Newsroom

Newsroom

Η Χιλή μέσα από τα "μάτια" του Πάμπλο Νερούδα

Πάμπλο Νερούδα

pablo neruda 1

O χιλιανός ποιητής Πάμπλο Νερούδα έγραψε κάποτε πως η αγάπη είναι σύντομη, ωστόσο διαρκεί πολύ. Εξερευνώντας τα μέρη που αγάπησε και τα σπίτια που έζησε, αποδεικνύεται ότι τα λόγια αυτά δεν ήταν σκόρπιες λέξεις σε μία κόλλα χαρτί. Ο Νερούδα δεν ξέχασε ποτέ τους φίλους του. Όταν οι αγαπημένοι του άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή, σκάλισε στα σπίτια του τα ονόματα τους, σαν να ήθελε να συνεχίσει να κουβεντιάζει μαζί τους, να πίνει ένα ποτό με τη συντροφιά τους, να αισθάνεται γύρω του την παρουσία τους. Περισσότερα από 40 χρόνια μετά το θάνατό του, τα ονόματα είναι ακόμα εκεί (17 στο σύνολο), και μπορεί κανείς να φανταστεί τις συνομιλίες που θα έκανε μαζί τους για την ποίηση, την αγάπη, τα ταξίδια… Πριν από το θάνατό του το 1973 σε ηλικία 69 ετών, ο Νερούδα είχε ήδη γοητεύσει για τα καλά την ανθρωπότητα με το λυρισμό των στίχων του και τον αγώνα του ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση. Η εργασία του είχε αποτιμηθεί ως μια τεράστια εσωτερική “δεξαμενή”, η οποία κατάφερε να δώσει ξανά στη ζωή της Νότιας Αμερικής πεπρωμένο και όνειρα. 

Πάμπλο Νερούδα

Σήμερα ο Πάμπλο Νερούδα είναι πιο διάσημος από ποτέ. Το μυστήριο συνεχίζει να “αιωρείται” πάνω από το θάνατο του και να απασχολεί την επιστήμη και τα ΜΜΕ. Τον Απρίλιο του 2013 η σορός του είχε εκταφεί για να εξεταστεί εάν είχε δολοφονηθεί με δηλητήριο από πράκτορα που είχε σχέση με τη δικτατορία του Πινοσέτ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία δώδεκα μόλις μέρες πριν από το θάνατο του. Και ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Νερούδα δεν δολοφονήθηκε, ακόμα αναμένεται η πλήρης έκθεση που θα συμπεριλαμβάνει και τα αποτελέσματα των δοκιμών DNA. ο τότε οδηγός και βοηθός του Νερούδα ισχυριζόταν επί σειρά ετών πως ο ποιητής δολοφονήθηκε από πράκτορες του δικτατορικού καθεστώτος, οι οποίοι του χορήγησαν δηλητήριο στο στομάχι με ένεση, ενώ αυτός ήταν κλινήρης στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο.

To ιστορικό σπίτι στο Σαντιάγο

Πάμπλο Νερούδα

Κάθε χρόνο, χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τη “φωλιά” του διάσημου ποιητή, ένα διώροφο σπίτι στο Σαντιάγο, στην μποέμικη γειτονιά Bellavista. Όταν πλησίαζε την ηλικία των 50 χρόνων, ο Πάμπλο Νερούδα είχε ερωτική σχέση με δύο γυναίκες, τη δεύτερη σύζυγό του Delia del Carril και την Matilde Urrutia, μια χιλιανή τραγουδίστρια που έγινε γρήγορα ερωμένη του. Οι εξωγαμιαίες υποθέσεις έπρεπε να μένουν εκείνη την εποχή μακριά από τη δημοσιότητα και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το ερωτικό καταφύγιο, στο οποίο έζησε μόνη της για δύο χρόνια η ερωμένη του, μέχρι να αφήσει τη γυναίκα του το 1955. 

Ο Νερούδα ονόμασε το σπίτι “La Chascona” ως φόρο τιμής στα ατίθασα κόκκινα μαλλιά της Urrutia. Η διακόσμηση δείχνει τη βαθιά αγάπη του ποιητή για τη θάλασσα, καθώς οι τοίχοι του κοσμούνται με παλιές πυξίδες και ναυτικούς χάρτες και με ένα στενό τραπέζι σαν αυτά που υπήρχαν στα μαγειρεία των πλοίων. Αγαπημένα αντικείμενα του από μακρινά ταξίδια που είχε την τύχη να κάνει στολίζουν ακόμα το σπίτι: ξυλόγλυπτα στοιχεία από την Αφρική, ένα τραπέζι από το Παρίσι, κούκλες από την Πολωνία και γλυπτά από το νησί του Πάσχα. Η αίσθηση χιούμορ που είχε ο μεγάλος ποιητής αποτυπώνεται και σε άλλα μικροαντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων της αλατιέρας του που έχει πάνω της την ετικέτα “μορφίνη” και του πιπεριού που έχει την ετικέτα “μαριχουάνα”. 

