Η επίφαση αντικειμενικότητας των καναλιών: Πρώτο θέμα η Λοΐζου, καμία αναφορά στη Μοροπούλου

Μυρσίνη Λοΐζου, Τόνια Μοροπούλου. Δύο υποθέσεις παρόμοιες, δύο ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα.

moropoulou

Η πρώτη ανακοινώθηκε ως υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα αποκάλυψε την υπόθεση με τη σύνταξη της μητέρας της. Αμέσως έγινες ο κακός χαμός. Η είδηση έγινε θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και όχι μόνο. Για μέρες οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι ασχολιόντουσαν με την υπόθεση Λοΐζου και δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς όντως επρόκειτο για ένα ζήτημα το οποίο ξεσήκωνε το λαϊκό αίσθημα περί δικαίου. Τα σχόλια έδιναν και έπαιρναν. Η κριτική προς την κυβέρνηση επίσης. Τα στελέχη της ΝΔ ζήτησαν αμέσως την κεφαλή της κας Λοΐζου επί πινάκι. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να επιρρίπτουν ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν «παγωμένα». Μια ολόκληρη κυβέρνηση έφτασε να απολογείται για την κυρία Λοΐζου, η οποία τελικά οδηγήθηκε σε παραίτηση από τον πρωθυπουργό.

Στην περίπτωση της κας Μοροπούλου, τα κανάλια επέδειξαν τελείως διαφορετική αντιμετώπιση. Η είδηση δεν έπαιξε καν στα δελτία ειδήσεων. Μόνο αν δεν κάνω λάθος το One του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναφέρθηκε κάποια στιγμή στην υπόθεση και αυτό αναφορικά με την παραίτηση της κας Λοΐζου. Οι ίδιοι λαλίστατοι δημοσιογράφοι στο θέμα της κας Λοΐζου, εποίησαν τη νήσσαν για την υπόθεση Μοροπούλου. Όχι μόνο δεν άσκησαν κριτική με τον ίδιο τρόπο που άσκησαν στην περίπτωση Λοΐζου, αλλά δεν την έπαιξαν καν ως είδηση. Παρά μόνο την επόμενη μέρα της παραίτησης της. Μέχρι εκείνη τη στιγμή το θέμα για αυτούς ήταν ανύπαρκτο.

Η υποτιθέμενη αντικειμενικότητα

Δύο μέρα και δύο σταθμά για την υποτιθέμενη αντικειμενική ενημέρωση των καναλιών. Μία ενημέρωση η οποία εγκυμονεί ζητήματα για την ίδια τη λειτουργία της Δημοκρατίας και των ΜΜΕ. Το πρόβλημα για την αξιοπιστία του κλάδου δεν είναι το κάθε ΜΜΕ που εμφανίζεται κι έχει μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή. Για να το πιο απλά όλοι για παράδειγμα γνωρίζουν ότι η εφημερίδα Δημοκρατία απευθύνεται σε δεξιό κοινό, όπως και ο Ελεύθερος Τύπος, το Documento και η Εφ.Συν σε κεντροαριστερό, κτλ κτλ.

Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τα κανάλια. Για χρόνια οι τηλεοπτικοί αστέρες και τα στελέχη των καναλιών «σερβίρουν» στον έλληνα τηλεθεατή μία υποτιθέμενη αντικειμενικότητα η οποία όμως δεν ισχύει. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για επίφαση αντικειμενικότητας η οποία υποσκάπτεται από τον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας τους. Και η περίπτωση Μοροπούλου το αποδεικνύει με τον πλέον παραδειγματικό τρόπο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…