Newsroom

Newsroom

Η ευρωπαϊκή αντικαπιταλιστική Αριστερά συζητά στην Αθήνα

Η ιστοσελίδα Rproject οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, στις 5µµ, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο (πρώην ΑΣΟΕΕ-Αίθουσα Αντωνιάδη, Πατησίων)…

ekdhlosh

Η ιστοσελίδα Rproject οργανώνει ανοιχτή εκδήλωση, το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, στις 5µµ, στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο (πρώην ΑΣΟΕΕ-Αίθουσα Αντωνιάδη, Πατησίων) με θέμα: «Ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου και του ρατσισμού».

Σε αυτή θα συµµετέχουν ως οµιλητές διεθνείς προσκεκληµένοι, όπως οι Φρανσουά Σαµπατό (NPA, Γαλλία), Φράνκο Τουριλιάτο (Sinistra Anticapitalista, Ιταλία) και Ερίκ Τουσαίν (CADTM, Βέλγιο), αλλά και στελέχη της ελληνικής Αριστεράς. Ανάµεσά τους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ) και ο Αντώνης Νταβανέλλος (Μέλος ΠΓ ΣΥΡΖΑ).

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι: Άχμετ Σόκι (ISO, ΗΠΑ), Τσάρλς Αντρέ Υντρύ (MPS, Ελβετία) Ρακέλ Βαρέλα (καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας της Λισσαβόνας, Πορτογαλία), Ελένη Πορτάλιου (δημοτική σύμβουλος Αθήνας), Πάνος Κοσμάς (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Σαπουνάς (ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Κιμπουρόπουλος (δημοσιογράφος), Δημήτρης Μπελαντής (νομικός, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Γιαννόπουλος (περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ).

Θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης.

Η Αθήνα τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

Οι ευρωεκλογές, τον ερχόμενο Μάη, θα είναι μια πολιτική μάχη κυριολεκτικά κρίσιμη. Πολιτική μάχη κρίσιμη για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφού θα κρίνουν τη «βιωσιμότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αλλά, επίσης, πολιτική μάχη κρίσιμη για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Μετά τη βάρβαρη μνημονιακή πολιτική στο Νότο της ηπείρου, η ΕΕ οργανώνει το πανευρωπαϊκό «υπερ-μνημόνιο», μετατρέποντας ολόκληρη την Ευρώπη σε φυλακή σκληρής λιτότητας, με στόχο την ισοπέδωση κοινωνικών κατακτήσεων ετών. Την ίδια ώρα, τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποδεικνύουν την όλο και αντιδραστικότερη μετάλλαξη της ΕΕ, ενώ η Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι, αποτυπώνουν, με τον πιο τραγικό τρόπο, το «όραμα» της Ευρώπης-φρούριο.

Όμως, απέναντι στην Ευρώπη του πολέμου, του κεφαλαίου και του ρατσισμού, αναπτύσσεται και το αντίπαλο δέος σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ιταλία: οι εργατικοί αγώνες και η κοινωνική αντίσταση. Η πολιτική για την ανατροπή της λιτότητας, για την χωρίς όρους υποστήριξη της ειρήνης, για την ενίσχυση των αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών ιδεών, για τη διεκδίκηση ξανά του Σοσιαλισμού.

Η προοπτική μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα θα ανοίξει αναπόφευκτα το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική, με τους θεσμούς, με την ίδια την ΕΕ. Γιατί η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ανατροπή της λιτότητας υπέρ του λαού, δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια της σημερινής, της υπαρκτής ΕΕ.

Όλα τα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα, οι επερχόμενες ευρωεκλογές και η ανάγκη για μια «άλλη» Ευρώπη των εργαζομένων και των λαών, θα συζητηθούν στην εκδήλωση του Σαββάτου 29 Μαρτίου.