Η εργασιακός μεσαίωνας είναι πια εδώ

O υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, έδωσε το σκεπτικό για την τροπολογία σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων, που κατέθεσε το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή λίγο πριν τη λήξη της διαδικασίας, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

hand 65688 1920

Κάτι που μάλλον δεν ξέραμε σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων, είναι ότι αυτές προκαλούν προβλήματα στην απασχόληση.

Όπως συγκεκριμένα είπε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης στην ΕΡΤ, «οι εργοδότες σταμάτησαν να προσλαμβάνουν μόνιμους υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Ο βάσιμος λόγος απόλυσης ήταν ένα εργαλείο το οποίο οδηγούσε στη μείωση της απασχόλησης».

«Το θέμα είναι να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να βρουν δουλειές. Είδαμε από τα στοιχεία του “Εργάνη” ότι αυτή η διάταξη που είχε φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να βρει βάση στην αγορά εργασίας ούτε στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό που κάναμε είναι ότι εναρμονίσαμε την ελληνική νομοθεσία σε αυτό που προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα έχει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων το οποίο φυσικά και θα στηρίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Ακόμη ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει και μια πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», ενώ προσέθεσε ότι «ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης λέει ότι μια απόλυση είτε γίνεται για βάσιμο λόγο χωρίς αποζημίωση είτε προβλέπεται αποζημίωση για τον εργαζόμενο, κάτι το οποίο τονίζεται και στη χθεσινή τροπολογία».

Εν κατακλείδι ο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εμμέσως πλην σαφώς είπε- σε απλά Ελληνικά της αιτιολογικής έκθεσης για την κατάργηση της αιτιολόγησης της απόλυσης:
  Απολύεσαι;
– Γιατί;
– Δεν θέλω να σου πω, γιατί αν σου πω μπορεί να γίνεις καταθλιπτικός.  Άσε που θα γίνεις δακτυλοδεικτούμενος  στους γείτονες, που θα σχηματίσουν κακή άποψη για σένα, και μπορεί να μεταφέρεις το “γιατί” και στην οικογένεια σου και θα γίνουν χάλια και εκείνοι.  Γι αυτό σου λέω άστο.
– Οκ αφεντικό, είσαι ψυχούλα!
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…