Η Γαλλία αποχαιρέτισε τον αγαπημένο της ηθοποιό, Ζαν Πολ Μπελμοντό

Η Γαλλία αποχαιρέτισε σήμερα τον «Άσσο των Άσσων», τον αγαπημένο της «Μπεμπέλ», έναν χαρισματικό ηθοποιό και θρύλο της Νουβέλ Βαγκ, ο οποίος πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών αλλά θα ζει για πάντα στις κινηματογραφικές οθόνες.

NewsRoom 09/09/2021 | 22:11

Η Γαλλία απέτισε φόρο τιμής στον θρύλο της οθόνης Ζαν Πολ Μπελμοντό, ο οποίος πέθανε την Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών. 

Η επίσημη τελετή αποχαιρετισμού έγινε στο χώρο της τελευταίας κατοικίας του Ναπολέοντα, και σήμερα στρατιωτικού μουσείου των Απομάχων, συνδυάζοντας τη στρατιωτική μεγαλοπρέπεια, με τη συγκίνηση των θαυμαστών που τον λάτρευαν. Στην αυλή του μεγάρου, εκτός από τους συγγενείς και τους επισήμους, επιτράπηκε η είσοδος σε 1.000 άτομα, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν εφοδιασμένοι με «πράσινο» υγειονομικό πάσο.

Το πλήθος του κόσμου μπορούσε να παρακολουθήσει την τελετή και από τις γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί γύρω από το μνημείο, ενώ πολλά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να την μεταδώσουν. Στο Βέλγιο, το κανάλι RTBF μετέδωσε απευθείας την τελετή.

Υπό τους ήχους τυμπάνων, μέλη της Δημοκρατικής Φρουράς μετέφεραν το φέρετρο του ηθοποιού ντυμένο με τη γαλλική σημαία. Ένα πορτραίτο του ηθοποιού, με σκούφο, χαμόγελο και γκρίζα γενειάδα, παρακολουθούσε την τελετή, συνοδευόμενο από στρατιωτικά αγήματα.

Ο Μπελμοντό ήταν για χρόνια από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς στη Γαλλία, έπαιξε σε δεκάδες εμπορικές ταινίες, αφού είχε ήδη γίνει διάσημος ως σταρ της Νουβέλ Βαγκ, κυρίως χάρη στην ταινία «Με κομμένη την ανάσα» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, το 1959.

«Ήταν ο φίλος που όλοι ονειρεύονταν» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον επικήδειό του. «Δεν σταματούσε ποτέ να ανανεώνεται, να αναδημιουργεί τον εαυτό του και κατ’ αυτόν τον τρόπο κατέκτησε διαδοχικές γενιές», συνέχισε, για να καταλήξει: «Αντίο, Μπεμπέλ».

«Εκεί όπου βρίσκεται, είμαι σίγουρος ότι χαμογελάει, όπως πάντα», είπε ο εγγονός του, επίσης ηθοποιός, Βικτόρ Μπελμοντό, δείχνοντας τη μεγάλη φωτογραφία του παππού του, με το χαμόγελο στα χείλη. «Δεν έπαψε ποτέ να αναζητά την ευτυχία, αλλά και να την δίνει», συνέχισε ο Βικτόρ που συνοδευόταν από τα άλλα εγγόνια του ηθοποιού και τη νεότερη κόρη του, τη Στέλλα.

Ο Μπελμοντό, γνωστός χαϊδευτικά ως Μπεμπέλ, έπαιξε ρόλους από κακοποιό μέχρι αστυνομικό, από κλέφτη μέχρι ιερέα, από Συρανό ντε Μπερζεράκ μέχρι ακλόνητο μυστικό πράκτορα. Ήταν επίσης ένας προικισμένος αθλητής που συχνά έκανε μόνος του τα ακροβατικά του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, πολλοί υπουργοί, καλλιτέχνες όπως ο βραβευμένος με Όσκαρ Ζαν Ντιζαρντέν, ηθοποιοί, όπως οι Γκιγιόμ Κανέ και Μαριόν Κοτιγιάρ και πολλοί θαυμαστές του ηθοποιού. Συνολικά,

Απόψε, οι πύλες των Απομάχων θα ανοίξουν για να αποχαιρετίσουν τον Μπελμοντό από κοντά όσοι το επιθυμούν. Ένα τέτοιο λαϊκό προσκύνημα είχε οργανωθεί και μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου Ζακ Σιράκ, το 2019.

Το πρωί της Παρασκευής θα τελεστεί η κηδεία του Μπελμοντό στην εκκλησία Σεν-Ζερμέν-ντε-Πρε, στο κέντρο του Παρισιού, σε στενό οικογενειακό κύκλο.