Η επανάσταση των κοιμισμένων

O φόβος για ατιμωρησία των ναζιστών δολοφόνων σήκωσε επιτέλους τον πολίτη από τον καναπέ

5161262 1

Όταν οι τρεις δικαστές ανεβούν αύριο στην έδρα για να ανακοινώσουν την απόφαση για την πολύκροτη και μακρόσυρτη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ελλάδα των ψεκασμένων και των νοικοκυραίων θα αποκτήσει, επιτέλους, την εμβληματική εικόνα που χρειαζόταν για να πείσει εαυτήν και αλλήλους ότι διαθέτει ακόμη σφυγμό.

Δεν εννοώ το πλάνο των αδέκαστων δικαστάδων και της αλλοίθωρης, εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης, κυρίας με το γουνάκι. Όχι. Αυτή είναι συνηθισμένη ρουτίνα – και εν πάση περιπτώσει δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι οι Ναζί θα καταλήξουν τω όντι στη φυλακή.

Η εικόνα που θα μπορούσε να γίνει σύμβολο αντίστασης είναι αυτή που θα απαθανατίσει ένας στημένος έξω από το Εφετείο φωτογράφος. Χιλιάδες πολίτες, να περιμένουν εναγωνίως την ετυμηγορία, κρεμασμένοι από τα χείλη του δικαστή. Μία γνήσια λαϊκή εξέγερση, ενάντια στον νεοφασισμό, στην ασυδοσία και στον κυρΠαντελισμό.

Έστω, με τους σκληρούς κομματικούς να επιδίδονται σε διαγωνισμό αριστεροσύνης μεταξύ τους.

Έστω, με ένοχους πολιτικάντηδες να γυρεύουν εξιλέωση και να επικαλούνται πρωτοσέλιδα πλυντήρια.

Έστω, με δυόμισυ χιλιάδες μπάτσους έτοιμους να αιματοκυλίσουν όποιον τολμήσει να υψώσει φωνή.

Ο υπουργός Χουντοχοϊδης περιμένει -σύμφωνα με την ΕΡΤ- συγκέντρωση 8-10 χιλιάδων πολιτών στο πεζοδρόμιο έξω από το δικαστήριο, αλλά ο υπολογισμός μπορεί να αποδειχθεί μετριοπαθής.

Οι συλλογικότητες που σαλπίζουν κάλεσμα είναι πάμπολλες και προέρχονται από όλο το εύρος του δημοκρατικού τόξου, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης ή μη τοποθέτησης.

Εξίσου μεγάλη και ακόμη σημαντικότερη είναι η κινητοποίηση στις τάξεις των ανένταχτων πολιτών, οι οποίοι νιώθουν την ανάγκη να ορθώσουν τα στήθη τους και να απευθύνουν προειδοποιητική κραυγή αγωνίας και θυμού: «Μη τολμήσετε».

Μη τολμήσετε.

Προσωπικά θα πάω στα δικαστήρια ντυμένος με το μπλουζάκι που φοράω συνήθως στο Pride, για να υπενθυμίσω ότι έρχεται και δεύτερη κρίσιμη δίκη, αυτή των καθαρμάτων που λυντσάρισαν τον Ζακ Κωστόπουλο και κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας.

Το αποτέλεσμα της πρώτης δίκης μπορεί προφανώς να επηρεάσει την έκβαση της δεύτερης. Οι φονιάδες του Ζακ θα καθίσουν στο εδώλιο μέσα στον Οκτώβριο.

Το δηλητήριο που σκόρπισε το καρκίνωμα της Χρυσής Αυγής δεν προήλθε από παρθενογένεση. Γεννήθηκε από τη νοοτροπία και την αγραμματοσύνη του ανθρωπάκου της διπλανής πόρτας, πολλαπλασιάστηκε όταν με δική του ψήφου οι Ναζί πίθηκοι μπήκαν στη Βουλή και επέστρεψε στον ίδιο ως σπέρμα του κακού.

Η εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή ιδρύθηκε όχι με όπλα και ερπύστριες, αλλά με ψήφους. Και με αδιαφορία.

Εάν οφείλουμε κάτι στους νεοναζί δολοφόνους, στην υφέρπουσα ακροδεξιά που τους υποθάλπει και στη δικαιοσύνη που τους κλείνει πονηρά το μάτι είναι ότι σήκωσαν τον Έλληνα από τον καναπέ του μακάριου ύπνου.

Μετέτρεψαν τον κοιμισμένο πολίτη σε δυνάμει αντιστασιακό, προ του κινδύνου να μείνουν ατιμώρητοι ορισμένοι από τους χειρότερους δολοφόνους που πέρασαν ποτέ από τη χώρα.

Ο κοσμάκης τρόμαξε όταν είδε όχι τη σβάστικα στο μπράτσο του Κασιδιάρη και τα χιτλερικά σύμβολα στο σπίτι του Παππά, αλλά την κονσομασιόν της «αστικής τάξης», που άνοιξε διάπλατα τις πύλες των σαλονιών στους κακοποιούς.

Οι Μιχαλολιάκοι και οι Λαγοί θα παρέμεναν στο περιθώριο, αν δεν τους λιβάνιζαν οι Σαμαράδες, οι Βορίδηδες, οι Πλεύρηδες, οι Γεωργιάδηδες, οι Ντόρες, οι Μπαλτάκοι, οι Μπογδάνοι, οι Λοβέρδοι, οι Θέμοι, οι Μπάμπηδες, οι Κουρτάκηδες, οι Χίοι και πάνω απ’ όλους ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός.

Η κατάπτυστη τοποθέτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά, αποτελεί απαύγασμα πολιτικής αγυρτείας. Δίχως κανένα ελαφρυντικό.

Οι ευγνώμονες αποδέκτες της άφεσης αμαρτιών ανταπέδωσαν το χατίρι χαρίζοντας στον «Μωυσή» την αυτοδυναμία, μόνο που κατά λάθος πέταξαν το δικό τους μαγαζάκι εκτός Βουλής.

Καμιά χιλιοστή ψήφους παραπάνω αν έπαιρνε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές, θα παρακολουθούσε τώρα τη δίκη της από το άσυλο του Κοινοβουλίου. Με έξοδα του πάνσοφου ελληνικού λαού.

Αρκετοί νομικοί φοβούνται ότι το κατηγορητήριο δεν είναι επαρκώς «δεμένο», ενώ η εισαγγελική εισήγηση που ουσιαστικά αθωώνει την ηγετική ομάδα της Χ.Α. κάνει την παλάντζα να κλυδωνίζεται προς τη λάθος πλευρά.

Με άλλα λόγια, το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Ρουπακιάδες να φυλακίζονται και τους Μιχαλολιάκους να βγαίνουν λάδι.

Δεν θα είναι τόσο εύκολο, να στοιχειοθετηθεί με νομικά επιχειρήματα ο χαρακτηρισμός της Χ.Α. ως εγκληματικής και παράνομης οργάνωσης, με δομή συμμορίας δολοφόνου. Και ας το βλέπει ξεκάθαρα το γυμνό μάτι.

Το πνεύμα του νόμου τα ακούει αυτά και τραβάει τα μαλλιά του, αλλά η τυπολατρία είναι ο καλύτερος σύμμαχος των ναζιστών, εφ’ όσον υπάρχουν δικαστές πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια.

Η πίεση της κοινωνίας και ο λαϊκός ξεσηκωμός, σε συνδυασμό με τη συμπόρευση του πολιτικού κόσμου (πλην Λακεδαιμονίων) είναι ίσως η μεγαλύτερη ελπίδα όσων απαιτούν βαρύ πελέκυ.

Διάβολε, μιλάμε για απόφαση τριών ανθρώπων. Τριών ανθρώπων, που ζουν στην ίδια κοινωνία με εμάς και αφουγκράζονται τον ίδιο μολυσμένο από το δηλητήριο αέρα.

Τριών δικαστικών, που έχουν την ευκαιρία να γράψουν Ιστορία τιμώντας το λειτούργημά τους ή να αφεθούν αδιάφοροι στο ρεύμα της παρακμής και της μισαλλοδοξίας.

Ότι η Χρυσή Αυγή υπήρξε και παραμένει εγκληματική οργάνωση -που μάλιστα ανέλαβε ρητά την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα- είναι γεγονός πανθομολογούμενο, που απαιτεί ειδική μορφή τύφλωσης για να μη το βλέπει κάποιος.

Ας επικρατήσει, για μια φορά, η ουσία του νόμου και όχι φαιδρές «αποχρώσες ενδείξεις» που κάνουν την τρίχα τριχιά προκειμένου να απαλλάξουν τους κατηγορούμενους.

Έφτασε η ώρα των δικαστών. Επιτέλους, ας τολμήσουν.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…