Πάμπλο Νερούδα

Το σπίτι είναι άριστα συντηρημένο και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είχε υποστεί βανδαλισμούς μετά το πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 1973. Ο Νερούδα ήταν στενός σύμμαχος του Σαλβαδόρ Αλιέντε και στρατευμένος κομμουνιστής, στοιχεία αρκετά για να τον θεωρήσει το νέο καθεστώς εχθρό του κράτους. Τα βιβλία του ήταν απαγορευμένα και όποιος είχε στην κατοχή του παράνομα αντίγραφα διωκόταν και κινδύνευε ακόμα και με φυλάκιση. Παρ’ όλα αυτά, μετά το θάνατό του χιλιάδες θαυμαστές του οργάνωσαν διαμαρτυρία στους δρόμους του Σαντιάγο, ενώ η Urrutia επέμενε να γίνει η κηδεία του στο εσωτερικό του κατεστραμμένου σπιτιού, προκειμένου να μάθει ο κόσμος το πραγματικό πρόσωπο του καθεστώτος. 

“La Sebastiana”

Πάμπλο Νερούδα

H Valparaiso, ένα πολύχρωμο λιμάνι που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε λοφοειδή παραφυάδα των Άνδεων, ήταν η αγαπημένη πόλη του Πάμπλο Νερούδα. “Αν την περπατήσει κανείς πάνω κάτω, έστω και για μία φορά στη ζωή του, θα έχει κάνει ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο”, είχε γράψει στα απομνημονεύματά του. Ατμοσφαιρικές πλατείες, τέχνη δρόμου και έντονα βαμμένα σπίτια. Μία πόλη πραγματικό στολίδι, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το σπίτι του ποιητή “La Sebastiana”, χτισμένο από έναν εκκεντρικό ισπανό, έχει τεράστια παράθυρα που αποκαλύπτουν τις ομορφιές της πόλης και το πολύβουο λιμάνι της. Ο Νερούδα ήθελε μία κατοικία μακριά από την κούραση της ζωής στο Σαντιάγο, απομονωμένος από τους ανθρώπους που τον γνώριζαν. “Ένα μέρος για να πλάθω από την αρχή τις αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας“, είχε γράψει στα απομνημονεύματα του. “Ένα παιδί που δεν παίζει δεν είναι παιδί, αλλά ο ανθρωπος που δεν παίζει έχει χάσει για πάντα το παιδί που ζούσε κάποτε μέσα του”, έλεγε ο ίδιος. Ο Πάμπλο Νερούδα είχε τρυφερές αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, παρά το γεγονός ότι η μητέρα του πέθανε από φυματίωση έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του και ο πατέρας του που ήταν εργαζόμενος σε τρένα, αντιτάχθηκε σθεναρά στις λογοτεχνικές φιλοδοξίες του.

Ένα μαγικό σπίτι στη θάλασσα

Πάμπλο Νερούδα

Το παραθαλάσσιο σπίτι του Πάμπλο Νερούδα, το διάσημο Isla Negra, στήνει ένα πραγματικά μυθιστορηματικό σκηνικό σε μία βραχώδη έκταση με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο Νερούδα αγόρασε το οικόπεδο και ένα παρακείμενο πέτρινο σπίτι το 1938, μετά την επιστροφή του από δεκάδες ταξίδια στην Ευρώπη. Στα απομνημονεύματα του είχε γράψει ότι αυτή “η άγρια παράκτια λωρίδα ήταν το τέλειο μέρος για να αφιερωθεί στο πάθος του για τη συγγραφή”. Πίσω από το σπίτι, υπάρχει ένας φράκτης με graffiti που έχει διακοσμηθεί από τους θαυμαστές του, καθώς και μια τεράστια μηχανή τρένου. Αυτό ήταν το αγαπημένο σπίτι του Νερούδα και ο τόπος που έγραψε τα πιο εμβληματικά έργα του. Το καθιστικό με ναυτικό θέμα είναι σαν ένα κομμάτι του ωκεανού. Τα τεράστια παράθυρα, οι προτομές και τα αγάλματα έχουν όλα θέα στη θάλασσα. Η προσωπικότητα του είναι εμφανής παντού. Μια μεγάλη ντουλάπα με vintage φωτογραφίες γυναικών, ξίφη, μάσκες, πεταλούδες και ένα ολόκληρο δωμάτια γεμάτο κοχύλια. Ο Πάμπλο Νερούδα είχε μανία με τις συλλογές. Και ευτυχώς, οι περισσότερες από αυτές έχουν διασωθεί. Μετά το πραξικόπημα, οι στρατιώτες πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του: “Κοιτάξτε γύρω σας τους είπε. Υπάρχει εδώ μόνο ένα πράγμα από το οποίο κινδυνεύετε. Η ποίηση”. Τελικά έφυγαν, χωρίς να κατάσχουν κάποιο από τα πολύτιμα αντικείμενα. 

Όταν πέθανε, οι δικοί του άνθρωποι δεν πήραν καμία κρατική χρηματοδότηση. Η Χιλή δεν είχε αγκαλιάσει επίσημα τους πιο μεγάλους ανθρώπους της, παρά μόνο μετά το 1990. Δύο χρόνια αργότερα, τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στην Isla Negra σύμφωνα με επιθυμία που είχε εκφράσει σε ένα από τα ποιήματά του.

“Θάψτε με μπροστά στη θάλασσα, στους βράχους και τα κύματα, που τα μάτια μου δεν θα δουν ποτέ ξανά”. 

Για αυτούς που θέλουν να τον ξαναβρούν δίπλα στον ωκεανό, τα σπίτια που έζησε μιλάνε και αυτά για τη μεγάλη ψυχή του, όπως και οι στίχοι του….

Πηγή: BBC Travel

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…