Η επέμβαση στην ΑΣΟΕΕ κορυφαίο πρόβλημα Δημοκρατίας

Το ακαδημαϊκό άσυλο δεν είναι νόμος, είναι έννοια θεμελιωμένη από πριν την Αναγέννηση. Το ακαδημαϊκό άσυλο καταλύθηκε Δευτέρα πρωί στο ΟΠΑ και το τραύμα για την Δημοκρατία είναι μεγάλο. 

EK MAT ASOEE

Όταν εκατοντάδες φοιτητές θέλουν να μπουν στο Πανεπιστήμιο  τους για να κάνουν συνέλευση, καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο. Όχι, από κάποιον νόμο, από την φιλοσοφία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν καλύπτει μόνον τις διαλέξεις των καθηγητών αλλά και την ελεύθερη έκφραση των φοιτητών. 

Το ότι η Σύγκλητος είχε κλείσει το ΟΠΑ, προφανώς κατ’ απαίτηση της Αστυνομίας, δε σημαίνει τίποτε για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Τόσο οι καθηγητές όσο και οι φοιτητές είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Σχολή είναι δική τους, και των δυο φορέων της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Η μόνη αντίρρηση στο να παραμείνει ανοιχτό το ΟΠΑ (σε περίοδο μαθημάτων μάλιστα !) μπορούσε να έλθει από τους φοιτητές. Δηλαδή να γινόταν Συνέλευση μέσα στο ΟΠΑ και να πλειοψηφούσε η άποψη ότι πρέπει να κλείσει το Πανεπιστήμιο. 

Αντί γι αυτό επενέβη η Αστυνομία! Απαγορεύοντας στους φοιτητές να βρίσκονται μέσα στο Πανεπιστήμιο τους και να κάνουν Συνέλευση. Συγκρούστηκε η Αστυνομία με τους φοιτητές μέσα στο Πανεπιστήμιο καθώς οι φοιτητές υπερασπίζονταν την είσοδο του κτιρίου. Και καθώς δεν έγινε Συνέλευση για να μετρηθούν οι απόψεις, δίκαια οι φοιτητές λένε ότι ενεργούσαν ως ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ. Θεσμικά δηλαδή ήταν μέσα στο κτίριο, το καταλαβαίνετε; 

Σκηνές που δεν περίμενε κανένας να αντικρίσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Σκηνές που δεν είχαμε ζήσει ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία του φοιτητικού κινήματος. Η Αστυνομία έχει μπει αρκετές φορές σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα από το 74 μέχρι σήμερα, αλλά ποτέ για να εκδιώξει φοιτητές που κάνουν κινητοποίηση ή Συνέλευση. 

Όλη η συζήτηση για το υπόγειο του ΟΠΑ και αν βρέθηκαν εκεί κράνη και κοντάρια σε στέκια αντεξουσιαστών φοιτητών είναι τελείως εκτός θέματος. Δε δίνει το δικαίωμα στην Αστυνομία να συγκρούεται με φοιτητικό σύλλογο.  Έχετε ξεφύγει τελείως, το καταλαβαίνει κανένας; 

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΑΣΟΕΕ, στον οποίο δεν είχα την τιμή να ανήκω γιατί σπούδασα σε άλλη σχολή, φέρει το όνομα «Σωτήρης Πέτρουλας». Έχει συνδεθεί με κορυφαίες στιγμές του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων για τη Δημοκρατία στη χώρα. Είναι αναπόφευκτο να  προκαλείται σε πολύ κόσμο συναισθηματική έκρηξη με τα τελευταία γεγονότα. Θέλει προσοχή στη διαχείριση της, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλα αυτά είναι μια ακροδεξιά προβοκάτσια μέσα σε ένα άθλιο σχέδιο. 

Προσοχή ναι, επιφυλακτικότητα και συμψηφισμούς όχι. Στην ιστορική ΑΣΟΕΕ χτυπήθηκε το ακαδημαϊκό άσυλο και μαζί η Δημοκρατία. Δεν μπορεί να περάσει έτσι.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

rafa gaza

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…