Η γυναικοκτονία, και τα μαθήματα αυτοάμυνας από το Δήμο Πατρέων : Γιατί δεν προτιμούν την πρόληψη, αλλά την καταστολή;

Διαβάσαμε ότι ο  Δήμος Πατρέων , προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση και παραδίδει μαθήματα αυτοάμυνας σε γυναίκες. Μάλιστα έχει δημιουργήσει κι ένα δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας ( όσο αφορά το 2ο σκελος οκ).  

self defense 768x544 1

Με το φαινόμενο της γυναικοκτονίας να είναι σε έξαρση το τελευταίο διάστημα, την ώρα που με αρκετή καθυστέρηση μπήκε στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Δικαιοσύνης(επιτέλους) τα πρόσφατα ζητήματα που απασχόλησαν το Πανελλήνιο, όπως η  επίθεση με το βιτριόλι, οι 11 γυναικοκτονίες των τελευταίων μηνών και όλα τα ζητήματα που μπαίνουν στην κατηγορία σεξουαλική παρενόχληση, τίθεται το ερώτημα θα βρεθεί επιτέλους η φόρμουλα  για  να σταματήσει  το «φαινόμενο που ακούει στο όνομα «πατριαρχία»; 

Προς ώρας,  η είδηση  ότι ο  Δήμος της Πάτρας ξεκίνησε  τα δωρεάν μαθήματα αυτοάμυνας για γυναίκες  ως μια  μορφή αντιμετώπισης της μάστιγας που λέγεται «γυναικοκτονία», δεν  δίνει λύση στο πρόβλημα

Όπως αναφέρει εύστοχα σε άρθρο της στο the Best , η Κοντογεωργοπούλου Γιώτα, «είναι η λύση  το χτύπημα στο χτύπημα;». Και, επιπροσθέτως στον προβληματισμό,  «σε τι άραγε χρησίμευσε η γνώση τεχνικών αυτοάμυνας στην Καρολάιν της Αλοννήσου η οποία και έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς της γυναικοκτονίας εν Ελλάδι;».

Η απάντηση είναι ότι σε τίποτε απολύτως δεν χρησίμευσε η γνώση αυτοάμυνας στο κορίτσι που δολοφονήθηκε ενώ κοιμόταν.

Διότι η κακοποίηση μέσα στο γάμο, ή στη σχέση, η ψυχική διάλυση και η καταβύθιση στη νοσηρότητα και τον φόβο, σε τίποτα δεν έχει να κάνει με κάποιον που σου επιτίθεται στο δρόμο για να σε κλέψει ή να σε βιάσει.

Διότι η πηγή του κακού,  δεν βρίσκεται στην διαδικασία μίμησης ανδρικών προτύπων από τις γυναίκες ή στην μυϊκή και τεχνική τους εκπαίδευση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη βία, αλλά στη διαδικασία «εκπαίδευσης» των ανδρών σε ανθρώπινες και μη κακοποιητικές συμπεριφορές. Ιδίως σε μικρές κοινωνίες όπου εξακολουθούν οι αντιλήψεις περί του άρρενος να είναι ταυτισμένες με την έννοια της ιδιοκτησίας κατά μίμηση του προγονικού προτύπου.

Η πηγή του κακού δεν είναι η έλλειψη μυϊκής δύναμης των γυναικών, αλλά η νοσηρή διαπαιδαγώγηση των ανδρών από την οικογένεια, το περιβάλλον, τον κοινωνικό περίγυρο, τα προβαλλόμενα πρότυπα.

Ίσως τελικά θα ήταν πιο χρήσιμο αντί να μάθουν οι γυναίκες πολεμικές τέχνες για να αντιμετωπίσουν τους κακοποιητές τους, να καθίσουν οι άνδρες στα θρανία και να μάθουν τι σημαίνει «ανδρισμός», «αυτοεκτίμηση», «αξιοπρέπεια» και «σεβασμός».

Eν κατακλείδι, γιατί δεν προτιμούν την πρόληψη, αλλά την καταστολή; Καλύτερα να βλέπουμε και τη ρίζα λίγο, μην ψεκάζουμε μόνο τα φύλλα με νεράκι..

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