Η Γιώτα Γιάννα βάζει φωτιά στην «Απανεμιά» κάθε Πέμπτη

Ένα κράμα εξωστρέφειας, φωναχτής ευαισθησίας, αξιοπρεπούς καψούρας και αμέτρητων σιγόντων από το κοινό που τραγουδάει μαζί της

84737165 665429304219383 6684924014185414656 n

Όσο στο υπόγειο της «Απανεμιάς» τα λέγαμε με τον Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη για τον γκουρού μας, τον ποιητή Αντρέα Παγουλάτο, απ’ το θάνατο του οποίου κλείνουν δέκα χρόνια όπου νά’ναι, πάνω η φωνή της Γιώτας Γιάννα στο «Νυν και αεί» του Ξαρχάκου και του Γκάτσου, προξενούσε έντονα ρίγη συγκίνησης. Εδώ και μια 15ετία παρακολουθώ τη συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα στα live της, πιστεύω όμως πως η «Απανεμιά» της πάει πολύ σαν χώρος, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού έχει εμφανιστεί. Η ίδια, άλλωστε, κάποτε μεσουρανούσε στα πέριξ της Πλάκας με τα δικά της «Χρυσά Κλειδιά», έναν ναό του ορίτζιναλ αντεργκράουντ – όπως μου’χε πει και ο Γιάννης Σπανός – στον οποίο κατέφευγαν όλοι οι μεγαλοέντεχνοι συνθέτες και τραγουδιστές για να διασκεδάσουν μέχρι πρωΐας μετά τα προγράμματα τους. 

Η «Απανεμιά», όμως, ήταν και παραμένει ακόμα αυτό που λέμε άλλο πράγμα! Πανέξυπνη ιδέα είχε να την πάρει ο ποιητής – στιχουργός Πάνος Δημητρόπουλος και να την αναβιώσει, δίνοντας βήμα σε σημαντικότατους καλλιτέχνες με τα λιτά συνήθως σχήματα τους και, κυρίως, διατηρώντας την α λα παλαιά γοητευτική ατμόσφαιρα της. Για την ακρίβεια, με το που τραβάς τη συρόμενη πόρτα και εισέρχεσαι στον μικρό χώρο, έχεις την αίσθηση πως θα δεις την Πόπη Αστεριάδη να σου τραγουδάει το «Σκληρό μου αγόρι»! Μιλώντας εντός ενός φαντασιακού πλαισίου πάντα, διότι ανηφορίζοντας τα σκαλιά της Μνησικλέους, στην πραγματικότητα θ’ ακούσεις όλο και ένα πιάνο ή ένα μπουζούκι μαζί με κάποια φωνή οικεία και γνώριμη.

Η Γιώτα Γιάννα δεν χρειάζεται συστάσεις! Από τότε που έκανε το comeback της με το θεατρικό κείμενο του Γιώργου Χρονά και ένα βιβλίο – CD από την Οδό Πανός του, δεν έχει σταματήσει να εργάζεται ακατάπαυστα, εμφανιζόμενη στις μουσικές σκηνές, όχι μόνο της Αθήνας, ή συνεργαζόμενη με την αφρόκρεμα των συναδέλφων της, από τον B.D. Foxmoor και τον Ζαχαρία Καρούνη μέχρι την Άννα Βίσση – παρεμπιπτόντως, από την «Απανεμιά» πέρασε και η Βίσση πριν μία εβδομάδα για να την τιμήσει, η οποία έπιασε το μικρόφωνο κι έγινε χαμός! Το ίδιο, όμως, και η Νατάσσα Μποφίλιου, που τη λατρεύει και επίσης χάρισε το τραγούδι της στο κοινό της μπουάτ. 

Χθες βράδυ, ωστόσο, εκεί ήταν ο παλαίμαχος τραγουδιστής Νίκος Μποφίλιος, ο πατέρας της Νατάσσας, που μας τραγούδησε μερικά από τα ωραιότερα λαϊκά του Μίκη Θεοδωράκη, του Δήμου Μούτση και άλλων συνθετών. Και η χαρά της οικοδέσποινας Γιώτας Γιάννα ήταν μεγάλη, όπως κάθε φορά που υποδέχεται τους φίλους της και μοιράζεται το πάλκο μαζί τους. 

