Η Ευρω-Αραβική σύνοδος ως… μάθημα γεωπολιτικής

Κοινή συνισταμένη όλων ήταν τελικά η... ανησυχία για τα τεκταινόμενα σε μια από τις κρισιμότερες περιοχές για την παγκόσμια σταθερότητα

EK Evroaraviki Synodos

Εκπρόσωποι από ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη βρέθηκαν σήμερα το πρωί στην κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής συμμετέχοντας στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο.

Η διοργάνωση μετρά ήδη τον τέταρτο χρόνο επιτυχούς πραγματοποίησής της, με δεκάδες αρχηγούς κρατών να έχουν περάσει από το βήμα της που λαμβάνει χώρα πάντα στην Αθήνα.

Μια βόλτα ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους αρκούσε για να διαπιστώσει κανείς τη σημασία που δίνεται τα τελευταία χρόνια στο «άνοιγμα» των σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και του Αραβικού κόσμου. Όμως αν παρακολουθούσε όμως κανείς τις εναρκτήριες ομιλίες των αρχηγών κρατών που παραβρέθηκαν στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο θα διαπίστωνε αν μη τι άλλο μια κοινή συνισταμένη που δεν ήταν άλλη από την αίσθηση ανησυχίας που εξέπεμπαν.

Μπορεί η Σύνοδος να έχει σαν κύριο θέμα την αναπτυξιακή πολιτική των κρατών και την επιχειρηματική δράση, όμως τελικά, όλα κατέτειναν στην ιστορικότητα των στιγμών που βιώνουμε, σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Ίσως αυτός να ήταν και λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ηγέτες που μίλησαν σήμερα στην αρχή της Συνόδου, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην κρίση στη Συρία, την προσφυγική κρίση, τον ρόλο των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας και τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου, όχι μόνο ως επιλογή, αλλά κυρίως ως ιστορική αναγκαιότητα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Tawfic Khoury, εμπνευστής της δημιουργίας της Συνόδου και αντιπρόεδρος της μεγάλης κατασκευαστικής CCC που εδρεύει στην Αθήνα, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «πυλωρό μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης», κάνοντας αναφορά σε ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Αραβικού κόσμου ήδη από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην ομιλία του εξήγησε ότι η γεωγραφική εγγύτητα της Ευρώπης στον Αραβικό κόσμο ενισχύει τις δυνατότητες κοινής στρατηγικής, ενώ τόνισε ότι μόνο μέσω αυτής θα μπορέσουν να είναι βιώσιμες οι τοπικές κοινωνίες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο «χρησιμοποιώντας τους ανθρώπινους και μη ανθρώπινους πόρους για το καλό όλων».

Το προσφυγικό σε πρώτο πλάνο

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφιέρωσε σχετικά μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Μπορεί να μη μας έκανε ιδιαίτερα σοφότερους όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό εν γένει, όμως η αναφορά του σε «ασύμετρες ροές προσφύγων» και σε «φυγάδες», ήταν χαρακτηριστική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «συντονισμό Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς, για να υπάρξει, ειρήνευση στις εστίες κρίσης» αλλά και σοβαρή, όπως είπε, «ενίσχυση στις χώρες προέλευσης και διέλευσης των φυγάδων».

Από την πλευρά της η σέρβα πρωθυπουργός Ana Brnabic τόνισε πως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, πλέον δεν έχουμε ανάγκη από μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, αλλά από μια ενιαία ευρω-αραβική πολιτική, άποψη την οποία εξέφρασαν και άλλοι ομιλητές. Από την πλευρά του και ο κροάτης πρωθυπουργός Andreh Plenkovic είπε πως το μεταναστευτικό έχει επιβραδύνει τις μεγάλες φιλοδοξίες που είχαν συνοδεύσει τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της Συρίας, δε θα μπορούσαν να μείνουν ασχολίαστες από τους ομιλητές, καθώς αυτό είναι το ζήτημα που προκάλεσε τα προσφυγικά κύματα των τελευταίων ετών. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναφορές στο θέμα υπήρξαν, αυτές δεν ξεπερνούσαν το επίπεδο της περιγραφής της υπάρχουσας κατάστασης.

Παρών στη Σύνοδο πάντως, ήταν και ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

«Ελέφαντας στο δωμάτιο» το Παλαιστινιακό

Οι ομιλίες των αρχηγών των κρατών είχαν μεν κοινές αναφορές όσον αφορά στην ανάπτυξη, στην ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων, όμως μάλλον συνειδητά απέφυγαν να θέσουν ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, από το οποίο, σύμφωνα με δεκάδες αναλυτές, πηγάζει και η πλειοψηφία των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Μέση Ανατολή.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» λοιπόν, δεν ήταν άλλος από το Παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο πρώτος έθεσε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. «Ανησυχώ πολύ για το ότι κανείς δε μιλά για την Παλαιστίνη. Το πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι το επίκεντρο όλων των συμφορών που έχουμε δει στην περιοχή», τόνισε, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Παλαιστίνης Νabil Aburudainah τόνισε ότι η ισραηλινή κατοχή είναι ο κύριος λόγος για τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής. «Έχουμε καλές σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όμως τώρα τους ζητάμε να κάνουν ένα βήμα και να βοηθήσουν να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «μονομερείς» σε σχέση με το Παλαιστινιακό ζήτημα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν το παλαιστινιακό δε λυθεί με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τότε η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για ακόμη 70 χρόνια πολέμων και μετανάστευσης.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και στην ομιλία του συμπεριέλαβε την Παλαιστίνη στην ομάδα των κρατών με τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη συνεργασία (Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανος), εντούτοις αποχώρησε από τη Σύνοδο μόλις ανέβηκε στο βήμα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Νabil Aburudainah, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθήσει την ομιλία του, παρά το γεγονός ότι ο ήταν ο τελευταίος ομιλητής που τύγχανε και εν ενεργεία πολιτειακός παράγων κράτους και οι ομιλίες όλων ήταν εξαιρετικά σύντομες.

