Newsroom

Newsroom

Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί και να στηρίξει τους κλάδους που παράγουν μεγάλη προστιθέμενη αξία

Στο 5ο οικονομικό forum των Δελφών που φέτος διεξήχθη διαδικτυακά, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, τοποθετήθηκε για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα αναφέρθηκε στους άξονες για την αξιολόγηση των προτάσεων που θα ενσωματωθούν στο εθνικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας στο πλαίσιο του πακέτου των ενισχύσεων των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θ. ΤΡΥΦΩΝ @ DELPHI ECONOMIC FORUM 1

Μετά την παρατεταμένη περίοδο αποβιομηχάνισης λόγω της κρίσης, η ανάπτυξη συνδέεται άρρηκτα με την ανασυγκρότηση της μεταποίησης. Είναι απαραίτητο ως χώρα να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τις εισαγωγές και –όπου είναι εφικτό– να αξιοποιούμε αυτά τα οποία παράγουμε. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι κλάδοι που δημιουργούν νέες, μόνιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και λειτουργούν με το τρόπο αυτό ως ανάχωμα στο brain drain. Επιπλέον, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους κλάδους που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε παραγωγικές υποδομές, νέες τεχνολογίες και σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος που μπορεί να δώσει σάρκα και οστά στην πολιτική της εθνικής αυτάρκειας καθώς είναι σε θέση να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φαρμακευτικών αναγκών των Ελλήνων ασφαλισμένων και ασθενών. Είναι ένας σημαντικός ελπιδοφόρος κλάδος με πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία, τις θέσεις εργασίας και τις εξαγωγές. Διαθέτει μια ισχυρή παραγωγική βάση που εγγυάται την επάρκεια της χώρας στα απαραίτητα φάρμακα, όπως άλλωστε απέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, καλύπτοντας όχι μόνο τις ανάγκες της χώρας μας αλλά και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν σε ερευνητικά δίκτυα και διεθνείς αλυσίδες αξίας, διενεργώντας σημαντικές επενδύσεις κάθε χρόνο σε έρευνα και σε παραγωγικές υποδομές για την ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων, καινοτόμων φαρμάκων που αναγνωρίζονται για την ποιότητά τους.

Οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις που μαζί με την φορολογία φθάνουν το 70% του κύκλου εργασιών των φαρμακοβιομηχανιών υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και λειτουργούν ως αντικίνητρο για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες. Η άρση των αντικινήτρων θα οδηγήσει σε αλματώδη αύξηση των επενδύσεων, καθώς μόνο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη έτοιμα αναπτυξιακά προγράμματα που υπερβαίνουν τα 450 εκατ. € στην επόμενη τριετία.

Η ταχεία επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης αποτελεί το ζητούμενο της επόμενης ημέρας για την εθνική οικονομία και η φαρμακοβιομηχανία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο αυτό κάλεσμα. Οι σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων από τις ξένες φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μπορούν να συμβάλουν αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου αυτού δημιουργώντας οικονομική προστιθέμενη αξία που μένει και επανεπενδύεται στη χώρα.

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…