Η φλόγα της εξέγερσης ξαναφουντώνει στην Τυνησία

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην Κασερίν (δυτικά), λίγο μετά την ταφή ενός φωτοειδησεογράφου ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε χθες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Screenshot 4 1

Οι δυνάμεις της τάξης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν δεκάδες διαδηλωτές και συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών σημειώθηκαν μπροστά από την έδρα του κυβερνείου (νομαρχία) της Κασερίν όπου αναπτύχθηκε ένας σημαντικός μηχανισμός ασφαλείας, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Προς το παρόν κανείς απολογισμός δεν είναι διαθέσιμος.

Ο 32χρονος φωτοειδησεογράφος, ο Αμπντεραζάκ Ζεργκί, κατέληξε χθες βράδυ μετά την αυτοπυρπόλησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεργία και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή Κασερίν, μία από τις πιο φτωχές της χώρας.

«Για τους γιους της Κασερίν που δεν έχουν μέσα διαβίωσης, σήμερα, θα αρχίσω μια επανάσταση, θα αυτοπυρποληθώ», είχε δηλώσει ο δημοσιογράφος σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε πριν από την πράξη του.

Η τραγωδία προκάλεσε την οργή των κατοίκων της υποβαθμισμένης αυτής πόλης τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με δεκάδες από αυτούς να βάζουν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και να αποκλείουν τον κύριο δρόμο της πόλης και την αστυνομία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του AFP.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σοφιάν αλ-Ζακ, δήλωσε πως έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τις συγκρούσεις και πως εννέα άτομα συνελήφθησαν χθες βράδυ.

Το εθνικό Συνδικάτο Τυνήσιων Δημοσιογράφων (SNJT) ανέφερε χθες σε μια ανακοίνωση πως ο φωτοειδησεογράφος με την πράξη του είχε σκοπό να διαμαρτυρηθεί «για τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες, έναν κλειστό ορίζοντα και την έλλειψη ελπίδας» στην περιοχή αυτή.

Η Κασερίν είναι μία από τις πρώτες πόλεις όπου είχαν ξεσπάσει στα τέλη του 2010 διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. Η αστυνομία είχε σκοτώσει τότε διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις, που ξέσπασαν μετά την αυτοπυρπόληση, τον Δεκέμβριο του 2010, ενός νεαρού πλανόδιου μικροπωλητή στο Σίντι Μπουζίντ (κεντροδυτικά) ο οποίος διαμαρτυρόταν για τη φτώχεια και τους αστυνομικούς εξευτελισμούς, διαδόθηκαν σε όλη τη χώρα και οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι τον Ιανουάριο του 2011.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη δημοκρατική μετάβαση και την πρόσφατη επιστροφή στην οικονομική μεγέθυνση έπειτα από χρόνια στασιμότητας, οι τυνησιακές αρχές εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις κοινωνικές προσδοκίες των Τυνήσιων.

Ο πληθωρισμός και η ανεργία τροφοδοτούν τις κοινωνικές ταραχές. Τον περασμένο Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις σε πολλές πόλεις της χώρας.
 

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…