Η δική μας Ευτυχία των τραγουδιών

«Θα σου δώσω μια να σπάσεις/ αχ βρε κόσμε γυάλινε/ και θα φτιάξω μια καινούρια/ κοινωνία άλληνε...». Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 7 Ιανουαρίου του 1972. 

papagiannopoulou 1

Στην κορυφαία στιχουργό του λαϊκού μας τραγουδιού, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου είναι αφιερωμένη η ταινία «Ευτυχία» που κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. 

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας, αναγκάστηκε όμως να έλθει στην Ελλάδα μετά την μικρασιατική καταστροφή.

Ζώντας μια έντονη και περιπετειώδη ζωή, στην Ελλάδα αρχικά σταδιοδρόμησε ως ηθοποιός, δασκάλα και ποιήτρια, ενώ αργότερα αναδείχθηκε σε σπουδαία λαϊκή στιχουργό. 

Ξεκίνησε να γράφει στίχους το 1948 σε χαρτοπετσέτες και χαρτάκια για να ικανοποιήσει το πάθος της για τη χαρτοπαιξία, τροφοδοτώντας όλους τους επώνυμους συνθέτες της εποχής της με αριστουργηματικά τραγούδια.

Ηλιοβασιλέματα, Περασμένες μου αγάπες, Δυο πόρτες έχει η ζωή, Φεύγω με πίκρα στα ξένα, Όνειρο απατηλό, Είμαι αϊτός χωρίς φτερά και πολλά άλλα είναι τα τραγούδια που άφησε πίσω της ως κληρονομιά. 

Η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου ήταν μια από τις σπουδαιότερες στιχουργούς, η οποία χάρη στο ταλέντο της τροφοδότησε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι με μεγάλο αριθμό εξαίρετων δημιουργιών.

Η ίδια δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για την αναγνώριση του έργου της και πέθανε φτωχή παρά τις μεγάλες της μουσικές επιτυχίες. Λίγοι της αναγνώριζαν τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων της. Φωτεινές εξαιρέσεις οι Απόστολος Καλδάρας και Μάνος Χατζιδάκις, που πάντα της απέδιδαν τα δικαιώματά της.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών, στις 7 Ιανουαρίου 1972, έχοντας στο πλευρό της εγγονή της, Ρέα, που τη φρόντισε ως τα γεράματά της. Μία γυναίκα που κινήθηκε στη ζωή και στην τέχνη έξω από τα καθιερωμένα και τις συμβάσεις. 

Η ταινία κάνει μία αναδρομή από τα νεανικά της χρόνια στη γη της Μικράς Ασίας, την αναγκαστική προσφυγιά και τον ερχομό της στον Πειραιά, τις εμφανίσεις στο θέατρο, τους γάμους, τις δυο κόρες, τη συνάντηση με τη Μαρίκα Νίνου που θα τη φέρει σε επαφή με τον Τσιτσάνη για ν’ ανοίξει μια άλλη πόρτα στη ζωή της.

«Πολλοί γνωρίζουν τα τραγούδια μου, λίγοι το όνομά μου…»

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές περίπου 400 από τα τραγούδια της φέρουν την υπογραφή Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ενώ εκατοντάδες είναι αυτά που ηχογραφήθηκαν χωρίς το όνομά αφού η μεγάλη στιχουργός τα πουλούσε έναντι ισχνής αμοιβής… Ζει φτωχικά και με στερήσεις και θ’ αναγκαστεί να γράφει τραγούδια μέχρι λίγο πριν το θάνατό της, υψώνοντας μέχρι το τέλος θαρραλέα ανάστημα, σε έναν σκληρό και τυπικά ανδροκρατούμενο κόσμο.

Στον ρόλο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου η Κάτια Γκουλιώνη (στα νεανικά της χρόνια) και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (στην ώριμη ηλικία της). Σε άλλους πρωταγωνιστικούς ρόλους οι Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Θάνος Τοκάκης και Ντίνα Μιχαηλίδου, και δίπλα τους πολλοί ακόμα αξιόλογοι ηθοποιοί.  

Από τις 19 του Δεκέμβρη στους κινηματογράφους.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…