Newsroom

Newsroom

Η «γαλάζια» αδιαφορία καταστρέφει την λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

Για προκλητική αδιαφορία απέναντι σε σοβαρά ζητήματα του περιβάλλοντος , καταγγέλλει την «γαλάζια» Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , η Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ)

KOTYXI

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση,  η αδιαφορία της Περιφέρειας , για τη σωτηρία της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο και οι υποσχέσεις για συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης έμειναν …στα χαρτιά.

Η ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλει εκτός της «γαλάζιας» Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον «γαλάζιο» αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο , για  την αθέτηση των υποσχέσεων που δόθηκαν πρόσφατα, για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, (νυν τοπική μονάδα διαχείρισης Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ) προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αποκατάστασης της λουρονησίδας στην λιμνοθάλασσα.

Όπως αναφέρει στην σχετική ανακοίνωση – καταγγελία :

« Ήταν 27 Απριλίου του 2021 όταν ο Φορέας Διαχείρισης έστειλε την πρώτη του επιστολή στην Περιφέρεια ζητώντας τη συνδρομή της για την αντιμετώπιση της κατεστραμμένης από τη διάβρωση λουρονησίδας που απειλούσε την ύπαρξη του Κοτυχιού ως λιμνοθάλασσα. Χρειάστηκε η ανοιχτή επιστολή της ΟΙΚΙΠΑ στα τοπικά ΜΜΕ προς τον κ. Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης στις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενεργοποιηθούν, τόσο ο κ. Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας) όσο και ο κ. Τάκης Παπαδόπουλος (Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης) και να συγκαλέσουν τηλεδιάσκεψη για το θέμα στις 7 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης, της περιφέρειας  και του ΕΛΚΕΘΕ που εκπόνησε τη σχετική μελέτη.»

« Στην τηλεδιάσκεψη ζητήθηκε πίστωση χρόνου λίγων ημερών για να διερευνηθούν νομικά και διοικητικά θέματα προκειμένου «να μην απειληθεί η συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Φορέα και κυρίως η υλοποίηση του έργου».  Βρισκόμαστε στα τέλη Μαρτίου και δεν υπάρχει η παραμικρή ανταπόκριση από τους αιρετούς της Περιφέρειας. Τεράστια βέβαια είναι και η ευθύνη του Δημάρχου Ανδραβίδας-Κυλλήνης που θα μπορούσε μέσω των τεχνικών του υπηρεσιών να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Φορέα.»

« Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Νίκος Καραβάς απέστειλε στις 3 Μαρτίου επιστολή προς τον Περιφερειάρχη κ. Φαρμάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιαννόπουλο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε συνέχεια των άνω σχετικών, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για το εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές με τις νομικές και τεχνικές υπηρεσίες σας, προκειμένου  προχωρήσει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης για την αποκατάσταση της Λουρονησίδας της Λ/Θ Κοτυχίου, όπως είχατε δεσμευτεί στην τηλεδιάσκεψη της 8ης Φεβρουαρίου 2022.»

« Όπως έχει επισημανθεί, η δράση αυτή για τον Φ.Δ. αποτελεί προτεραιότητα ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος απώλειας αυτού του σημαντικού οικοσυστήματος και να μην καταδικαστεί για άλλη μια φορά η Ελλάδα για θέματα περιβάλλοντος. Με δεδομένο ότι η λουρονησίδα της Λ/Θ Κοτυχίου βρίσκεται σε οριακό σημείο εξαιτίας και των πρόσφατων θεομηνιών, ευελπιστούμε στη θετική σας απόκριση στο αίτημα μας για την εκπόνηση των συνοδών μελετών και στη συνέχεια στην υλοποίηση του έργου».

Η ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλει ότι μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν έγινε καμιά ενέργεια για την προώθηση του θέματος, αλλά δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση ενημέρωσης στο αίτημα του Φορέα.

« Εάν η Περιφέρεια δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια τόσο απλή συνεργασία, ας βγει δημόσια να το δηλώσει. Εάν μπορεί και χρονοτριβεί αδικαιολόγητα, θα φέρει ακέραια την ευθύνη του αφανισμού της λιμνοθάλασσας στην επόμενη κακοκαιρία, μαζί φυσικά με τον τοπικό Δήμο.» τονίζει η ΟΙΚΙΠΑ.

Πηγή: apokalypseis.com

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…