Παρατηρούσα τα πρόσωπα: Απ’ τη μια άνθρωποι της γενιάς της Γιάννα, που σίγουρα έχουν λογαριασμούς μαζί της από τα 70s, απ’ την άλλη πολλοί νεολαίοι, αγόρια και κορίτσια, που ήξεραν απ’ έξω όλα τα τραγούδια του Κορακάκη, του Κραουνάκη, αλλά και τα ρεμπέτικα του Τσιτσάνη και του Παπαϊωάννου. Πως έγινε αυτό; Πως κατάφερε η Γιώτα Γιάννα να φέρει τη νεολαία κοντά της; Να οφείλεται στις τακτικές τηλεοπτικές εμφανίσεις της; Στην περσινή σύμπραξη της με την Άννα Βίσση, που σίγουρα την έκανε γνωστή και σε ένα άλλο πιο διευρυμένο κοινό; Εγώ λέω πως αυτό έγινε μάλλον επειδή ισχύει η γνωστή άποψη: «Καθετί καλό βρίσκει πάντα το δρόμο του και σπάει το φράγμα».

Η Γιώτα Γιάννα, συνοδεία ενός ηλεκτρικού πιάνου και ενός μπουζουκιού, βάζει κυριολεκτικά φωτιά τις Πέμπτες στην «Απανεμιά». Διαψεύδει πανηγυρικά τον αείμνηστο Τζίμη Πανούση που κάποτε, αστειευόμενος, είχε πει πως «μαζεύονταν στις μπουάτ τρεις κι ο κούκος και νόμιζαν ότι κάνουν κέφι»! Πως να μην τον διαψεύδει δηλαδή όταν με το ζόρι βρίσκεις μια γωνιά να στριμωχτείς για να την ακούσεις live; Να τη δεις, ακόμη, με εκείνο το ασύλληπτο νεύρο της να πατάει δυνατά στο πάτωμα λες και οι νότες τινάζονται από τα πόδια της για να ξεχυθούν από το λαρύγγι της! Άσε που δεν χάνει στίχο από τα πολλά τραγούδια που ερμηνεύει δίχως κάποιο αναλόγιο ή, έστω, ένα χαρτί μπροστά της! Τι σχέση μπορεί να’χει η Γιώτα Γιάννα με τα λόγια και με τα αναλόγια; Λαϊκά και έντεχνα τραγούδια χαρίζει στον κόσμο από και μέσα από την ψυχή της, εκεί που ο Θεοδωράκης συναντά τον Βοσκόπουλο και ο Ξαρχάκος τον Πάριο, σε ένα χαρμάνι εξωστρέφειας, φωναχτής ευαισθησίας, αξιοπρεπούς καψούρας και αμέτρητων σιγόντων που της κάνει ο κόσμος.

Στην «Απανεμιά» δεν ήπιαμε βερμούτ, όπως έπιναν στα 60s. Δύο συνηθισμένα ποτάκια πήραμε, τα οποία πληρώσαμε δέκα ευρώ, σαν να ήμασταν σε ένα οποιοδήποτε άλλο μπαρ χωρίς live μουσική και χωρίς αυτό το ασύλληπτο ενεργειακό πεδίο του μαγαζιού που σε καθηλώνει. Παραδίπλα μου ένα ζευγάρι Ισραηλινών που μιλούσαν αγγλικά, έλεγαν στον Δημητρόπουλο, τον ιδιοκτήτη, πως έρχονται αεροπορικώς από τη χώρα τους για «μουσικό τουρισμό» στην Αθήνα! «Θα θέλαμε να μας βάλετε ένα κρεβάτι να κοιμόμαστε εδώ μέσα» τους άκουσα να του λένε επί λέξει! Φύγαμε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα. Η Γιώτα Γιάννα βρισκόταν ακόμη πάνω στο πάλκο και τραγουδούσε. Κατά τις 4, μάθαμε, τελειώνει το πρόγραμμα της. Απίστευτη! Την υγεία της και την όρεξη της για τραγούδι νά’χει πάντα! 

* Η Γιώτα Γιάννα εμφανίζεται κάθε Πέμπτη στη μπουάτ «Απανεμιά» (Μνησικλέους & Θόλου 4). Ώρα έναρξης: 22.30 Είσοδος: 10 ευρώ με ποτό 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…