Η «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στο σινεμά με Καραμπέτη και Πρωτόπαππα

Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Η Φόνισσα», ένα από τα κορυφαία έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, πρόκειται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τη View Master Films σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Βενετόπουλου, σενάριο της Κατερίνας Μπέη και καλλιτεχνική διεύθυνση της Εύας Νάθενα.

καραμπετη

Τα γυρίσματα ξεκινούν την άνοιξη του 2022 στη λακωνική Μάνη, ενώ η ταινία πρόκειται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2023.

Πρωταγωνιστούν οι Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και Μαρία Πρωτόπαππα.

Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος είναι συγγραφέας, κινηματογραφιστής και υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων από το 2010. Στο πρώτο του ντοκιμαντέρ, «Draw with Me», είχε αφηγηθεί την ιστορία ενός τρανς εφήβου, του Μπρέντον στην πορεία αυτογνωσίας του ίδιου και της οικογένειάς του. Η ταινία είχε αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και είχε γυριστεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Σύνοψη

Σκιάθος. Αρχές 1900. Σε έναν δυστοπικό, λαβυρινθώδη κόσμο που βουλιάζει στη θρησκοληψία, την πατριαρχία και τις δεισιδαιμονίες, η αξία της γυναίκας μετριέται με την προίκα σε χωράφια και ασπρόρουχα, κι η θέση της είναι χειρότερη από των ζώων. Το θύμα γίνεται θύτης, ο θάνατος μοιάζει λύτρωση κι η Φραγκογιαννού αναλαμβάνει να «απελευθερώσει» τα μικρά κορίτσια από το βάρος της αδιέξοδης ζωής που τα περιμένει, μέχρι που η αποκάλυψη ενός καλά κρυμμένου μυστικού απειλεί τη φαινομενική ηρεμία της κοινωνίας του νησιού.

 

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…