Newsroom

Newsroom

Η Eurobank επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Documento για Παπαθανάση

Πλέον δεν υφίσταται αμφιβολία για την τύχη της εγγυοδοσίας Παπαθανάση

5807913

Ξημέρωσε η Δευτέρα και η βόμβα εξερράγη. Η Τράπεζα Eurobank με ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει πλήρως το Documento. Φωτίζει τη σκοτεινή υπόθεση της δολιότητας Παπαθανάση αλλά και το κούρεμα κατά 97,5%, ενόσω αυτός ήταν εξωκοινοβουλευτικός αν. υπουργός Ανάπτυξης ως έμπιστος του Κ. Μητσοτάκη. Πλέον δεν υφίσταται αμφιβολία για την τύχη της εγγυοδοσίας Παπαθανάση… Το επιβεβαιώνει και η Eurobank.

Αποκάλυψη: Για χρέος 2,065 εκατ. ευρώ, ο Παπαθανάσης πλήρωσε 50.000 στη Eurobank

Κούρεμα 97,5%

Η οφειλή Παπαθανάση που προέρχεται από εγγυοδοσία, το 2015, συνολικού ύψους, 1,45 εκ ευρώ (με τους τόκους ανήλθε το 2020 σε 2,065 εκ ευρώ) κουρεύτηκε σε ποσοστό 97,5%. Η Τράπεζα δεν αναγράφει στο Δελτίο Τύπου ακριβές ποσό αλλά στην ουσία επιβεβαιώνει ότι κινούνταν στη «ζώνη» των 50.000 ευρώ. «Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης» αναγράφει σχετικά.

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη τα δεδομένα τότε προκύπτει η επιβεβαίωση για καταβολή 50.000 ευρώ από τον εγγυητή Νίκο Παπαθανάση και η απαλλαγή του από τα 2,065 (με τους τόκους) που χρωστούσε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι πρόκειται για διαμέρισμα 4ου ορόφου, 102 τετραγωνικών στη Νέα Σμύρνη ηλικίας 21 ετών το οποίο κατά 50% ανήκει στην κυριότητα της συζύγου του Ν. Παπαθανάση, Λουκίας. Πράγματι στο διαμέρισμα αυτό έχει εγγράφει προσημείωση υποθήκης υπέρ της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες η εμπορική του αξία ανέρχεται σε 180.000 ευρώ και συνεπώς αν ληφθεί υπόψη ότι σε ενδεχόμενο πλειστηριασμό η τιμή για το 50% θα ήταν περί τις 90.000 ευρώ, τα περισσότερα χρήματα θα κατευθύνονταν για την αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου υπέρ της Εθνικής Τράπεζας (είχε υπέρ της προσημείωση υποθήκης). Οπότε εύκολα συνάγεται το ποσοστό κουρέματος υπέρ Παπαθανάση, μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης το 2020 για καταδολίευση δανειστών.

Η αθλιότητα Γεωργιάδη

Όπως συνάγεται από το Δελτίο Τύπου της Eurobank και η αθλιότητα του Άδωνη Γεωργιάδη που προσπάθησε να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα κατά του εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη, χαρακτηρίζοντας τον συκοφάντη. Σημειώνεται ότι ο Άδωνης Γεωργιάδης με αναφορές του το Twitter έκανε λόγο για μηδενικό κούρεμα οφειλών στον Ν. Παπαθανάση και ότι η Τράπεζα συνεχίζει να κυνηγά να εισπράξει τα χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank αναμένεται να παραδεχθεί ότι διαχώρισε την εγγυοδοσία Παπαθανάση από τη δανειακή σύμβαση αλληλόχρεου λογαριασμού και συνεχίζει να κυνηγά την εταιρεία ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP για να εισπράξει τα όσα της οφείλονται. Βέβαια εισφέρει την πληροφορία ότι τα δάνεια της ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP, τα διαχειρίζεται η DO VALUE.

Συγκεκριμένα η Eurobank αναγράφει: «Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά».

Γαλαντομία από Eurobank-DO VALUE

Όμως μαθαίνουμε και κάτι ακόμη από το Δελτίο Τύπου της Eurobank. Αναγράφει συγκεκριμένα στην κατακλείδα του Δελτίου Τύπου: «Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης».

Όπως προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας οι Eurobank-Do Value κάνουν λόγο για λογιστικό υπόλοιπο. Άρα δεν κυνηγούν τους τόκους αλλά μόνο το κεφάλαιο συνολικού ύψους 1,05 εκ ευρώ. Μέχρι το 2015, όπως αναγράφεται στην αγωγή διάρρηξης των μεταβιβάσεων των ακινήτων Παπαθανάση λόγω καταδολίευσης δανειστών η συνολική με τους τόκους οφειλή ανερχόταν σε 1,45 εκ ευρώ. Μέχρι το 2020 η οφειλή στο σύνολο του ποσού είχε ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια. Γιατί έχουν ανακτήσει τα 550.000 ευρώ και θεωρούν ότι έχουν ανακτήσει το 52%; Μήπως η ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ SP ως εταιρεία του αδελφού του αν. υπουργού Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση (ο Δημήτριος Παπαθανάσης που μένει στην ίδια πολυκατοικία που κατοικεί και ο Ν. Παπαθανάσης, είναι εξ υπαρχής της λειτουργίας της τεχνικής εταιρείας, Διευθύνων Σύμβουλος) και ως εκ τούτου απολαμβάνει άλλης αντιμετώπισης από τις Eurobank-Do Value; Άραγε στους υπόλοιπους κόκκινους δανειολήπτες χαρίζουν το σύνολο των τόκων και ζητούν μόνο το λογιστικό κεφάλαιο;

Το Δελτίο Τύπου της Eurοbank έχει ως εξής:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και της Eurobank, σημειώνονται τα εξής:

  1. H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).
  2. Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.
  3. Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ. Συγκεκριμένα:
  4. Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.
  5. Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά. ​​​​​​
  6. Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.
  7. Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.
  8. Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.
  9. Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.

Πηγή: Documento