούς συνεταιρισμούς του Βελβεντού, είπε ότι στο παρελθόν υπήρξαν φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς στο συνεταιριστικό κίνημα, ωστόσο η ποιοτική γεωργία και συνεταιριστική δράση δείχνει τον δρόμο. «Ακούγοντας και τα προβλήματα και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο τόπος σκεφθήκαμε παρεμβάσεις που θα δώσουν ώθηση στο μοντέλο της επιστροφής στην παραγωγή, είναι ένα μοντέλο αυτοοργάνωσης. Πραγματική οικονομία δεν είναι μόνο τα δημόσια οικονομικά, είναι η παραγωγή και μόνο αν παράξουμε πλούτο και τον μοιράσουμε δίκαια, θα πάμε μπροστά».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός παρέσχε στήριξη στον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρο Καρυπίδη, και κάλεσε να τον ξαναψηφίσουν γιατί έδωσε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα διαρκή αγώνα για τον τόπο του, τη Δυτική Μακεδονία.

Μ. Στεργίου, πρ. δήμαρχος Βελβεντού: «Τιμούμε την μπέσα»

Στην προσφώνησή του ο τελευταίος δήμαρχος Βελβεντού πριν γίνει Καλλικρατικός Δήμος, Μανώλης Στεργίου, ανέφερε: «Σας ευχαριστούμε για την τολμηρή σας πρωτοβουλία να επαναφέρετε την αυτοδιοίκηση του Βελβεντού. Υπάρξαμε θύματα εμπαιγμού, δεν αποδεχθήκαμε τον Καλλικράτη και οργανώσαμε αγώνα για να επαναφέρουμε την αυτοδιοίκηση». Θύμισε ότι το 2012 είχαν επισκεφθεί ως αρχηγό της αντιπολίτευσης και τους είχε πει ότι αν του δοθεί η ευκαιρία θα ικανοποιήσει το αίτημά τους. «Σας ευχαριστούμε γιατί η μπέσα σε εμάς τους κατοίκους της υπαίθρου έχει μεγάλη αξία», είπε χαρακτηριστικά.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…