Newsroom

Newsroom

Η Γερμανία ανοίγει "παράθυρο" συμφωνίας με την Ελλάδα

Σκληρή απάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τον χαρακτηρισμό «Δούρειος Ίππος» στην ελληνική επιστολή, «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως…

varoufakis soible wide

Σκληρή απάντηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τον χαρακτηρισμό «Δούρειος Ίππος» στην ελληνική επιστολή, «που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση», έδωσε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είναι αυτή που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «Δούρειος Ίππος». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η γερμανική στάση σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων.

Bloomberg: «Παράθυρο συμφωνίας»

Ένα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το βράδυ της Πέμπτης, που επικαλείται Γερμανό αξιωματούχο, κάνει λόγο για παράθυρο συμφωνίας και αλλαγή στάσης από πλευράς Γερμανίας. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θεωρεί πως η πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα στις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μια βάση για διαπραγματεύσεις και δεν κρίνει απαραίτητα αναγκαίο να υποβληθεί νέο προσχέδιο από την Ελλάδα.

Σκληρή διαπραγμάτευση στο EuroWorking Group

Στα άκρα παραμένει η στάση των Γερμανών σύμφωνα με διαρροές από το EuroWorking Group. Σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο, η γερμανική πλευρά επανέλαβε την αρνητική της διάθεση έναντι του αιτήματος που υπέβαλε η Αθήνα, για παράταση της δανειακής σύμβασης, χαρακτηρίζοντας το αίτημα ως «Δούρειο Ίππο».

Ανταπαντώντας, το μέγαρο Μαξίμου με εξίσου σκληρό ύφος τονίζει ο «χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων» και συνεχίζει: «Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως ‘Δούρειο Ίππο’ όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση ‘current programme’ έξι φορές!».

Ιδιαίτερα σκληρό είναι το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ στο Euro Working Group. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι «καθόλου ξεκάθαρη», και δεν περιέχει σαφή δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος. Αποτυγχάνει να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τα ελληνικά μέτρα, είναι «εντελώς ασαφές» το πώς η κυβέρνηση της Ελλάδος «θα αποκληρώσει τις υποχρεώσεις της» και ότι δεν συμβαδίζει με τη θέση που εξέφρασε το Eurogroup κατά την τελευταία συνεδρίασή του. Στη συνέχεια κάνει λόγο για «Δούρειο Ίππο», που έχει σαν στόχο να λάβει χρηματοδότηση-«γέφυρα» και στην ουσία να τερματίσει το παρόν πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση, δεν έχει κανένα νόημα να αρχίσουμε να ετοιμάζουμε μια ανακοίνωση για το Eurogroup της Παρασκευής», τονίζει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, και καταλήγει: «Χρειαζόμαστε μία ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα, η οποία μπορεί να εμπεριέχει τρεις σύντομες και ευνόητες φράσεις: «Αιτούμεθα παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενσωματωμένης ευελιξίας. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς για οποιαδήποτε αλλαγή των μέτρων στο υπάρχον μνημόνιο. Και στοχεύουμε στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…