ΑΔ

Αμαλία Δενδρινού

«Η έρευνα ήταν πάντα μικρόβιο στη ζωή μου»

Ο Χάρης Bεραμόν μιλάει στο koutipandoras.gr για την εκπομπή «Ίχνη στο Σκοτάδι» που καταπιάνεται με σπάνιες υποθέσεις εξαφανίσεων και ανεξιχνίαστα εγκλήματα. 

3

Μία νέα διαδικτυακή εκπομπή για ανεξιχνίαστα εγκλήματα και εξαφανίσεις η οποία βασίζεται στην έρευνα, στην ανεξάρτητη ενημέρωση και στην κινηματογραφική αισθητική. Ο Χάρης Βεραμόν μιλάει για αυτή την ιδέα – ένα χειροποίητο εγχείρημα χωρίς χρηματοδότες-, για τη μέχρι τώρα πορεία της εκπομπής, αλλά και για τις άγνωστες υποθέσεις με τις οποίες θα ασχοληθεί η ομάδα στο μέλλον. 

– Πείτε μας λίγα λόγια για την εκπομπή «Ίχνη στο Σκοτάδι». Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα; 

Ξεκίνησε απο μία σελίδα στο facebook. Τότε ονομαζόταν «ανεξιχνίαστα εγκλήματα και εξαφανίσεις». Οι συζητήσεις των μελών και η θεματολογία της σελίδας ήταν καθαρά για υποθέσεις που δεν έχουν εξιχνιαστεί, για εξαφανίσεις ανθρώπων και εγκλήματα που είτε έφτασαν στη λύση τους είτε παραμένουν άλυτα.  Μετέπειτα άλλαξα το όνομα της σελίδας κάνοντας το «Ίχνη στο σκοτάδι». Σκοπός ήταν να διαμορφώσουμε έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα και ύφος δίνοντας έμφαση σε μια πιο ανεξάρτητη ενημέρωση. Εκείνο το διάστημα άρχισα να επεξεργάζομαι τη δημιουργία μίας εκπομπής στο you tube, όπου θα έχει πιο ανοιχτή θεματολογία και δεν θα θυμίζει τίποτα το ελληνικό. Σιγά σιγά και με βασικό συνεργάτη τον Αλέξη Στεφανή, τον σκηνοθέτη της εκπομπής, ξεκινήσαμε φτιάχοντας το κανάλι μας.

-Τι σου τράβηξε το ενδιαφέρον σε σχέση με τα ανεξιχνίαστα εγκλήματα και τις εξαφανίσεις; Πώς οργανώνετε την έρευνα σε σχέση με το υλικό;

Η έρευνα ήταν ανέκαθεν ένα μικρόβιο στη ζωή μου. Πάντα μου άρεσε να ψάχνω και να αναζητώ απαντήσεις. Τα εγκλήματα και οι εξαφανίσεις χρειάζονται επιστημονικά εργαλεία, μεθοδολογία, γνώσεις απο διάφορα πεδία και όλο αυτό μου δημιουργούσε ένα ενδιαφέρον. Για να λύσεις μια υπόθεση χρειάζονται πολλά κριτήρια και τακτικές. Όλο αυτό ήταν ένας κόσμος που επιθυμούσα να υπάρχω. Ναι πάντα το υλικό παίζει κομβικό ρόλο. Αρχικά προγραμματίζουμε τις συνεντεύξεις με βάση το ιστορικό μιας υπόθεσης και εν συνεχεία σύμφωνα με τις πληροφορίες δημιουργούμε δραματουργικές αναπαραστάσεις, επεξεργαζόμαστε μαρτυρίες, στοιχεία, ενδείξεις και διαμορφώνουμε το επεισόδιο της εκπομπής. Σημαντικός παράγοντας στην κινηματογραφική προσέγγιση είναι και το είδος της υπόθεσης. Αν πχ παρουσιάζουμε μια υπόθεση κλοπής επιλέγουμε πιο underground αισθητική.

– Ποιες είναι οι θεματικές με τις οποίες έχετε ασχοληθεί μέχρι σήμερα; 

Τα πρώτα δύο επεισόδια της εκπομπής ήταν για την υπόθεση του Κώστα Ταχτσή, 33 χρόνια ανεξιχνίαστη υπόθεση. Το τρίτο επεισόδιο της εκπομπής μας, το οποίο θα βγει αρχές Μαρτίου πραγματεύεται μια υπόθεση κλοπής οχήματος. Γενικότερα θα ασχοληθούμε και με υποθέσεις που αφορούν τροχαία με ενδεχόμενο την εγκληματική ενέργεια. Όμως κατά κύρια βάση στοχεύουμε σε υποθέσεις εγκληματικής φύσεως.

– Είπες ότι η εκπομπή έχει κινηματογραφικές και δραματουργικές αναπαραστάσεις. Πως το πετυχαίνετε αυτό; 

Η κινηματογραφική αισθητική αφορά την διεύθυνση φωτογραφίας. Σε αυτό το κομμάτι ο σκηνοθέτης της εκπομπής, ο Αλέξης Στεφανής, προσεγγίζει πλάνα και λήψεις που περιέχουν συμβολισμούς, τοπία, υποβλητικούς φωτισμούς και ατμοσφαιρικά πλάνα. Ουσιαστικά είναι σαν να βλέπεις στην οθόνη σου ένα ντοκιμαντέρ με cinematic ατμόσφαιρα.

Οι δραματουργικές αναπαραστάσεις διαμορφώνονται ανάλογα με το σενάριο και εδώ το σενάριο είναι η ίδια η ζωή! Οπότε, ανάλογα την υπόθεση συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες ηθοποιούς που φροντίζουν να αποδώσουν με ρεαλισμό μαρτυρίες, σκηνές εγκλήματος και ενέργειες δραστών ή θυμάτων σύμφωνα πάντα με τα πραγματικά γεγονότα. Ό,τι κάνουμε δεν αφορά την φαντασία, αλλά πάντα με γνώμονα τα πραγματικά γεγονότα.

– Με ποιες υποθέσεις έχετε σκοπό να ασχοληθείτε στο μέλλον; Υπάρχουν περιπτώσεις που ενδέχεται να βγουν από το αρχείο μέσω της εκπομπής;

Με όλες τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις θα ασχοληθούμε. Αλλά ακόμα και με αυτές που έφτασαν στη λύση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προσαρμόζουμε ένα πιο documentary film. Ναι υπάρχουν υποθέσεις που θα βγάλουμε απο το αρχείο μέσα απο την έρευνα που διεξάγουμε. Έχουμε ήδη υποθέσεις που προγραμματίζουμε να ασχοληθούμε και θα τις παρουσιάσουμε αφότου καταφέρουμε να τις βγάλουμε απο το αρχείο. 

– Από ότι καταλαβαίνω πρόκειται για ένα αρκετά «χειροποίητο» εγχείρημα. Εχετε κάνει κάποια καμπάνια χρηματοδότησης για να ενισχύσετε την προσπάθεια σας;

Εύστοχος χαρακτηρισμός. Πράγματι πρόκειται για ένα χειροποίητο low budget εγχείρημα, ένα σύνθετο concept. Η αλήθεια είναι πως σε ένα τέτοιο project χρειάζονται χορηγοί, γιατί μιλάμε για ένα ακριβό προϊόν, όπου απαιτούνται πολλά σε τεχνικά ζητήματα και όχι μόνο. Δεν έχουμε ξεκινήσει κάποια καμπάνια, αν και η αλήθεια είναι πως υπάρχουν κάποιες πλατφόρμες που εξυπηρετούν  αυτό το σκοπό. Προς το παρόν υπάρχει μόνο link που παραπέμπει σε donate. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια καμπάνια χρηματοδότησης αν μέχρι το καλοκαίρι δεν έχουμε κάποια πρόταση για χορηγία. Είναι βέβαιο πως αν υπάρξει οποιαδήποτε χρηματοδότηση θα βοηθήσει πάρα πολύ στη προσπάθειας μας, όπως επίσης σκοπεύουμε να ενισχύσουμε οικονομικά οικογένειες προκειμένου να βοηθήσουμε να προχωρήσουν οι υποθέσεις στο νομικό κομμάτι. Υπάρχουν και εκεί πολλά έξοδα και πολλές οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, δεν έχουν να πληρώσουν δικηγόρους ή πραγματογνώμονες. Αυτός είναι και ένας ακόμα σοβαρός λόγος που πολλές υποθέσεις μπαίνουν στο αρχείο.

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…