Newsroom

Newsroom

Από τον Αϊλάν στη Βαλέρια: Η ίδια μοίρα, 7.000 μίλια μακριά

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί από τη σκληρή φωτογραφία ενός πατέρα που πνίγηκε αγκαλιά με την κόρη του προσπαθώντας να φτάσουν στις ΗΠΑ.

ap meft

Ένας μετανάστης από το Ελ Σαλβαδόρ και η κόρη του ηλικίας περίπου 2 ετών πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τον ποταμό Ρίο Μπράβο –Ρίο Γκράντε κατά την αμερικανική ονομασία– για να περάσουν στις ΗΠΑ από το Μεξικό, ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Τα πτώματα του πατέρα και της μικρής του κόρης βρέθηκαν τη Δευτέρα στα περίχωρα της Ματαμόρος, στην μεξικανική πολιτεία Ταμαουλίπας, σύμφωνα με έκθεση της μεξικανικής δικαιοσύνης στην οποία είχε πρόσβαση το AFP, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο πατέρας, ένας 25χρονος μάγειρας, η 21χρονη μητέρα και η μικρή τους κόρη είχαν φτάσει την περασμένη εβδομάδα στην Ματαμόρος αφού είχαν διασχίσει όλο το Μεξικό. Την Κυριακή το απόγευμα η οικογένεια αποφάσισε να προσπαθήσει να περάσει κολυμπώντας στην αμερικανική όχθη του ποταμού Ρίο Μπράβο, συνοδεία ενός φίλου.

Συγκλονιστική περιγραφή: Πώς χάθηκαν…

«Πέρασε πρώτος με τη μικρή κόρη του, την οποία άφησε στην αμερικανική όχθη. Στη συνέχεια, επέστρεψε για να πάρει τη γυναίκα του, αλλά το κορίτσι έπεσε στο νερό και τον ακολούθησε. Ο Μαρτίνεζ προσπάθησε να τη σώσει αλλά παρασύρθηκαν και οι δύο από το ρεύμα», είπε η Ντούκ.

«Αναζητούσαν το αμερικανικό όνειρο» γράφει στους τίτλους του ο διεθνής Τύπος…

Η εικόνα -που κυριολεκτικά αποτελεί γροθιά στο στομάχι- απαθανατίστηκε από την δημοσιογράφο Χούλια Λε Ντουθ και κυκλοφόρησε με την τοπική εφημερίδα, Λα Χορνάδα.

Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία μόνο 24ωρα οι αρχές της Πολιτείας του Τέξας ανακοίνωσαν επτά θανάτους μεταναστών συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, δύο βρεφών και ενός νηπίου, που αποδόθηκαν στην ακραία καλοκαιρινή ζέστη, μεσούσης της ραγδαίας αύξησης των ροών μεταναστών και αιτούντων που περνούν τα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ.

Σύγκριση με τον Αϊλάν

ailan

Οι μεξικανικές εφημερίδες συγκρίνουν τη φωτογραφία του Ραμίρεζ και της κορούλας του με εκείνη του τρίχρονου Κούρδου Αϊλάν, το άψυχο κορμί του οποίου είχε ξεβραστεί σε παραλία της Κω.

Ο Αϊλάν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Γκαλίπ και τη μητέρα τους, τη Ρεχάνα, όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στο Αιγαίο. Το πτώμα του παιδιού ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. Η φωτογραφία εκείνη, με το παιδί ξαπλωμένο μπρούμυτα στην αμμουδιά, έκανε τον γύρο του κόσμου και σόκαρε την κοινή γνώμη παγκοσμίως.

Η οικογένεια Κούρντι προερχόταν από το Κομπάνι της βόρειας Συρίας και στόχος της ήταν να φτάσει στον Καναδά.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το atexnos.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…