Την έξοδο από το μνημόνιο λέει ότι συζητάει η κυβέρνηση

Την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο συζήτησε μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών. «Συζητήσαμε και…

Την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο συζήτησε μεταξύ άλλων η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το Μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο» ανέφερε αμέσως μετά τις σημερινές διαπραγματεύσεις κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας πως «εάν βγούμε από το Μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος».

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση που κράτησαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, ανέφερε ότι «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Η κυβέρνηση δηλώνει, παράλληλα, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιο τρόπο».

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα, θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2014, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια (11:30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη (15:00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αντιφατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνίας από την κυβέρνηση

δημοσκόπηση

Τρεις νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν την αντιφατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνίας από την κυβέρνηση

Μια πρώτη περίεργη εκτίμηση της διαφοράς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε η δημοσκόπηση της…

Σφορδή «επίθεση» κατά Κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον Δ. Γιαννακόπουλο

Σφορδή «επίθεση» κατά Κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον Δ. Γιαννακόπουλο

Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός επέστρεψε δυναμικά στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατακεραυνώνοντας την Κυβέρνηση

Ο Στέφανος Κασσελάκης: O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είμαι υπηρέτης του κόμματος

Ο Στέφανος Κασσελάκης: O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είμαι υπηρέτης του κόμματος

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη, είχε πολλά μηνύματα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ,…