Η Ελλάδα καίγεται και ο Πρωθυπουργός κρυβόταν για μια ολόκληρη ημέρα

Ελλάδα 2021: Ματ Παντού, ΜΕΘ πουθενά, Πυροσβέστες πουθενά.

Γιώργος Μπαϊράμογλου 04/08/2021 | 11:02

Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, να κρύβεται στο Μέγαρο Μαξίμου για μια ολόκληρη ημέρα.

Χθες πάνω από 80 φωτιές ξέσπασαν σε ολόκληρη την επικράτεια. Ορισμένα από τα μέτωπα της φωτιάς σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους περνώντας πάνω από  δασικές εκτάσεις και μέσα από τις αυλές σπιτιών.

Οι εικόνες από το πύρινο μέτωπο στην Αττική ήταν πραγματικά σοκαριστικές. Οι πυροσβέστες με περίσσια αυτοθυσία κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αντιμετώπιση μιας ασύμμετρης απειλής, τραβώντας από το χέρι -κυριολεκτικά στο παρά πέντε- ανθρώπους που προσπαθούν με λάστιχα από τις αυλές των σπιτιών τους  να υπερασπιστούν τις περιουσίες τους.

Η Ελλάδα στις φλόγες και ο Πρωθυπουργός απών. Όλη μέρα χθες, έκανε μόνο μια σύντομη επίσκεψη στο κέντρο συντονισμού για να δώσει το παρών και έπειτα εξέδωσε μια ανακοίνωση. Όχι ο ίδιος. Αλλά το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός κρύφτηκε για να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Κρύφτηκε και έβγαλε στη σέντρα τα πρωτοπαλίκαρα του για να μας πουν ότι όλα πήγαν βάση σχεδίου. 

Και αφού έδωσαν ο ένας στον άλλον συγχαρητήρια, έπρεπε κάτι να σκαρφιστούν για να απαντήσουν στο τι πήγε λάθος. Γιατί η λίστα Πέτσα δεν μπορούσε να κρύψει τις στάχτες που έβρεχε ο ουρανός της Αττικής. Δεν μπορούσε να κρύψει τις αγανακτισμένες φωνές των κατοίκων. Και τότε σκαρφίστηκαν τα 6 μποφόρ. Δυστυχώς όμως για αυτούς, και ευτυχώς για όλους εμάς, χθες ο άνεμος δεν έφτασε πάνω από τα 2 μποφόρ. 

Κρύφτηκε ο Πρωθυπουργός, έβγαλε μπροστά τα πρωτοπαλίκαρα του και μείναμε όλοι εμείς να περιμένουμε πως θα εξελιχθεί το μέτωπο της Βαρυμπόμπης και τι θα γίνει με τις διακοπές ρεύματος. Γιατί το επιτελικό κράτος δεν είχε σχέδιο ούτε για το τι θα γίνει με τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Και το δίκτυο δεν το επιβάρυνε μόνο η πυρκαγιά στην Αττική. Εδώ και δυο βδομάδες έπρεπε να βρουν τρόπο να έχουν όλα τα νοικοκυριά ρεύμα.

Αλλά τότε ο πρωθυπουργός έλειπε διακοπές, ενώ σήμερα παίζει κρυφτό για να αποφύγει να τσαλακώσει το επιτελικό του προσωπείο. Για να αποφύγει να εξηγήσει στον κόσμο γιατί δεν προσέλαβε παραπάνω πυροσβέστες και δεν αγόρασε επιπλέον μέσα εναέριας αεροπυρόσβεσης.

Αλλά επέλεξε να προσλάβει αστυνομικούς. Αστυνομικούς για τα Εξάρχεια. Αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια. Αστυνομικούς για τις πορείες. Και άλλα τόσα αστυνομικά οχήματα. Γιατί ως Πρωθυπουργός έκρινε ότι είναι μεγαλύτερη απειλή οι φοιτητές και οι νέοι παρά οι πυρκαγιές που κάθε χρόνο στεγνώνουν τους φυσικούς πνεύμονες της Ελλάδας.

Είναι πλέον γεγονός ότι το σύστημα που εκπροσωπούν βρίσκεται σε παρακμή με τρομακτικές συνέπειες για το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο.

Εδώ και δύο χρόνια, προτού κλείσει ο κύκλος της πρώτης κρίσης, έχει ανοίξει ένας παράλληλος μιας νέας, εξίσου βάρβαρης, εξίσου πρωτόγνωρης κρίσης.

Από την υγειονομική, στην οικονομική και στην περιβαλλοντική. Τρεις παράλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις.

Ας βάλουμε ένα τίτλο στη δυστοπία.

Ελλάδα 2021: Ματ Παντού, ΜΕΘ πουθενά, Πυροσβέστες πουθενά.

Από αυτή την πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κρυφτεί

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr