Newsroom

Newsroom

Η φυματίωση είναι ακόμη εδώ! Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξάλειψη της

Η 24η Μαρτίου είναι ημέρα υπενθύμισης για ολόκληρο τον πλανήτη, ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης μας αφορά.

πνεύμονες

Είναι η ημερομηνία που το 1882, ο Δρ. Robert Koch ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το βακτήριο που προκαλεί τη φυματίωση. Η ανακάλυψη αυτή άνοιξε το δρόμο για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Κι όμως, ενώ πιστέψαμε ότι η νόσος είχε νικηθεί, στην πραγματικότητα είναι ακόμη εδώ, καθώς παραμένει η πιο συχνή αιτία θανάτου από λοιμώδες νόσημα στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η φυματίωση στοιχίζει κάθε χρόνο 4.500 χιλιάδες ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως, ενώ ακόμη 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν ετησίως από την ασθένεια, η οποία θα μπορούσε και να προληφθεί, αλλά και να θεραπευθεί. Αν και από το 2000 και μέχρι σήμερα, 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%, αυτό φαίνεται να μην φτάνει.

Η φυματίωση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλωμένων περιστατικών να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, όμως, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιστατικών φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κλπ.) και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Οι προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου συνεχίζονται

Τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να εξαλείψουμε αυτή την επικίνδυνη νόσο, η οποία έχει καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, είναι πολλά, ενώ σύμφωνα με το φετινό μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)«Ήρθε η ώρα!» Δηλαδή, ήρθε η ώρα για ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργού και λανθάνουσας φυματίωσης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, πρέπει να εντατικοποιηθεί ο έλεγχος για φυματίωση των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα των προσφύγων και μεταναστών, των φυλακισμένων, των τροφίμων ψυχιατρικών ιδρυμάτων και ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων.

Επίσης, πρέπει:

– να υπάρξει αξιόπιστη καταγραφή της επίπτωσης του νοσήματος στη χώρα μας, μέσω σύνδεσης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιφυματικών φαρμάκων με τη δήλωση των περιστατικών φυματίωσης.

– να υπάρξει επαρκής στελέχωση και λειτουργία αντιφυματικών ιατρείων και κατάλληλες συνθήκες νοσηλείας σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά.

– να υπάρξει άμεση πρόσβαση στη θεραπεία και αδιάλειπτη διαθεσιμότητα όλων των αντιφυματικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ήρθε η ώρα για ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για την φυματίωση, αναφέρη η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ),σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ταμείο και τη Σύμπραξη “Stop TB”, ξεκίνησε τη συλλογική πρωτοβουλία “Βρείτε. Θεραπεύστε. Όλους. #Εξαλείψτε τη φυματίωση”, με στόχο την επιτάχυνση της απάντησης στη φυματίωση και την εξασφάλιση πρόσβασης στην περίθαλψη, σε συμφωνία με τη συνολική προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Καθολική Κάλυψη Υγείας.

 

Πηγή: iatropedia.gr

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της: «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της: «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…