Η Γερμανοί κατακεραυνώνουν τις πρακτικές Μητσοτάκη για θέματα ελευθεροτυπίας

«Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα κινδυνεύει ολοένα και περισσότερο υπό τη  κυβέρνηση της ΝΔ» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Jungle Word»

5424085 1 2

Η διεθνής κατακραυγή σε σχέση με τον τρόπο χειρισμού του επεισοδίου με την Ολλανδή δημοσιογράφο, Ινγκεμποργκ Μπέγκελ συνεχίζεται, καθώς ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του τύπου εξακολουθούν να τίθενται εν αμφιβόλω, όπως παρατηρεί αυτή τη φορά η γερμανική εφημερίδα «Jungle Word». 

Δεν ήταν άλλωστε μόνο η διαρκής προσπάθεια φίμωσης των θέσεων της, αλλά και ο τρόπος που τα μέσα της χώρας μας, στην πλειοψηφία τους, επιτέθηκαν στην Μπέγκελ, «φορτώνοντάς» της σωρεία, μη σχετικών με το σκάνδαλο που επιχείρησε να αποκαλύψει, δημοσιευμάτων.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Βασίλης Ασβεστόπουλος, για την βερολινέζικη εφημερίδα, η κυβέρνηση στην Ελλάδα καταδιώκει την κριτική σκέψη και ρεπορτάζ ανάλογου περιεχομένου.

Πιο αναλυτικά, η  γερμανική εφημερίδα «Jungle Word», παραθέτει μια σειρά από περιστατικά που έγιναν μέσα στον Νοέμβριο που δείχνουν ότι η  ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα κινδυνεύει. Η εφημερίδα στο δημοσίευμα της αναφέρει χαρακτηριστικά,  το  περιστατικό σε βάρος του φωτορεπόρτερ Ορέστη Παναγιώτου, όταν ο 56χρονος εργαζόμενος στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προσπαθώντας να καταγράψει την διαδήλωση των πυροσβεστών δέχθηκε την αύρα της αστυνομίας και κατέληξε έπειτα με δύο κατάγματα στο πόδι, γεγονός το οποίο δεν μετέδωσε ούτε καν το μέσο για το οποίο δουλεύει. Εν προκειμένω, οι Γερμανοί κατακεραυνώνουν τις πρακτικές Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι από το 20019 η τελευταία, ελέγχει το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων, σε βαθμό που η υπόθεση έχει φτάσει στο ΣτΕ.

 

Μνεία ειδικότερα, γίνεται στην από κοινού συνέντευξη τύπου Ρούτε και Μητσοτάκη, 4 ημέρες μόλις μετά το συμβάν που προαναφέρεται, ενώ επικρίνεται το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «επιφανών» Ελλήνων δημοσιογράφων δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε έμμεσα ότι φέθηκαν μεροληπτικά. Πάντως, γίνεται αναφορά σε ονόματα, όπως εκείνο του Πρετεντέρη, της Σίας Κοσιώνη και άλλων που υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός απάντησε πολύ ήπια. Δεν παραλείπουν στην Γερμανία να αναφερθούν και στο γεγονός ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου, πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ – Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, κατηγόρησε τον Beugel ότι είναι «Τουρκόφιλη». Σαφώς δεν παραλείπουν να αναφέρουν σεξιστικού χαρακτήρα επιθέσεις που δέχθηκε ακόμα και δικτυακά, καθώς την απείλησαν για την ίδια της τη ζωή με στόχο να εγκαταλείψει τη χώρα μας, ενώ επιμένουν στην μήνυση που δέχθηκε η Μπέγκελ από τον δήμαρχο της  Ύδρας.

Αναπόφευκτα, δριμείες κατηγορίες δέχεται η ελληνική κυβέρνηση για την τροπολογία που κατακρίθηκε και εντός συνόρων, αναφορικά με τις «ψευδείς ειδήσεις» μέσω Διαδικτύου και την ποινικοποίηση της διασποράς ανάλογων δημοσιευμάτων, ώστε να… επιτευχθεί παντειοτρόπως η τρομοκρατία των υποστηρικτών της ελευθερίας της άποψης.

Το ζήτημα της παρακολούθησης πολιτών από την ΕΥΠ και ο τρόπος που παρομοιάζεται με τις τακτικές του Αυστριακού Κούρτζ η χειραφέτηση των καναλιών μέσω των γνωστών πια χρηματοδοτήσεων της λίστας Πέτσα, δεν θα ήταν δυνατό να μην συσχετιστούν πάντως και από πλευράς «Jungle Word», με τα κακώς κείμενα των τακτικών της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις κινήσεις της απέναντι σε οτιδήποτε και… οποιονδήποτε  πιθανά να την έβλαπτε.