Newsroom

Newsroom

«Η γυναικεία μορφή της γνώσης» σε γκράφιτι στην Κοζάνη

«Παράθυρο στην γνώση και στην τέχνη» είναι ο τίτλος του γιγάντιου εικαστικού έργου που δεσπόζει εδώ και κάποιες ημέρες στην κεντρική πλατεία της πόλης. 

κοζανη2

Πρόκειται για έμπνευση και δημιουργία του νεαρού Εικαστικού Μανώλη Κτενιαδάκη, που μόλις αποφοίτησε από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών (ΤΕΕΤ) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ).

Πρόκειται για μια τοιχογραφία με μέγεθος 10×15 μέτρων, που ανήκει σε μια ομαδική συλλογή Εικαστικών παρεμβάσεων σε δημόσιους χώρους της πόλης, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΠΔΜ.

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία επιλέχθηκε ανάμεσα σε πολλές προτάσεις που κατατέθηκαν μετά τη διενέργεια εσωτερικού διαγωνισμού του Πανεπιστημίου, αξιολογήθηκε από κοινή επιτροπή που συστάθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και το ΤΕΕΤ και στην συνέχεια εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης.

Σύμφωνα με τον εικαστικό Μανώλη Κτενιαδάκη, που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, «το έργο περιλαμβάνει συμβολικά στοιχεία, όπως τα βιβλία που αναφέρονται στον ιστορικό πλούτο που κρύβεται στην Κοβεντάρειο βιβλιοθήκη, το λουλούδι του κρόκου που αναδύεται μέσα από τα βιβλία» ενώ την πρωταγωνίστρια του έργου, μια γυναικεία μορφή, ο δημιουργός της επέλεξε να την τοποθετήσει σε τέτοια θέση, ώστε το βλέμμα της να μην περιορίζεται στον περίγυρο της κεντρικής πλατείας όπου βρίσκεται το έργο, αλλά να κοιτάζει στον ορίζοντα της πόλης.

Ο εικαστικός Μανώλης Κτενιαδάκης μας εξηγεί ότι «ορισμένα στοιχεία του έργου προσπαθούν να ενωθούν με στοιχεία της περιοχής που αφορούν το φυσικό περιβάλλον και τούς ανθρώπους».

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…