Πρωτοφανές άδειασμα Μαγιορκίνη από την Επιτροπή Εμβολιασμού για τα εμβόλια γρίπης και κορονοϊού

«Η διατύπωση διαφορετικών απόψεων χωρίς ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του Εμβολιαστικού Προγράμματος», σημειώνει η Επιτροπή μετά τις αναρτήσεις του κ. Μαγιορκίνη, χωρίς όμως να τον κατονομάζει

5223276

Ορισμένες νέες και πολύ συγκεκριμένες διευκρινήσεις αναφορικά με το χρονικό διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ των εμβολιασμών για τη γρίπη και τον κορονοϊό, παρείχε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου, αδειάζοντας ουσιαστικά τις θέσεις που εξέφρασε το επίκουρος καθηγητής στο εργαστήριο Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση των εμβολίων. 

Ο  επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής είχε αρχικά γράψει ότι τα εμβόλια είτε μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα είτε αν γίνει πρώτα το εμβόλιο της γρίπης να μεσολαβήσουν 20 ημέρες προτού γίνει  οποιαδήποτε δόση εμβολίου mRNA  για την COVID-19. 

Βέβαια, έπειτα είχε επανέλθει με διευκρινιστικές δηλώσεις σχολιάζοντας πως:

«Σχετικά με το χρονικό διάστημα μεταξύ εμβολίου της γρίπης και COVID-19 επειδή έχει δημιουργηθεί μία παρανόηση. Πρόκειται για απλή σύσταση εάν και εφόσον υπάρχει ευκολία στον προγραμματισμό και όχι για ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΗ. Το χρονικό αυτό διάστημα δεν αποτελεί ΑΝΤΕΝΔEIΞΗ, δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθεί το προγραμματισμένο εμβόλιο COVID-19 εξαιτίας προηγούμενου εμβολίου γρίπης ή το αντίθετο ή αν δεν ταιριάζει στον προγραμματισμό σας να καθυστερήσετε την οποιαδήποτε δόση του COVID-19. Σε αυτό είναι ξεκάθαρες όλες οι οδηγίες που έχει βγάλει η επιτροπή εμβολιασμών και δεν υπάρχει καμία αντίθεση σε αυτό. Τα εμβόλια συνδυάζονται σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μεταξύ τους.

Η ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό οποιασδήποτε δόσης COVID-19 υπερτερεί της οποιασδήποτε πιθανής μικρής βελτίωσης στην αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ένας προγραμματισμός με βάση το προφίλ των ιντερφερονών.

Μα απλά λόγια σπεύδουμε να κάνουμε το εμβόλιο της COVID-19».

Σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού προχώρησε σε ανακοίνωση, στην οποία αν και δεν τον κατονομάζει, απαντά στις προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Μαγιορκίνη, σημειώνοντας πως: «με αφορμή την ανακοίνωση επιστημονικών προσωπικών απόψεων ιατρών σχετικά με το χρόνο που πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ του εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 και του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, υπενθυμίζει τις οδηγίες της με αριθ. Γ.Π.οικ.59204/27-9-2021 εγκυκλίου με θέμα «Οδηγίες για την εποχική γρίπη 2021-22 -Αντιγριπικός εμβολιασμός» σύμφωνα με τις οποίες: «Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού».

Βέβαια, οι αιχμές συνεχίζουν με την επιστολή να καταλήγει, με την σημείωση ότι: «Η υλοποίηση ενός προγράμματος Δημόσιας Υγείας, όπως αυτό του εμβολιασμού, πολύ περισσότερο σε περίοδο πανδημίας, απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Επιτροπής εδώ

 

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…