Η F1 στην μάχη κατά του κορονοϊού

H Formula 1 έχει μπει και εκείνη σε καραντίνα από την φονική πανδημία του κορονοϊού, με τις ομάδες όμως να μην κάθονται με σταυρωμένα χέρια αλλά να ρίχνονται στην μάχη και εκείνες για την αντιμετώπιση του ιού. 

Η F1 ενώ έχει δεχθεί -όπως και πολλές άλλες διοργανώσεις-ένα  πολύ μεγάλο χτύπημα από τη παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού, εντούτοις οι ομάδες δεν μένουν άπραγες. Οι κορυφαίοι μηχανικοί των ομάδων της κορωνίδας του μηχανοκινήτου αθλητισμού, συστρατεύονται για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και την τεχνολογία που διαθέτουν οι ομάδες της F1, στην κατασκευή αναπνευστήρων, ως βοήθεια στην προσπάθεια για χαλιναγώγηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, οι Aston Martin Red Bull Racing, BWT Racing Point F1 Team, Haas F1 Team, McLaren F1 Team, Mercedes-AMG Petronas F1 Team, Renault DP World F1 Team και ROKiT Williams Racing,  ενώνουν τις δυνάμεις τους  -σε μία προσπάθεια που βαφτίστηκε «Project Pitlane»-στο πλευρών των υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να υπερκερασθούν οι ελλείψεις στις συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης, που έχουν γίνει ζωτικής σημασίας.

To Project Pitlane επικεντρώνεται σε τρεις τομείς εργασίας. Τη κατασκευή υφιστάμενων ιατρικών συσκευών, στην υποστήριξη της αύξησης παραγωγής υφιστάμενων σχεδίων αναπνευστήρων αλλά και τον γρήγορο σχεδιασμό πρωτότυπων εξαρτημάτων, για πιστοποίηση και μετέπειτα παραγωγή. Μάλιστα ήδη  η έξι φορές πρωταθλήτρια κόσμου ομάδα της Mercedes,  κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ μία συσκευή αναπνευστικής υποστήριξης, που ανακουφίζει τους πνεύμονες των ασθενών με κορονοϊό, ώστε οι κανονικοί αναπνευστήρες που απαιτούν διασωλήνωση και καταστολή, να χρησιμοποιούνται για τις πιο βαριές περιπτώσεις. Επιπλέον, η συσκευή τούτη μπορεί να παραχθεί και πιο γρήγορα, με ρυθμό 1.000 συσκευές την ημέρα.

Από την άλλη υπάρχουν και αντιδράσεις για την εμπλοκή των ομάδων στο εγχείρημα, καθώς η ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists» σε πρόσφατο άρθρο της αμφισβητεί το γεγονός πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι οι πλέον κατάλληλες για την κατασκευή των αναπνευστήρων.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, « οι αναπνευστήρες μπορεί να μοιάζουν με τις αντλίες και τα συστήματα κλιματισμού που χρησιμοποιούνται στο αυτοκίνητο, όμως λίγοι κατασκευαστές αυτοκινήτων κατασκευάζουν οι ίδιοι τα συστήματα αυτά και απευθύνονται μάλλον σε εξειδικευμένους υπεργολάβους”, υπογραμμίζει.

Όμως όπως τονίζει η Renault, οι μηχανικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας επιστρατεύουν την εμπειρία τους στη χρήση προηγμένου εξοπλισμού, όπως είναι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές.

Η παροχή βοήθειας στον νοσοκομειακό τομέα κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας συχνά ξεκινά από την ατομική πρωτοβουλία. Στην Ισπανία, οι μηχανικοί της Renault στη χώρα αυτή σχεδίασαν με δική τους πρωτοβουλία προστατευτικά γυαλιά και μάσκες, οι οποίες κατασκευάστηκαν στη συνέχεια με 3D εκτυπωτές, που είναι διαθέσιμες σε επάρκεια στα ανενεργά πλέον εργοστάσια, δήλωσε η ίδια πηγή.

(Mε πληροφορίες F1.com-AFP)

«Προειδοποιεί» ο Αποστολάκης: Εάν ξεκινήσει πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί

«Προειδοποιεί» ο Αποστολάκης: Εάν ξεκινήσει πολεμική αντιπαράθεση με την Τουρκία, δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί

Δεν συμμερίζεται τα σενάρια που λένε ότι μια ενδεχόμενη σύγκρουση δεν θα κρατούσε περισσότερες από…

Ζευγάρι καταγγέλλει ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα στο δωμάτιο

Ζευγάρι καταγγέλλει ιδιοκτήτη τουριστικού καταλύματος ότι είχε τοποθετήσει κρυφή κάμερα στο δωμάτιο

Επρόκειτο για συσκευή καταγραφής και αποθήκευσης εικόνας και ήχου, η οποία ήταν τοποθετημένη σε πρίζα…

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

Πήρε θέση ο Παντελής Θαλασσινός για Τσιάρτα και τους ακροδεξιούς υπουργούς στα εγκαίνια της ΑΕΚ

«Νομίζω ότι η στάση μας, στον φασισμό θα τους ξεράσει από μόνη της ή θα…

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Φρίκη στην Αθήνα: Πατέρας βίαζε την ανήλικη κόρη του επί 5 χρόνια και ξυλοφόρτωνε τη γυναίκα του

Η σοκαριστική υπόθεση εκτυλίχθηκε στην καρδιά της Αθήνας, όπου ζούσε το ζευγάρι μαζί με το…