Η Εξεταστική για τα σκάνδαλα στην υγεία συνεδριάζει για την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν

Αναφορές σε πράξεις και παραλείψεις τόσο της διοίκησης όσο και του υπουργείου Υγείας.

Η περίπτωση του νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” θα απασχολήσει σήμερα τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας για τα έτη 1997-2014, σε ειδική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στη Βουλή.

Ειδικότερα, η επιτροπή θα εξετάσει το πρώτο μέρος του πορίσματός της, το οποίο παραδόθηκε χθες στους επικεφαλής των κομμάτων στην Εξεταστική και στο οποίο καταγράφεται με λεπτομέρειες η πορεία του «Ερρίκος Ντυνάν» από την ίδρυσή του έως την αναγκαστική εκποίησή του με πλειστηριασμό τον Σεπτέμβριο του 2014. Αναφορές υπάρχουν στα αίτια των οικονομικών δυσχερειών του νοσοκομείου, καθώς και σε πράξεις και παραλείψεις τόσο της διοίκησης όσο και του υπουργείου Υγείας.

Με βάση τα συμπεράσματα του συγκεκριμένου πορίσματος, που τμηματικά έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, η Εξεταστική Επιτροπή κρίνει ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα σχετικά με:

  1. όσα κατέθεσε ενώπιόν της ο Ανδρέας Λοβέρδος,

  2. τη σύμβαση της 4-7-2012 για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»,

  3. την αποδοχή από τον Άδωνι Γεωργιάδη και από τα μέλη του ΔΣ του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν» του Μνημονίου της 26-3-2014 και την με υπογραφή του από τον ίδιο (Α. Γεωργιάδη) και από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ Γ. Κωσταρά και Α. Πανεθυμιτάκη αντιστοίχως,

  4. τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκομιδή από το υπόχρεο ΔΣ του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση τής υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών, με αποτέλεσμα αυτή να μην ενεργοποιηθεί.

 

Επίσης, η Επιτροπή, έχοντας τη γνώμη ότι οι εκτιμηθείσες αξίες των πραγμάτων (κινητών και ακινήτων) και των άυλων δικαιωμάτων υπελείποντο των πραγματικών, η Επιτροπή εκτιμά ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση του όλου ζητήματος από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές.

Τέλος, σχετικά με τις αργομισθίες των προσώπων που αναφέρθηκαν από τον μάρτυρα Λ. Λιαρόπουλο, κρίνεται ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί αδικήματα, δεδομένου ότι με την καταβολή των ποσών αυτών εζημιώθη η περιουσία του “Ερρίκος Ντυνάν”.