Newsroom

Newsroom

Η ελπιδοφόρα ιστορία μιας οικογένειας προσφύγων που ζει και εργάζεται στην Κω

Όταν το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία, αποτελεί είδηση

DSC01203 cover 1

Ο 39χρονος πρόσφυγας, Χέμεν Τζαφ, Κούρδος από το Ιράκ, επεξεργάζεται σχολαστικά τη λέιζερ μηχανή κοπής, την οποία χειρίζεται καθημερινά σε τεχνική εταιρεία στην Κω. Κάνει την απαραίτητη προσαρμογή, ώστε να σχεδιαστούν οι συσκευασίες, μέσω των οποίων θα τυποποιηθούν προϊόντα, όπως ντόπιο κρασί και λάδι. Η σύζυγός του, Σαραμπάν, 30 ετών, η οποία επίσης βοηθά στην επιχείρηση, κεντά στη ραπτομηχανή ένα γατάκι σε ένα παιδικό μπλουζάκι. Η 5χρονη κόρη τους, Μπέτα μοιάζει γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια του χώρου.

Η όμορφη αυτή ιστορία ήρθε στη δημοσιότητα έπειτα από σχετική ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες: Η οικογένεια Τζαφ βρήκε δουλειά στην εταιρεία μόλις τρεις μήνες αφού έφτασε στο νησί με μια ξεχαρβαλωμένη βάρκα αναζητώντας άσυλο τον Ιούνιο του 2018. Στην Ελλάδα οι αιτούντες άσυλο έχουν νόμιμα εργασιακά δικαιώματα, αν βέβαια καταφέρουν και βρουν δουλειά, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο, ειδικά για τους νεοαφιχθέντες.

Ο Χέμεν, ο οποίος ήταν πολιτικός μηχανικός στο Ιράκ και μιλάει πέντε γλώσσες, ξεκίνησε να ψάχνει για δουλειά από την πρώτη στιγμή που έφτασε με την οικογένειά του στην Κω. Ήθελε να μπορεί ο ίδιος να τους προσφέρει τα προς το ζην και όχι να εξαρτάται αποκλειστικά από τη βοήθεια των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Περιπλανιόμουν στους δρόμους του νησιού ψάχνοντας για δουλειά. Κάποια στιγμή άκουσα θόρυβο μηχανημάτων. Μπήκα στην εταιρεία και είπα στον ιδιοκτήτη ότι μπορώ να κάνω οτιδήποτε, από το να καθαρίζω πλακάκια έως και να χειρίζομαι αυτά τα μηχανήματα. Τ’ αφεντικό μου πίστεψε σ’ εμένα και με προσέλαβε», περιγράφει ο Χέμεν, μιλώντας στην Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Σε πολύ λίγο χρόνο ξεκίνησε και η Σαραμπάν να βοηθάει και να εκπαιδεύεται στα μηχανήματα. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της εταιρείας θέλει να την προσλάβει από τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, με τον πρώτο του μισθό, ο Χέμεν βρήκε να νοικιάσει δικό του σπίτι και επέστρεψε το κλειδί του διαμερίσματος του προγράμματος ESTIA στους κοινωνικούς λειτουργούς της ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, που φιλοξενούσε την οικογένεια, παραδίδοντας τον χώρο πεντακάθαρο. «Αφού βρήκα δουλειά και εξασφάλισα τα προς το ζην, θεώρησα ότι δεν ήταν σωστό να εξακολουθώ να επωφελούμαι από τη φιλοξενία σε διαμέρισμα, στο οποίο θα μπορούσε να μείνει μια άλλη οικογένεια με μεγαλύτερη ανάγκη», εξηγεί ο Χέμεν. «Είχε φτάσει η ώρα να γίνουμε ανεξάρτητοι», λέει στον διεθνή οργανισμό.

Μέχρι πέρυσι την άνοιξη, η κουρδική αυτή οικογένεια ζούσε σε αυτό που η ίδια αποκαλεί «μεγάλο σπίτι» στο Ιράκ, μέσα στις ανέσεις και την πολυτέλεια. Σήμερα, η οικογένεια Τζαφ νοικιάζει ένα μικρό δυάρι. Αλλά δεν τους πειράζει. «Σήμερα ελέγχουμε τη ζωή μας και αυτό είναι πιο σημαντικό», αναφέρει η Σαραμπάν. Η μικρή Μπέτα συμπληρώνει ότι το παλιό τους σπίτι «ήταν μεγάλο, αλλά βαρετό».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο Ιράκ ο Χέμεν έγινε μέσα σε λίγα χρόνια πετυχημένος στον κλάδο του μέσα από τη δουλειά του ως πολιτικός μηχανικός. Παντρεύτηκαν με τη Σαραμπάν το 2012 και ζούσαν ευτυχισμένοι. Μέχρι που στοχοποιήθηκαν από εξτρεμιστές και αναγκάστηκαν το 2018 να τραπούν σε φυγή.

«Κρυφτήκαμε σε διάφορες πόλεις, αλλά δεν μπορούσαμε να ζούμε κυνηγημένοι για πάντα. Αποφασίσαμε λοιπόν να βρούμε καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος», λέει ο Χέμεν.

Αφού εγκατέλειψαν το Ιράκ και έφτασαν στην Τουρκία, πλήρωσαν διακινητές για να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Το ταξίδι με τη βάρκα από το Μπόντρουμ έως την ακτή της Κω το βράδυ εκείνο στις αρχές Ιούνη του 2018 διήρκησε λιγότερο από μία ώρα, αλλά ήταν τρομακτικό.

«Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ στη ζωή μας θάλασσα», θυμάται ο Χέμεν. Η μικρή Μπέτα έλεγε στον πατέρα της ότι φοβόταν κι εκείνος την έσφιγγε στην αγκαλιά του. «Της είπα να κλείσει τα μάτια της και ευτυχώς αποκοιμήθηκε».

Η μικρή Μπέτα προετοιμάζεται ενθουσιασμένη για το νηπιαγωγείο, που ξεκινά τον προσεχή Σεπτέμβριο. Προς το παρόν ασχολείται με το τραγούδι και το χορό, εστιάζει στη βελτίωση των αγγλικών της, ανυπομονεί να μάθει ελληνικά και να γνωρίσει νέους φίλους.

Παθιασμένος με τα οικονομικά, ο Χέμεν, στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται αποκλειστικά με τα νέα του Χρηματιστηρίου. Η σύζυγός του ονειρεύεται κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό της γυμναστήριο στην Κω.

«Παλιά έλεγα ότι αν πάρεις ένα δέντρο από την πατρίδα σου και το φυτέψεις αλλού, δεν θα φυτρώσει. Άλλαξα γνώμη. Το δέντρο μου είναι γερό και μεγαλώνει στην Κω και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό», λέει ο Χέμεν, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας.

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…