Η εμπνευσμένη διασκευή της Έλενας Λεώνη και το καινούργιο ζεϊμπέκικο της Μαρίνας Βλαχάκη

Δύο καινούργιες ηχογραφήσεις που ξεχωρίζουν από την τρέχουσα παραγωγή των digital singles

173935301 143116667815216 3139802691997713440 n

Για τη Μαρίνα Βλαχάκη δεν χρειάζονται συστάσεις. Είναι μία τραγουδίστρια με τη δική της μεγάλη ιστορία στο λεγόμενο τραγούδι της πίστας, εφόσον υπήρξε επί σειρά ετών η παρτενέρ του θρυλικού Στράτου Διονυσίου. Η ίδια είχε δώσει τη συνέντευξη της ζωής της πριν από δύο χρόνια αποκλειστικά στο koutipandoras.gr: https://www.koutipandoras.gr/article/synenteyxi-marina-blahaki.

Δεν είναι πολύς καιρός που η Βλαχάκη κυκλοφόρησε ένα καινούργιο τραγούδι, ένα πολύ ωραίο ζεϊμπέκικο. Τίτλος του, «Δυο στροφές», σε μουσική του Σταμάτη Χρήστου και σε στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου, γνωστού από τη συνεργασία του με τον Σωκράτη Μάλαμα και όχι μόνο. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι το τραγούδι βγήκε ως digital single εν μέσω πανδημίας και η πρώτη φορά που αποδόθηκε live ήταν στον Τηλεμαραθώνιο στήριξης των καλλιτεχνών, τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο. Για τον συνθέτη Σταμάτη Χρήστου η ηχογράφηση αυτή σηματοδοτεί το επιστέγασμα της φιλίας και συνεργασίας του με τη Βλαχάκη, καθώς είναι η πρώτη φορά που δουλεύουν μαζί στη δισκογραφία, αν και ήταν μαέστρος στις παραστάσεις της τα τελευταία χρόνια. Εδώ μπορείτε ν’ ακούσετε τις «Δυο στροφές» τους:

Η Έλενα Λεώνη, κόρη του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου, μεγάλωσε στο Άιγιο και θυμάται με νοσταλγία να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι τους θρυλικοί καλλιτέχνες της παράδοσης, όπως η Δόμνα Σαμίου και ο Χρόνης Αηδονίδης. Απ’ αυτούς έμαθε το δημοτικό τραγούδισμα, αν και το πρώτο όργανο, με το οποίο καταπιάστηκε, ήταν το τσέλο – ένα όργανο δηλαδή που δεν έπαιζε ο πατέρας της. Αργότερα ήρθε και η άρπα, ενώ την απασχόλησαν και τα εικαστικά, αρχικά στο εργαστήρι γλυπτικής του Χουλιαρά στην ΑΣΚΤ και κατόπιν στο εργαστήρι της Λίτη.

Σε μία ακρόαση στο Εθνικό Θέατρο, απ’ όπου τελικά την επέλεξαν, γνώρισε τη Μαρίνα Σάττι και εντάχθηκε στις fonés τις, έχοντας έτσι την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες, από τον Νταλάρα και τον Σαββόπουλο μέχρι τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Κυπουργό. Στο θέατρο τελευταία δούλεψε στην παράσταση του Γρηγόρη Βαλτινού, «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα», στην οποία ερμήνευσε τα, μελοποιημένα από τον Σάκη Παπαδημητρίου, ποιήματα του Παλαμά

Η απόφαση της να διασκευάσει σήμερα το τραγούδι «Ο ξένος» του Φοίβου Δεληβοριά, για τσέλο και άρπα, προέκυψε από τη γνωριμία και συνεργασία της με τον Δεληβοριά στο project «Flea market» με το σχήμα fonés της Σάττι. Η μεγαλύτερη δικαίωση, σύμφωνα με την ίδια, ήρθε όταν ο δημιουργός άκουσε την προσέγγιση της και όχι μόνο της έδωσε την άδεια, αλλά την εμψύχωσε και με τα καλύτερα λόγια! Η βιντεοσκόπηση έγινε σε μία ταράτσα στα Ιλίσια και την όλη επιμέλεια εικόνας και ήχου είχε ο Βαγγέλης Γιαλαμάς. Εδώ μπορείτε ν’ ακούσετε τη διασκευή της Έλενας Λεώνη στον «Ξένο» του Φοίβου Δεληβοριά:

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…