Η Ευρώπη εκφράζει ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της προσπάθειας, η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας που δεν θα τιμωρεί ούτε θα περιορίζει τη Ρωσία

Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Αμερικανό απεσταλμένο Στιβ Γουίτκοφ να συναντάται σήμερα στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στη Φλόριντα μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων.

Ανεξάρτητα από την έκβαση αυτής της προσπάθειας, η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας, είτε σύντομα είτε αργότερα, που δεν θα τιμωρεί ούτε θα περιορίζει τη Ρωσία, όπως προσδοκούσαν οι ευρωπαϊκοί ηγέτες, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ασφάλεια της ηπείρου.

Η Ευρώπη, όπως αναφέρει το Reuters, ίσως αναγκαστεί να δεχθεί αυξανόμενη οικονομική συνεργασία μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, την οποία οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και το ίδιο το ΝΑΤΟ, θεωρούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Αν και οι Ουκρανοί και άλλοι Ευρωπαίοι κατάφεραν να «κόψουν» τμήματα του αμερικανικού σχεδίου 28 σημείων για τον τερματισμό των συγκρούσεων, που θεωρήθηκε έντονα φιλορωσικό, οποιαδήποτε συμφωνία εξακολουθεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ήπειρο.

Η δυνατότητα της Ευρώπης να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις είναι περιορισμένη, κυρίως επειδή δεν διαθέτει την ισχύ να υπαγορεύσει όρους. Δεν συμμετείχε στις συνομιλίες Αμερικανών-Ουκρανών στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο και θα παρακολουθήσει από απόσταση τη σημερινή συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ.

«Έχω την εντύπωση ότι, σιγά σιγά, εμπεδώνεται η επίγνωση πως κάποια στιγμή θα υπάρξει μια άσχημη συμφωνία», δήλωσε ο Λουκ βαν Μίντελααρ, ιδρυτικός διευθυντής του think tank Brussels Institute for Geopolitics.

«Ο Τραμπ ξεκάθαρα θέλει μια συμφωνία. Αυτό που είναι πολύ άβολο για τους Ευρωπαίους… είναι ότι θέλει μια συμφωνία σύμφωνα με τη λογική των μεγάλων δυνάμεων: “Είμαστε οι ΗΠΑ, αυτοί είναι η Ρωσία, είμαστε μεγάλες δυνάμεις“».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν καθησυχάζονται από αυτές τις διαβεβαιώσεις, υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν κάθε πτυχή της συμφωνίας θα επηρεάσει την Ευρώπη, από πιθανές εδαφικές παραχωρήσεις έως την οικονομική συνεργασία ΗΠΑ–Ρωσίας.

Η τελευταία αυτή πρωτοβουλία έχει επίσης εντείνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνει την πυρηνική ομπρέλα, πολυάριθμα οπλικά συστήματα και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ευρωπαίοι πλέον δεν ξέρουν «ποιες συμμαχίες θα μπορούμε να εμπιστευόμαστε στο μέλλον και ποιες θα είναι ανθεκτικές».

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι εδαφικές παραχωρήσεις θα αποθρασύνουν τον Πούτιν

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει ένδειξη πως ο Πούτιν θέλει να τερματίσει την εισβολή του. Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι μια συμφωνία που δεν θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Ρωσία να επιτεθεί ξανά.

Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις ρωσικές αξιώσεις για την υπόλοιπη περιοχή του Ντονμπάς, την οποία η Μόσχα δεν έχει κατακτήσει μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια πολέμου.

Επιπλέον, Τραμπ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει σαφείς ενδείξεις για επιχειρηματικές ευκαιρίες με τη Μόσχα μετά το τέλος του πολέμου.

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι η άρση της απομόνωσης της Ρωσίας από τη δυτική οικονομία θα δώσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανασυγκρότηση του στρατού της.

«Αν ο στρατιωτικός τους προϋπολογισμός παραμείνει τόσο μεγάλος όσο είναι τώρα, θα θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν ξανά», δήλωσε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας τη Δευτέρα.

Παρά την παροχή σχεδόν 180 δισ. ευρώ βοήθειας στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας το 2022, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να επηρεάσουν μια ειρηνευτική συμφωνία.

Η ΕΕ διαθέτει διαπραγματευτικά εργαλεία, όπως τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά δεν έχει επιτύχει συμφωνία για τη χρήση τους ώστε να χρηματοδοτηθεί ένα δάνειο 140 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, που θα διατηρούσε το Κίεβο σε θέση να συνεχίσει τον αγώνα για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για να ενισχύσουν την επιρροή τους, ένας «συνασπισμός προθύμων» υπό Γαλλία και Βρετανία έχει δεσμευτεί να στείλει δύναμη υποστήριξης για μεταπολεμικές εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει απορρίψει αυτή τη δύναμη. Ακόμη και αν αναπτυχθεί, θα είναι περιορισμένης κλίμακας, με στόχο την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων και όχι την πλήρη προστασία της χώρας, και θα εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι τώρα πληρώνουν το τίμημα επειδή δεν επένδυσαν σε στρατιωτικές δυνατότητες τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε η Κλαούντια Μέιτζορ, αντιπρόεδρος για τη διατλαντική ασφάλεια στο think tank German Marshall Fund of the United States.

«Οι Ευρωπαίοι δεν βρίσκονται στο τραπέζι. Επειδή, για να παραθέσω τον Τραμπ, δεν έχουν τα χαρτιά», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Ένταση ανάμεσα σε Αποστολάκη και Παπαχλιμίντζο στον αέρα της ΕΡΤ: «Μου θυμίζει χωροφύλακα»

Φωταγωγήθηκε το ψηλότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην χώρα: Σε ποια πόλη βρίσκεται

Μέγα σκάνδαλο στις Βρυξέλλες: Συνελήφθη η πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Λαφαζάνης: «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας για πρωθυπουργός, η άλλη λύση είναι εγώ» – «Είμαι καταζητούμενος από την Ουκρανία»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Καύσωνας: «Βράζει» η Αθήνα με θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών στην άσφαλτο – Μέχρι και 75 καταγράφηκε σε ταράτσες

5264050

Καύσωνας: «Βράζει» η Αθήνα με θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών στην άσφαλτο – Μέχρι και 75 καταγράφηκε σε ταράτσες

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται μεγάλο μέρος της χώρας και σήμερα, Τρίτη (21/07), αναμένεται η πιο…

Οι Προτάσεις μας

Πάρος: Οι κάτοικοι διεκδικούν ξανά ελεύθερες παραλίες ενάντια σε Κτηματική και συγκεντρωτισμό

749232052 2431653767608942 1739565393543000826 n 1

Πάρος: Οι κάτοικοι διεκδικούν ξανά ελεύθερες παραλίες ενάντια σε Κτηματική και συγκεντρωτισμό

Στους δρόμους ξανά κάτοικοι και τοπικοί φορείς της Πάρου με την παραλία της Τρυπητής να…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Δέκατη νύχτα αμερικανικών πληγμάτων – Αντίποινα από τους Φρουρούς της Επανάστασης

HNruF0HXEAAsw2P

Ιράν: Δέκατη νύχτα αμερικανικών πληγμάτων – Αντίποινα από τους Φρουρούς της Επανάστασης

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στοχοποίησαν «κέντρα στρατιωτικής διοίκησης» και «ναυτικές δυνατότητες» του Ιράν - Η…