ΓΣ

Γιώργος Σακκάς

Η Επιτροπή δεν εισηγήθηκε ποτέ ακριβή ημερομηνία ανοίγματος λιανεμπορίου, η κυβέρνηση την αγνόησε

Το ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση δε σεβάστηκε τις επιφυλάξεις αυτές με αποτέλεσμα την αστοχία στη βιαστική της απόφαση να προσπαθεί να τη "φορτώσει" στους ειδικούς.

covid 1

Απόφαση της Κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα 5 Απριλίου και όχι εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι την Τετάρτη που συνεδρίασαν δεν γνωμοδότησαν υπέρ του ανοίγματος τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί εισηγήθηκαν την υποχρεωτική διενέργεια rapid test κορονοϊού για το προσωπικό και αυστηρά μέτρα για την παρουσία στα μαγαζιά, ενώ δεν εισηγήθηκαν ποτέ το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Παρά την τοποθέτηση αυτή όμως η Κυβέρνηση βιάστηκε να ανακοινώσει το οριζόντιο άνοιγμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί τελικά να το πράξει, καθώς ήδη εξαίρεσε τις περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων τοποθετήθηκε και εισηγήθηκε τον τρόπο που πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο με ασφάλεια και διατήρησε σημαντικές επιφυλάξεις για το χρόνο. Το σίγουρο ήταν πως με στοιχεία μόνο μέχρι την Τρίτη, οπότε και σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων και χωρίς να γνωρίζει τι ακολουθεί, επ’ ουδενί δεν θα τοποθετούνταν για τόσο άμεσο άνοιγμα.

Το ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση δε σεβάστηκε τις επιφυλάξεις αυτές με αποτέλεσμα την αστοχία στη βιαστική της απόφαση να προσπαθεί να τη “φορτώσει” στους ειδικούς. Επίσης φαίνεται να απέρριψε και το αίτημα των επιστημόνων για υποχρεωτικά rapid test στους υπαλλήλους. Ακόμη απόλυτη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Επιδημία

Μετά τις εξελίξεις αυτές, το μέλλον στο μέτωπο της επιδημίας δείχνει δυσοίωνο. Με κρούσματα τα οποία θα διατηρηθούν αρκετές μέρες στα υψηλά επίπεδα των 3000 και άνω και με το 85-86% των ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες, η αισιοδοξία για ένα καλύτερο Πάσχα σε σχέση με το περσινό δεν υπάρχουν.

Χθες σημειώθηκε ρεκόρ Κυριακάτικων κρουσμάτων με τα περισσότερα εξ αυτών και πάλι να εντοπίζονται εκτός Αττικής. Επίσης χθες σημειώθηκε ρεκόρ νέων θανάτων (78) για το 2021 και δυστυχώς τις επόμενες μέρες ίσως ο αριθμός αυτός κινηθεί υψηλότερα.

Ακόμη και αν αρχίζουν να υποχωρούν τα κρούσματα, πριν από τις 20 Απριλίου, δηλαδή 10 μέρες πριν το Πάσχα, δεν πρόκειται να ξεκινήσει η αποσυμπίεση νοσοκομείων και αριθμού θανάτων.

Μόνο μέσα στις 4 πρώτες ημέρες του Απριλίου επιβεβαιώθηκαν 11.725 νέα κρούσματα και επίσης καταγράφηκαν 287 θάνατοι.

Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν έντονα τους εμπειρογνώμονες οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν και πάλι εκτάκτως της Τετάρτη με θέμα το άνοιγμα των.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες το βράδυ ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στο ΣΚΑΙ, “Τα Λύκεια είναι αρκετά πιθανό να ανοίξουν στις 12 Απριλίου αν όλα πάνε καλά και πως προτεραιότητα είναι κυρίως η εκπαίδευση ενώ σχετικά με τις προοπτικές μετακίνησης το Πάσχα είπε πως θα πρέπει να ζυγίσουμε την ψυχική βαρύτητα του κόσμου και τα μέτρα δημόσιας υγείας.

Αν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση πέρυσι δεν νομίζω να πηγαίναμε σε ανοίγματα αλλά αυτή την στιγμή ζυγίζουμε μια μεγάλη κούραση του κόσμου δεν το αποκλείω αλλά δεν μπορώ να πω κιόλας ότι θα γίνει”.

Πηγή: news247.gr

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…