D’Αlema και Fillon σε ρόλο «συμμορφωτών» της ΕΕ

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες δύο σημαντικών ευρωπαίων πολιτικώνπου παραβρέθηκαν στην Ευρω-Αραβική Σύνοδο: των πρώην πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Γαλλίας, Μάσιμο Ντ’Αλέμα και Φρανσουά Φιγιόν, αντίστοιχα.

Οι δύο ομιλίες κινήθηκαν σε κοντινό τόνο, ασκώντας κριτική στα λάθη και τις παραλείψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μάσιμο Ντ’Αλέμα τόνισε ότι η αμοιβαία αποδοχή των πολιτιστικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών και εθνικών διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και Αράβων είναι ο μοναδικός όρος για να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε μάλιστα στο Παλαιστινιακό, επικρίνοντας όσους θεωρούν το ζήτημα «ξεγραμμένο». «Θα ήταν ιστορικό λάθος να ξεχάσουμε το παλαιστινιακό, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή».

Από την πλευρά του ο Φρανσουά Φιγιόν, ανέδειξε τα ζητήματα που συζητούνταν σε γεωπολιτικό επίπεδο, κατηγορώντας μάλιστα τις ΗΠΑ ότι έχουν δημιουργήσει μια χαώδη κατάσταση, λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Ενδιαφέρουσα μάλιστα ήταν η αποστροφή του λόγου του, όπου εξέφρασε την ελπίδα του αυτός ο πόλεμος να παραμείνει «εμπορικός και πολιτικός» και να μην εξελιχθεί σε μια πραγματική σύγκρουση, τονίζοντας ότι η Κίνα έχει πλέον «αυτοκρατορικό όραμα».

Ανάμεσα σε αυτές τις δυνάμεις, ο Φιγιόν τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει στη μέγγενη των ανταγωνισμών, ενώ εσωτερικά παρουσιάζεται να είναι πλήρως διχασμένη, «Η Ευρώπη έχει διαλέξει τον δρόμο των διαχωρισμών», δήλωσε, αναφερόμενος στο Brexit, αλλά και στις αποσχιστικές τάσεις της Καταλονίας. «Ποιος μας λέει ότι δε θα υπάρξουν τέτοιες τάσεις και στη βόρεια Ιταλία», αναρωτήθηκε μάλιστα.

Πάντως, ο Φρανσουά Φιγιόν ήταν αυστηρός και σε ό,τι αφορά τους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν «μαθήματα» σε άλλους λαούς για τον θρησκευτικό φανατισμό, καθώς, όπως τόνισε, ευρωπαϊκοί λαοί, έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες θηριωδίες.

Σύνοδος – μάθημα γεωπολιτικής

Οι σημαντικές παρουσίες πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων από όλο τον κόσμο στην Ευρω – Αραβική Σύνοδο αποτελούν ένδειξη της σημασίας που δίνεται στη συνεχώς αναπτυσσόμενη, αλλά και μεταβαλλόμενη αραβική αγορά. 

Το γεγονός ότι η Σύνοδος μετατρέπεται σε θεσμό που θέτει στο επίκεντρο της ευρωαραβικής συνεργασίας την Ελλάδα, προκαλεί εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο από οικονομικής πλευράς, όπως φάνηκε και από τις ομιλίες των αρχηγών κρατών που παραβρέθηκαν. 

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες (ή ανισορροπίες) που επικρατούν σε μια από τις κρισιμότερες περιοχές για την παγκόσμια σταθερότητα (ή αστάθεια) αποτυπώνονται πολύ «συμπυκνωμένα» σε μια σύνοδο, όπου αν κανείς παρακάμψει την «παράδοση» των δημοσίων σχέσεων μεταξύ των παριστάμενων, μπορεί να βγάλει σημαντικά συμπεράσματα για τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία καλούνται να επιβιώσουν και να συνυπάρξουν δεκάδες διαφορετικοί λαοί, μεταξύ των οποίων, και ο ελληνικός.

Ηλεία: Ρωγμές σε κτίρια και κατολισθήσεις από τον “διπλό σεισμό” – Βίντεο από την στιγμή της δόνησης

hleia seismos2 640x426 1

Ηλεία: Ρωγμές σε κτίρια και κατολισθήσεις από τον “διπλό σεισμό” – Βίντεο από την στιγμή της δόνησης

Το κατάστημα εστίασης από τη μία στιγμή στην άλλη φαίνεται να αδειάζει - Οι ζημιές…

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα