Newsroom

Newsroom

Η έμφυλη βία στο σινεμά των γυναικών

4ο Φεστιβάλ Wift Gr «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

isotita

Ενα κινηματογραφικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών πραγματοποιείται διαδικτυακά και με ελεύθερη πρόσβαση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, online.tainiothiki.gr., από τις 25 έως και τις 29 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το 4ο Φεστιβάλ Wift Gr «50/50 Ισότητα και στον κινηματογράφο», που διοργανώνεται από το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου «Οι Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση» για την προώθηση και υποστήριξη του καλλιτεχνικού έργου γυναικών σε κινηματογράφο, τηλεόραση και άλλα οπτικοακουστικά μέσα.

Στο ενδιαφέρον αυτό φεστιβάλ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, θα προβληθούν 5 μεγάλου και 14 μικρού μήκους ταινίες, ελληνικές και διεθνείς, μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης, που προσφέρουν διαφορετικές προσεγγίσεις της γυναικείας ματιάς και εμπειρίας, με προεξάρχουσα θεματική την έμφυλη βία.

Η διοργάνωση θα κορυφωθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., με ένα διαδικτυακό στρογγυλό τραπέζι για την «Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», στο οποίο θα μετέχουν διακεκριμένες ερευνήτριες και πανεπιστημιακοί, αλλά και ακτιβίστριες και εκπρόσωποι δομών υποστήριξης, όπως η Αθηνά Αθανασίου, καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο, η κινηματογραφίστρια Κάρμεν Ζωγράφου, η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού, η αρχιτέκτων Αναστασία – Σάσα Λαδά, η κοινωνική ανθρωπολόγος Ντιάνα Μάνεση, η σύμβουλος κοινωνικής στήριξης Χριστίνα Παπαδημητρίου και η Αλεξία Τσούνη, ιδρυτικό μέλος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του Σωματείου Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ». Τη συζήτηση θα διευθύνει η πρόεδρος του WIFT GR Ρέα Βαλντέν.

Το πρόγραμμα με μια ματιά

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι μεγάλου μήκους ταινίες «Τι θα πει ο κόσμος» της Iram Haq, «Το λουλούδι της ερήμου» της Sherry Hormann, «Μέσα από τα μάτια σου» της Icíar Bollaín και τα ντοκιμαντέρ «A better man» της Attiya Khan και του Lawrence Jackman και «Private Violence» της Cynthia Hill.

Στις μικρού μήκους ταινίες θα προβληθούν οι «TESTING GRETA» της Abbie Lucas , «KUUNTELE / LISTEN» του Hamy Ramezan και της Rungano Nyoni, το πειραματικό «What’s the damage» της Heather Phillipson, «Το τέλος του πόνου» (Μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου, το «Goads» της Ίριδας Μπαγλανέα, το «Bell» της Θέλγιας Πετράκη, το «37 Ημέρες» της Νικολέτας Λεούση, το «This is right; Zak life and after» της Γεύης Δημητροπούλου και το ερευνητικό «Αόρατο θέατρο ως μέσο διερεύνησης της έμφυλης βίας – ένα κοινωνικό πείραμα» της Νικολέτας Ινδοπούλου, όπου με κρυφή κάμερα σε πολυσύχναστους δρόμους της Ρόδου «στήνονταν» σκηνές έμφυλης βίας ανάμεσα σε ζευγάρια μπροστά στα μάτια ανυποψίαστων θεατών και καταγραφόταν η αντίδρασή τους.

Θα προβληθούν επίσης τρεις μικρές ταινίες τεκμηρίωσης από το Global Girl Media, το «Waiting in an endless line», που περιγράφει τη ζωή γυναικών προσφύγων, το «Little Mother», για μια ανήλικη νύφη από τη Συρία που ζει στην Αθήνα και ονειρεύεται να γίνει δικηγόρος, και το «Escape to justice», μαρτυρία μιας νεαρής πρόσφυγα για τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από τον διακινητή της.

Από το Διεθνές Φεστιβάλ Πελοποννήσου «Γέφυρες» θα προβληθεί το «Επόμενη μέρα» του Δημήτρη Χριστοδούλου και της Ελένης Κόντη και από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «Το Μωβ» το -βασισμένο σε ένα πραγματικό γεγονός- animation «Coronaviolence» της Αλεξίας Τσούνη.

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…