Newsroom

Newsroom

Η Γερμανία θα κατασκοπεύει και τους "φίλους" της

Και φίλους θα κατασκοπεύουν πλέον οι Γερμανοί, απόφαση που θα κλονίσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με τις ΗΠΑ…

merkel

Και φίλους θα κατασκοπεύουν πλέον οι Γερμανοί, απόφαση που θα κλονίσει περαιτέρω τις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και θα προκαλέσει νέες εντάσεις με τους εταίρους τους, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το ευρύ πρόγραμμα των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Την ίδια στιγμή, η Τζακάρτα παγώνει τις διμερείς σχέσεις της με την Αυστραλία, έπειτα από δημοσιεύματα που έφεραν στο φως επιχειρήσεις υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του Ινδονήσιου προέδρου και στενών του συνεργατών το 2009 από τις αυστραλιανές υπηρεσίες ασφαλείας.

Βάσιμες υποψίες

Για τα διευρυμένα σχέδια αντικατασκοπείας, του Βερολίνου «και προς φιλικές χώρες» μίλησε χθες στο Reuters ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, διατηρώντας την ανωνυμία του. Σύμφωνα με την πηγή, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών παρακολουθούσε ώς σήμερα συστηματικά χώρες που ενέπνεαν ανησυχία, ενώ οι σύμμαχοί της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ παρακολουθούνταν μόνο αν υπήρχαν βάσιμες υποψίες, όπως για παράδειγμα αν κατασκόπευαν τη Γερμανία ή αν στρατολογούσαν Γερμανούς κατασκόπους.

Αλλά, δεδομένων των αποκαλύψεων για τη δράση της NSA, ο Γερμανός αξιωματούχος υποστηρίζει ότι η υπηρεσία του «από εδώ και στο εξής θα πρέπει να έχει άποψη 360 μοιρών» και στη νέα σφαίρα δράσης θα περιλαμβάνονται και φιλικές προς τη Γερμανία χώρες. Προφανώς, το κόστος θα είναι μεγαλύτερο, γι’αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες οι γερμανικές υπηρεσίες θα διεκδικήσουν «ενισχυμένη χρηματοδότηση» από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενότερα με πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αντιπαράθεση Τζακάρτας – Καμπέρας λαμβάνει διαστάσεις ψυχρού πολέμου, με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του διακόπτει τη συνεργασία της με την Αυστραλία σε πολλούς τομείς, ανάμεσά τους και τη στρατιωτική συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των δύο χωρών και την καταπολέμηση της διακίνησης λαθρομεταναστών διά θαλάσσης.

Παρά την απαίτηση της Ινδονησίας να εκφράσει η Καμπέρα δημοσίως τη συγγνώμη της, ο Αυστραλός πρωθυπουργός αρνείται απαντώντας ότι τελικά όλες οι χώρες κατασκοπεύουν η μία την άλλη.

(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, «Wall Street Journal»)

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…