Newsroom

Newsroom

«Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο»

Μιλώντας στην εκδήλωση εγκαινίων Έδρας Δημοσίου Χρέους του Πανεπιστημίου Sciences Po, με τίτλο «Μαθήματα από την Ελλάδα: συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα», ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πως έπαιζε πολιτικά παιχνίδια, κάνοντας λόγο για σκόπιμες απαισιόδοξες προβλέψεις και εμμονές από το ΔΝΤ.  

4966151

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να επικρίνει το ΔΝΤ και τους πολιτικούς φορείς, καθώς επέβαλαν στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα που συνδύαζε τη λιτότητα με ένα ουσιαστικό βέτο σε ουσιαστική αναδιάρθωση του χρέους. Παράλληλα, τόνισε ότι το Ταμείο έβγαζε σκόπιμα απαισιόδοξες προβλέψεις, λειτουργώντας υπονομευτικά για την ελληνική οικονομία. 

Συν τοις άλλοις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τον ρόλο της Αριστεράς, την οποία χαρακτήρισε ως δύναμη – εχθρό του χρέους, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχει ανάγκη για γενναίες αποφάσεις στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής μου θητείας»

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μετά τις τεράστιες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις θυσίες του ελληνικού λαού που πλήρωσε ένα τεράστιο τίμημα, ήρθε τελικά η πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους», ώστε να «μπορούμε να πούμε ότι μετά την συμφωνία ρύθμισης και ελάφρυνσης τον Ιούνιο του 2018 το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ακόμα και κάτω από αυστηρές οικονομικές παραδοχές». Είπε πως θεωρεί ότι η ανάκτηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, αποτελεί μία από τις μεγάλες επιτυχίες της κυβερνητικής του θητείας που δίνει έναν καθαρό ορίζοντα για χρόνια στην Ελλάδα.

   Σχολίασε ότι δύο βασικά διδάγματα από τα δύο πρώτα προγράμματα διάσωσης ήταν «η σημασία να τεθεί η ελάφρυνση του χρέους ως συστατικό στοιχείο της προσαρμογής» και «η σημασία η αναδιάρθρωση αυτή να είναι γενναία και χωρίς αιρεσιμότητες προκειμένου να είναι αξιόπιστη». Σημείωσε πως παρότι το τρίτο πρόγραμμα «μετέθεσε σκοπίμως την ελάφρυνση χρέους στο τέλος της περιόδου προσαρμογής, παρά τη δική μας επιθυμία αυτή να προηγείται, εντούτοις επέτρεψε εντέλει την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού “μονοπατιού” δημοσιονομικής προσαρμογής ακριβώς λόγω των διαπραγματευτικών προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Πρόσθεσε ότι αυτό συνέβαλε κρίσιμα «στη σταθεροποίηση της οικονομίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, και την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με τρόπο διατηρήσιμο».

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

 Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το θέμα του δημόσιου χρέους δεν έχει κλείσει για την Ευρώπη, ειδικά αν δεν επικεντρωθεί στην ανάπτυξη. Τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του κυρίαρχου παραδείγματος στην κατεύθυνση της «ειλικρινούς και ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι από αυτή την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική «δεν μπορεί να απουσιάζει η αναπτυξιακή πτυχή». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά δεδομένα μας προτρέπουν να ξανασκεφτούμε τις βασικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης. Σχολίασε ως πολύ σημαντικό ότι ο Πρόεδρος Μακρόν άνοιξε τη συζήτηση για αναθεώρηση της ευρωζώνης στην Πνύκα πριν 2 χρόνια και ότι σήμερα επιμένει στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι σημαντικό, είπε, ότι ο Όλαφ Σόλτς ξανάνοιξε τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή ασφάλιση καταθέσεων και είναι σημαντικό ότι η Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην αναζωογόνηση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης. 

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπάρχει τελικά αυτή η αναγκαία πολιτική βούληση για γενναίες αποφάσεις», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ξεκάθαρο εκβιασμό των «θεσμών» προς τη χώρα μας, καθώς ουσιαστικά απειλούσαν την ελληνική κυβέρνηση πως εάν δεν εφαρμόσει νεοφιλελεύθερη πολιτική, τότε η Ελλάδα θα οδεύσει προς τη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, οι «θεσμοί» δεν προχώρησαν στην προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα, διορθώνοντας παθογένειες της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρας δεν ξέφυγαν πολιτικοί εντός των τειχών που επέλεξαν να εφαρμόσουν μνημονιακά προγραμμάτα, τα οποία συνδύαζαν τη λιτότητα από το ΔΝΤ με το βέτο των Ευρωπαίων σε αναδιάρθρωση του χρέους. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κυνισμό και πολιτική υποκρισία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε από τους Ευρωπαίους ως πειραματόζωο.

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

437100549 348981421492025 1935200647555485649 n

Αποκάλυψη-σοκ για Ελληνικό: Bρέθηκαν 314 βόμβες θαμμένες στο πρώην αεροδρόμιο (Video)

«Σε σημεία που χιλιάδες άνθρωποι έμπαιναν καθημερινά!» - Την αποκάλυψη για τις εκατοντάδες βόμβες έκανε…

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα» (Video)

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…